Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žuti opet hit

Nakon niza godina na Gripama se ponovno traži karta više

16.04.2016., Sibenik Hrvatska kosarkaska liga za prvaka - 5.kolo - GKK Sibenik - KK Split- Josip Jukic Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
21.01.2017.
u 11:02

U kafiću nije bilo mjesta za disati, a kamoli za sjesti, parking je bio prepun... Košarka se opet nastanila na Gripe.

“Totalno žutilo”, tako je nazvana renesansa košarkaša Splita. Nakon prvog dijela “žuti” su, u konkurenciji Cedevite, Cibone i Zadra, na prvom mjestu prvenstva, najbolja su momčad Hrvatske. Slike punih Gripa, traganja za ulaznicom za derbi protiv Cedevite (subota, 17 sati, HRT 2), koja najavljuje dolazak u najjačem sastavu, sve je to svakodnevica kluba. Koji je prije dvije godine igrao kvalifikacije za ostanak protiv Hermes Analitice. Bili su to možda i najteži dani u povijesti kluba, teži od dana kada je prijetio stečaj zbog duga od 26 milijuna kuna, teži od dana iz sredine osamdesetih kada je Jugoplastika ispala u drugu ligu... Nekadašnji kapetan vaterpolista POŠK-a Robert Andrijić dočekan je pogledima ispod obrve u stilu “što će taj u košarci”, krenuo je od nule. Pred Splitom je visio mač stečaja pa je, zahvaljujući Gradu, zaustavljena ta priča. Megatalenti poput Dragana Bendera i Ante Žižića godinu prije otišli su bez odštete, prije odlaska u Maccabi i Cibonu “spakirani” su u Kaštela, a danas o njima priča košarkaški svijet. Bilo je to teško zaustavljiva operacija, u vrijeme njihova odlaska zaposlenici s Gripa brojili su gotovo šesnaest mjeseci bez plaće. Tada je bilo najvažnije preživjeti, probuditi se i znati da se tog jutra klub nije ugasio. U kafiću koji se godinama nalazi u sklopu legendarne dvorane na Gripama gosti su se mogli nabrojiti na prste jedne ruke, parking je zjapio prazan, našao bi se tek pokoji zalutali zaljubljenik, koji bi se sjetom pričao “ala, kad smo bili prvaci Europe tri puta zaredom”. Bila su to vremena kad je Split hladno gubio od Alkara, a jedan od klupskih predsjednika, koji su se do dolaska Andrijića mijenjali brzinom svjetlosti, na utakmice dolazio u majici rivala iz Sinja!? Dvije i pol godine poslije plaće stižu redovito, dugovi se ne gomilaju, pobjede se nižu, a bračni par je još u srijedu, tri dana prije dolaska Cedevite na Gripe, grozničavo šetao oko dvorane.

– Mi smo iz Osijeka, gdje se mogu kupiti ulaznice – pitali su supružnici.

U kafiću nije bilo mjesta za disati, a kamoli za sjesti, parking je bio prepun... Košarka se opet nastanila na Gripe.

– Ne da se potražnja za ulaznicama udvostručila, imam deset puta više zahtjeva, ljudi me zaustavljaju po ulici i pitaju. Lijepo je to, doveli smo publiku pristupom, rezultatima, želimo je ostaviti u dvorani – kazuje mladi Splitov centar Josip Jukić, jedan od simbola “totalnog žutila”.

On, pa vršnjak mu Goran Filipović, uz one starije poput legendarnog Srđana Subotića, Matea Kedže, Tonija Dijana i Damira Rančića te glavnog autora ozračja igre i pozitive Henrika Širka kreatori su čuda s Gripa. Naravno, uz Ivicu Skelina, trenera, koji je odrastao tik uz dvoranu.

Toliko je dobar da mu je signale slala i Cedevita, željela ga je u svom trenerskom kadru.

– A tko bi mu u Cedeviti ili bilo gdje drugo donosio štrudel sa sirom? Poludjeli su svi oko njih. A oni su ostali isti, i dalje jedu na benzinskoj pumpi kada idu na gostovanja, i dalje je Andrijić hladan kao špricer kada mu se spomene ABA liga i borba za titulu prvaka, “Skela” i dalje jede taj svoj štrudel, a veliki Dino Rađa i dalje će stajati sa strane, odlučivati o struci i rado se spustiti na parket centrima pokazati što im nedostaje. Vjerujte, neće se to društvo promijeniti, puno je teških dana iza njih da bi ih sada “prebacilo”. Ili kako reče Skelinov pomoćni trener Ante Marović, jedan od onih, koji je na Gripama doživio dane slave i tuge. Nema trenerske uloge koju Marović svih ovih godina nije imao u klubu.

– Mi smo veliki klub, koji ima povijest, tradiciju, uspone i padove. Ali, u svemu ovome moramo ostati čvrsto na zemlji, biti ponizni. To je naša najveća kvaliteta – kazao je Skelinov pomoćnik Marović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije