Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će biti izbornik?

Petrovićev problem je što se zamjerio Rađi i Stojku

09.08.2016., Rio de Janeiro - Olimpijske igre Rio 2016. Kosarkaska utakmica, 2. kolo, skupina B, Hrvatska - Argentina. Hrvatski izbornik Aleksandar Petrovic.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
08.12.2016.
u 16:42

Ovog trenutka, čini se, samo su dva ozbiljna kandidata. Jedan je Andrea Trinchieri (48), talijanski stručnjak kojem je majka Hrvatica, a drugi je ovoljetni izbornik Aleksandar Petrović (57).

Idući ponedjeljak, nakon sjednice Stručnog savjeta HKS-a, puno ćemo više znati o tome kojim će smjerom krenuti muška nam košarkaška reprezentacija. Reći će nam to ime čovjeka koji će Upravnom odboru Saveza biti predložen za izbornika.

Aco je jeftinije rješenje

Ovog trenutka, čini se, samo su dva ozbiljna kandidata. Jedan je Andrea Trinchieri (48), talijanski stručnjak kojem je majka Hrvatica, a drugi je ovoljetni izbornik Aleksandar Petrović (57).

Trinchierija zagovara predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa, koji je s njim obavio već nekoliko razgovora, a Petrovića zagovara sportska logika koja kaže da se dobitna kombinacija ne mijenja. Doduše, ni naši najbolji igrači (Bogdanović, Šarić, Ukić...) nisu se izjasnili protiv Petrovića. Štoviše, u nekim su intervjuima kazali da su za njegov ostanak na kormilu, no kako su u tim stvarima igrači uvijek oprezni, njima je uvijek lakše reći da bi bilo dobro da ostane netko s kim su polučili rezultat nego da mudruju o nekim novim kandidatima. Oni se u pravilu ne žele zamjeriti potencijalnim izbornicima. Petrovićev veliki problem je što se zamjerio Rađi i predsjedniku Saveza Vrankoviću i to poništava njegovu startnu prednost. Naime, Aco ne bi trebao krenuti od početka, već od stvorenih temelja, u smislu dobrog ozračja nastalog kroz uspješno olimpijsko ljeto. Osim toga, on je i jeftinije rješenje od Trinchierija, koji će, ma koliki god nam popust dao (a hoće), ipak nešto stajati Savez koji nije u dobroj financijskoj situaciji.

S druge strane, sama ideja da se angažira stručnjak u usponu poput Trinchierija privlačna je baš kao i sama pomisao na novi uspon nacionalne selekcije pri čemu bi ona i ovaj odlični stručnjak koji govori hrvatski mogli nastaviti rasti zajedno.

Zapravo, čini nam se da u stručnom smislu nijedan izbor ne bi bio pogrešan pri čemu se kod angažmana Trinchierija ipak otvara nekoliko pitanja na koja trenutačno nitko nema odgovora. Naime, Trinko je euroligaški trener, a u vrijeme hladnog rata između Fibe i Eurolige nejasno je kako će ta priča završiti i hoće li se te dvije strane pomiriti ili će taj sukob potpuno eskalirati i na štetu reprezentacija. Pitanje je i hoće li euroligaški klubovi poput njegova Bamberga ili Perasovićeva Efesa biti voljni svog šefa struke puštati u pauzama da odlazi iz kluba (studeni, veljača) i da se brine o nekim drugim igračima.

Mršić i Nazor kao pomoćnici!?

Doduše, to će pitanje biti aktualno tek u jesen 2017. kada u košarci krene sustav kvalifikacija na velika natjecanja kao što je danas u nogometu. Tada bi bilo poželjno da je izbornik što bliže Hrvatskoj kako bi to bolje mogao pratiti igrače iz ABA lige i Hrvatske lige. Ili da barem u Hrvatskoj ima stacioniranog jednog ili dva pomoćnika koji bi pomno pratili situaciju na terenu.

Upravo zato i ne zvuči loše ideja za koju smo čuli o tome da Trinchieriju pomoćnici budu Mršić i Nazor i da se njih kroz to priprema za samostalno preuzimanje elitne nacionalne vrste.

Odluči li se Stručni savjet za Trinchierija, njegovi zagovornici preuzet će sav rizik izbora trenera koji ne poznaje naše najbolje igrače i koji dolazi u potpuno novu sredinu. Izbor Petrovića bi pak sav pritisak prebacio na samog izbornika, koji uvjerava Stručni savjet da bi bilo pogrešno ne nastaviti gdje se ovo ljeto stalo. Doduše, posljednja će ionako biti ona Upravnog odbora na čelu s predsjednikom Saveza Stojkom Vrankovićem, a ako on bude taj koji će morati presjeći, teško nam je vjerovati da će ići protiv ideje svog velikog prijatelja Dine Rađe.

Komentara 3

Avatar comandante
comandante
08:04 11.12.2016.

njegov je problem glava 15-godišnjaka, i tada je bio pametniji

Avatar Diavolo
Diavolo
20:55 08.12.2016.

Aco,ili Andrea , jedan s Velikim A ce biti izabran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije