Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA doigravanje

Spahija protiv velikog LeBrona!

LeBron James
Foto: Press Association/Pixsell
20.05.2015.
u 15:00

Analitičari nas otpisuju, a kibici vole našu košarku, kaže Spahija

I dok je Atlanta u euforiji zbog prvog konferencijskg finala njezinih ljubimaca, u uredima stručnog stožera Atlanta Hawksa vrlo je dinamično. Kroz sve to prolazi i Neven Spahija (52), Šibenčanin u stožeru trenera sezone Mikea Budenholzera.

- Zajedno s pripremnim susretima naša je momčad dosad odigrala oko 100 utakmica, što graniči sa zdravom pameću - ističe Spahija.

Za sve te utakmice trebalo se detaljno pripremiti, baš kao što se priprema i za prvu utakmicu finalne serije Istoka s Cavsima koja će se igrati u noći na četvrtak.

- Slobodnog vremena ovih dana imam na kapaljku jer gledamo jako puno utakmica i iz njih vadimo sekvence o svim mogućim detaljima igre suparnika, od čega se potom napravi sažetak. Jedan od prioriteta je da ne uđemo u crveno, da ne izbombardiramo igrače s previše podataka. Sve nas preko granice umora nosi čisti adrenalin, posebice jer imamo priliku ući u NBA finale.

Autsajderi po Las Vegasu

Prilika je tim veća što Hawksi u igri s Cavsima imaju prednost domaćeg terena. Je li to zaista prednost?

- Drago nam je ponajprije zbog publike, koja je uz publiku Golden Statea najbolja u NBA ligi. Drago nam je i da smo mi ti koji imaju utakmicu više na svom parketu, no to ništa ne jamči. Uostalom, Atlanta je druga u osnovnom dijelu sezone po broju pobjeda u gostima.

Protiv LeBrona Jamesa i Cavsa, Hawksi su svuda autsajderi, pa tako i na kladionicama u Las Vegasu.

- Tako je cijele sezone pa i dalje slušamo analitičare koji su sve promašili što se Atlante tiče. Najprije su bili u čudu što smo bili prvi na Istoku, potom su rekli da nećemo dalje od drugog kruga doigravanja...

Serija s Cavsima bit će prikaz suprotnosti stilova. Dok Atlanta ovisi o sustavu igre, Cavsi jako puno ovise o jednom igraču - LeBronu Jamesu - pa su sastav s najviše napadačkih izolacija.

- Cavsi imaju i najmanje asistencija u doigravanju. Oni su stari, a Spursi, Warriorsi i mi smo novi val.

U odsutnosti defenzivnog specijalista Sefoloshe, s LeBronom će se baviti najviše Carroll i Bazemore i oni su to dobro radili tijekom sezone u kojoj su Hawksi jedini tri puta pobijedili Cavse. No, tada je precizniji bio i Korver kojem je šut za tricu pao sa 49 na 35 posto.

- Njegov je šut za nas čisti plus, no mi s njim nismo u minusu jer igrači koji ga čuvaju ne pomažu pa se otvara prostor za prodore Teaguea, Schroedera i Carrolla.

Već je bilo vrijeme za Real

Prvi razigravač Teague je igrač s najviše koševa u doigravanju postignutih u posljednjih pet minuta.

- To je zato što Denis Schroeder vrhunski radi svoj posao, pa Teague u završnice ulazi svjež. Teško da koji drugi trener može tako kvalitetno podijeliti minutažu na dva razigravača. Naša su snaga i centri, Horford ima najbolji šut s poludistance među centrima, a "četvorka" Millsap čini najveću razliku u učinkovitosti momčadi kada je u igri i izvan nje.

Kome Spahija daje prednost u finalu Zapada, Golden Stateu ili Houstonu?

- Golden Stateu. Mi i oni igramo slično, to su momčadi s najviše asistencija, s najviše posebnih pasova, a to je ono što publika želi gledati. Puno više nego košarku jedan na petoricu i pojedince koji ispucaju po 30-40 puta loptu.

S distance je pratio i završnicu Eurolige u kojoj se godinama trenerski natjecao. Je li njegov Fenerbahçe u Final Fouru ostao kratak?

- Fener je postigao velik uspjeh već i odlaskom na završni turnir i sve čestitke Željku Obradoviću. No, teško je bilo očekivati da će svladati i Real, za koji je već bilo i vrijeme. Realovci su glavni favoriti lige već par godina, nesretno su gubili u finalima, no očito su nešto naučili na svojim pogreškama.

>> Neven Spahija odlazi u NBA ligu, u Atlanta Hawkse!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije