Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euroliga

Po titulu idu četiri trenera s Balkana, Hrvatsku predstavlja Perasović

13.11.2015., Zagreb, KC Drazen Petrovic -  Turkish Airlines Euroliga, skupina B, 5. kolo, KK Cedevita - Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz. Velimir Perasovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
05.05.2016.
u 22:42

Mnogi očekuju da će parovi CSKA – Lokomotiv i Fenerbahče – Baskonia upravo dati finale između učitelja i učenika, no nešto će se tu pitati i Bartzokasa i Perasovića.

Za krunu europskog klupskog prvaka, u Berlinu od 13. do 15. svibnja, borit će se četiri trenera s košarkaškog Balkana – dva Grka (Itoudis, Bartzokas) te po jedan Srbin (Obradović) i Hrvat (Perasović). Najtrofejniji među njima je 56-godišnji Željko Obradović koji ima osam naslova s četiri kluba (Panathinaikos 5, Partizan 1, Joventut 1, Real 1) od kojeg njegovi poslodavci u Feneru očekuju da osvoji svoj 9. naslov i to s klubom koji postoji već 97 godina.

Peras triput prvak kao igrač

Osjećaj kako je to biti prvak Europe doživio je još i 50-godišnji Grk Bartzokas koji je 2013. pokorio konkurenciju s Olympiakosom.

Dmitris Itoudis (45) je pak učenik Željka Obradovića. Kod njega je godinama pekao zanat kao pomoćnik u Panathinaikosu, a kada su obojica otišla iz atenskih zelenih, Itoudis se osamostalio i ove sezone sa svojim CSKA-om postao najveća prijetnja učitelju. Mnogi očekuju da će parovi CSKA – Lokomotiv i Fenerbahče – Baskonia upravo dati finale između učitelja i učenika, no nešto će se tu pitati i Bartzokasa i Perasovića.

A 51-godišnji Peras peti je hrvatski trener koji se izborio za euroligaški Final Four. Prvi je u tome uspio Željko Pavličević sa Splitom (1991). Potom je dvaput Final Four igrao Skansi, s Benettonom (1993.) i Fortitudom (1999.), a među četiri najbolja euroligaška kluba sa svojim su se momčadima našli i Jasmin Repeša (Fortitudo, 2004.) i Neven Spahija (Baskonia, 2008.).

S obzirom na to da je i Peras već bio na Final Fouru (2006.), među trenerima momčadi sudionika zapravo nema stratega koji draž Final Foura nije iskusio, pri čemu nitko od njih nije bio tako dobar košarkaš kao Stobrečanin. A on je sa Splitom, u ulozi braniča šutera, čak tri puta bio prvak Europe, a potom je četiri puta bio najbolji strijelac španjolskog prvenstva.

Doduše, Obradović jest bio reprezentativac bivše SFRJ i vrlo pouzdan razigravač, no njega je iz igračkog ritma izbacila zatvorska kazna koju je zaradio jer je pregazio pješaka. Baš kad je trebao postati kapetan reprezentacije SFRJ, uoči Eurobasketa 1991., Žocu je stigla ponuda iz njegova Partizana da preko noći od igrača postane trener. Odlučan da se toga posla jednog dana i prihvati, Obradović nije dugo razmišljao pa je već na kraju te iste sezone postao trenerski prvak Europe s najmlađom momčadi ikada, prosječno starom 22 godine.

Itoudis prodavao sladoled

Trener Lokomotiva Bartzokas, igrao je košarku, ali samo na grčkoj prvoligaškoj razini, a Itoudis nije niti to. No, za ovog zagrebačkog đaka (diplomirao je na KIF-u) se zna da je pekao zanat kod Boška Pepsija Božića, a to je značilo da je morao biti spreman na sve pa čak i na to da prodaje slastice jer je Pepsi u to vrijeme bio uvoznik grčkog sladoleda Evga.

A tko će se osladiti u Berlinu, 13. svibnja, teško je predvidjeti. Jer, bilo je u posljednjih pet godina dosta iznenađenja. Upravo zato, intrigiraju nas i mogućnosti Lokomotiva i Baskonije. Bartzokas je s lokosima ove sezone čak četiri puta dobio Barcu, a tri puta Panathinaikos i tko onda može tvrditi da takva momčad ne može pobijediti i CSKA. A na draži jedne, eliminacijske utakmice, računa i Peras koji je za plasman na završni turnir s ovakvom Baskonijom, s momčadi koja je izvan 10 najbolje plaćenih, napravio najveće iznenađenje i zaslužuje status trenera osnovnog dijela sezone.

Cijelu priču čitajte u MAX-u. •

Komentara 3

Avatar CHOW
CHOW
23:00 05.05.2016.

Sad će početi komentari da Hrvatska nije Balkan, klasika, i baba bi volila da je cura, ali nije.

ST
stipe123
00:05 06.05.2016.

Hrvatska je više baltička država.Jedna od najuticajnijih zemalja EU😃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije