Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi max!

Otac Mario Bogdanović: Sinu sam najveći kritičar, ne mogu ga "prespavati"

Nov 17, 2014; Brooklyn, NY, USA; Brooklyn Nets guard Bojan Bogdanovic (44) shoots for three over Miami Heat guard Mario Chalmers (15) during the third quarter at Barclays Center. Miami Heat won 95-83. Mandatory Credit: Anthony Gruppuso-USA TODAY Sports
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
27.11.2014.
u 19:00

Brooklyn Boyan: I tata Mario bio je vrstan košarkaš

Bojan Bogdanović (25) prolazi kroz svoju prvu NBA sezonu. Naravno, u njegovu rodnom Mostaru s pozornošću se prate Bojanovi nastupi u dresu Brooklyn Netsa. Ljubitelji košarke postaju poput zombija kada sitne noćne sate umjesto u krevetu provedu uz TV, pa mamurnih lica ujutro na kavanama prepričavaju kako je igrao "Boško", kako Bogdanovića vole zvati oni koji ga poznaju.

Dobro skriva nervozu

Nije iznimka u svemu tome i Bojanov otac Mario Bogdanović, lokalnim ljubiteljima košarke poznat kao svojedobno talentiran košarkaš. Otac također manje spava otkad je Bojan u NBA. Kada ga susreću njegovi ili Bojanovi prijatelji, tema često postane posljednja utakmica. Bogdanović stariji tvrdi kako je on najveći Bojanov kritičar, a možda upravo zato što mu nikada ne "umotava" ono što mu ima reći.

– Vjerojatno je to istina. Kada pratim Bojanove utakmice, pratim uglavnom samo njega i njegovu igru, izolirano od ostatka momčadi. Dobro ga poznajem. Znam kad je nervozan, znam kad je dobro raspoložen, iako on to drugim gledateljima ponašanjem na terenu ne otkriva. Vjerojatno i jesam njegov najveći kritičar, ali to je valjda i normalno zbog našeg odnosa. Što se tiče ostajanja budnim do kasno u noć, i ja to činim. Nezgodno mi je zbog posla biti do tako kasno uz TV pa sam sebi kažem "preskočit ću sljedeću tekmu", ali kako se utakmica približava, jednostavno ne mogu spavati – u šaljivom je tonu razgovor otvorio Mario Bogdanović, ugledni mostarski odvjetnik.

Poznata je priča kako je Bojan relativno kasno krenuo s košarkom. Prvo je trenirao nogomet. Prelasku na košarku kumovao je i otac.

– Košarka ga ispočetka nije zanimala, bio je lud za nogometom. Nagovarao sam ga da se prebaci na košarku, ali nije me slušao. I kad je počeo igrati košarku, više je gledao nogometne utakmice, nego košarkaške.

– Dogodilo se jednom da ga je trener na nogometu izostavio na nekoj košarkaškoj utakmici, a on se kući vratio ljutit. Tada sam ga nekako slomio da krene igrati košarku. Bio je već tada jako visok i po mom mišljenju tijelom nije bio za nogomet. Bio je svestrano talentiran za sport pa sam bio siguran da može postići mnogo u košarci, ali tko je mogao sanjati kako će igrati u NBA ligi – kazao nam je Mario Bogdanović.

Mnogo se puta pokretala priča koji je trener otkrio ili prepoznao Bojana Bogdanovića. Kroz dosadašnju karijeru Bogdanović ih je promijenio mnoštvo.

– Bojan je već prošao mnogo trenera, nekih petnaestak. Svi su mu dodali neku kvalitetu ili u najmanju ruku nisu smetali njegovu razvoju. Teško je kazati tko je u tomu najzaslužniji.

Obiteljski posjet New Yorku

Ipak, izdvojio je neke...

– Uvijek ću biti zahvalan Iliji Volariću, koji mu je bio prvi trener u omladinskim kategorijama Zrinjskog te gospodinu Darku Kunceu, koordinatoru reprezentacija u Hrvatskom košarkaškom savezu te Nedjeljku Zeleniki. Volarić je bio prvi Bojanov trener, Kunce je kumovao tome da ode na omladinsko Europsko prvenstvo gdje je igrama privukao pozornost, dok je Zelenika bio prvi Bojanov trener u seniorskim kategorijama – dodao je Bogdanović.

Sa sinom je u stalnom kontaktu, no još uvijek ga nije uživo pratio u nekoj od NBA arena. To će uskoro učiniti.

– Planirali smo obiteljski posjet u prosincu. Netsi će u to vrijeme igrati seriju utakmica kod kuće i sigurno ću iskoristiti prigodu pogledati koju. U moje vrijeme NBA nije bila toliki hit, mi smo imali neke druge europske uzore. Medijski ta liga nama nije bila tako dostupna, a sada svi mogu uživati u NBA. Tamo se igra košarka savršene taktike i talenta pa je logično da se ta liga tako prati.

Tata gutao suze u Madridu

Bojan već odavno zbog karijere živi daleko od obitelji. Kao i svaki otac, Mario je također zbog toga morao proći neke teške trenutke. Osim oca, ostatak obitelji Bojana uopće ne prati kroz košarku. Za njih on nije zvijezda, jednostavno ga tako ne doživljavaju.

– Kada sam ga, dok je imao tek 17 godina, ostavljao u Madridu, gutao sam suze, a on nije trepnuo okom. Znao je već tada da želi uspjeti. Sada smo već naviknuli da je daleko, ali smo stalno u kontaktu pa se nosimo s tim. Njegove sestre ne znaju mnogo o košarci, njima je drago kada pogodi koš, žao im je kada ga promaši, ali on je za njih brat, ne mogu pojmiti da je on popularan ili poznat sportaš. Za njih je on jednostavno nešto drugo – zaključio je na kraju Mario Bogdanović, inače ugledni mostarski odvjetnik.

>>Bogdanović postigao 117 koševa!? 'On može šutirati, dodati, može sve...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije