Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši izbornik

Perasović: Hrvatskoj želim sreću u kvalifikacijama za Rio

Velimir Perasović
Goran Stanzl/PIXSELL
26.04.2016.
u 17:03

"Želim sve najbolje reprezentaciji i izborniku Aci Petroviću, isto kao da sam ja tamo, svi trebamo pomoći"

Trener Baskonije Laboral Kutxe i bivši hrvatski izbornik Velimir Perasović (51), koji je s baskijskom momčadi izborio Final Four Eurolige, rekao je da može napraviti dobar rezultat ako mu se oporave ozlijeđeni igrači, te da Hrvatskoj želi sreću na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre.

Baskonija je u nedjelju na prvenstvenom gostovanju pobijedila sa 108-97 Fuenlabradu. Oko 5.000 domaćih gledatelja pljeskom je pozdravilo hrvatskog trenera uoči utakmice.

"Ovdje sam pet sezona bio igrač i to su bile stvarno lijepe godine na zalasku karijere. Svake godine sam se mislio ostaviti igranja i onda sam ostao pet godina", rekao je Hini Perasović u hodniku dvorane kojom je kao igrač prolazio od 1997. do 2002. godine.

Transparent s njegovim likom nalazi se na zidu dvorane uz riječi "Uvijek među nama" i "Sva njegova hrabrost, strast i dobra košarka".

"Dobro su me tretirali, imali smo dobre sezone, svake godine smo igrali u doigravanju za prvaka pa nosim lijepe uspomene", kaže Perasović koji je za Fuenlabradu postigao 4.057 koševa postavši njen najbolji strijelac u povijesti.  Neki gledatelji i danas nose dresove s njegovim imenom. Klupski glasnogovornik Jorge Sanz napominje kako je jedino on dobio mjesto na zidu dvorane, kao legendarni igrač momčadi iz mjesta sa 196.000 stanovnika.

"Osjećam se ugodno kada dođem, no ovdje je uvijek teško pobijediti. Ovo je košarkaški grad gdje ljudi nemaju ništa osim košarke, pa žive s ovim klubom", kaže Perasović.

Njegovu nekadašnju ulogu u Fuenlabradi danas ima Marko Popović.

"Imaju sjajne igrače, Popović ovdje briljira, Josip Sobin također. Tu je puno igrača koji igraju dobru, direktnu košarku", napominje Perasović.

Baskonia se nalazi na četvrtom mjestu u španjolskom prvenstvu iza Barcelone, Valencije i Real Madrida. U polufinalu završnog turnira Eurolige, koji se održava u Berlinu, igrat će protiv Fenerbahčea.

"Mi imamo puno ozlijeđenih igrača pa iz dana u dan sve teže pratimo ritam. Sada nam je prvi cilj da se ozlijeđeni igrači vrate, imamo četiri ozlijeđena igrača od kojih su trojica na poziciji beka šutera", govori Perasović i dodaje: "Praktički je nemoguće za izdržati ako se ne vrati netko od njih. Bitno je da nam se barem dvojica od njih vrate i onda se možemo nadati nečem".

Nakon što je s Hrvatskom ispao u osmini finala Europskog prvenstva od Češke u rujnu, Velimir Perasović je preuzeo vođenje momčadi iz baskijskog grada Vitorije potpisavši ugovor na godinu dana. U veljači je s klubom produžio ugovor za dodatnu sezonu, do lipnja 2017.

"Već sam sto puta javno rekao da sam i dalje htio biti izbornik Hrvatske, ali da me ne pušta klub. Boli me kada me se pita da li sam htio voditi Hrvatsku. Naravno da sam htio. Pravila lige su ovdje takva i predsjednik me nije pustio", kaže Perasović.

Hrvatska u srpnju u Torinu igra kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre ovog ljeta u Riju, a samo će se jedna momčad  plasirati na OI. Centar Barcelone Ante Tomić (28) i Marko Popović (34) neće igrati za reprezentaciju koju će voditi Aleksandar Petrović, koji je izabran prije mjesec dana.

 "Popović se niti meni nije odazvao prošle godine, očito misli da više ne može. No, kako igra trebao bi biti tu, jer bi bio nositelj igre. Tomić mi je rekao da vjerojatno neće igrati, ali ja ne znam koji su razlozi. Ja sam ga pitao dok sam se još nadao da bih mogao voditi reprezentaciju, a on mi je rekao da najvjerojatnije neće moći, da ima neke osobne stvari, ali nismo ulazili u detalje", dodaje bivši izbornik.

Američki centar Valencije Justin Hamilton (26), čija je majka Hrvatica, uvršten je na popis od 26 igrača reprezentacije Hrvatske za kvalifikacijski turnir u Torinu.

"Razgovarao sam s Hamiltonom još dok nisam znao da li ću biti izbornik i on mi je rekao da želi igrati", izjavio je Perasović.

Hrvatska će na kvalifikacijskom turniru igrati protiv Tunisa i Italije u sklopu skupine A, a bude li među prve dvije momčadi igrat će u polufinalu protiv jedne od reprezentacija iz skupine B u kojoj su Grčka, Iran i Meksiko. Na Olimpijske igre će ići samo pobjednik turnira.

"Činjenica je da su tu dvije reprezentacije favoriti, Grci i Talijani. Želim sve najbolje reprezentaciji i izborniku Aci Petroviću, isto kao da sam ja tamo, svi trebamo pomoći", kaže Perasović.

Osvrnuo se kratko i na aktualni sukob između FIBA-e i ULEB-a.

"Ja samo želim da košarka pobijedi i apsurdno mi je da se nekome zabranjuje igranje i da se ucjenjuje. U ovom slučaju ako ne mogu uvjeriti klubove da igraju u njihovom natjecanju morali bi se zapitati što to rade loše. Ako Euroliga uspijeva nagovoriti klubove da igraju u njihovom natjecanju znači da imaju argumente. Prijetnje i ucjene nikada nisu argument", zaključio je Perasović.

Komentara 1

Avatar Diavolo
Diavolo
09:40 28.04.2016.

Peras ljudina!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije