Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cedevita uoči Limogesa

Miro Bilan: Mi igrači nismo u strahu, no naši roditelji jesu

27.12.2014..,Zagreb -  KC Drazen Petrovic - ABA liga, 15. kolo ABA lige: KK Cedevita -  KK Olimpija. Miro Bilan .Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
26.11.2015.
u 14:23

U predvečerje zatvaranja Eurolige na 16 klubova, za Cedevitu bi od velike važnosti bilo da ove sezone izbori plasman u Top 16

Nakon što je Cibona gostovala u Belgiji, i Cedevita je krenula na put u zemlju kojom vlada strah od terorizma. Štoviše, baš je Francuska nedavno bila primarna meta islamskih ekstremista, a cedevitaši su otputovali u srce Francuske, u pokrajinu Limousine, poznatu po izradi porculana.

Jesu li njihovi živci krhki poput porculana ili im teroristi ne mogu pokvariti usredotočenost na košarku? Razgovarali smo o tome s kapetanom momčadi Mirom Bilanom.

– Ne osjećam nikakav strah jer ne očekujem da će se išta uskoro dogoditi. Sigurnosne mjere su značajno pojačane i život u Francuskoj ide dalje.

U Zagrebu primili 12 trica

Ako je već njemu svejedno, nekome ipak nije.

– Momčad nije u strahu, a strahuju najviše majke i očevi govoreći "gdje ćete baš sada u Francusku". No, situacija se ondje normalizirala. Uostalom, pomislite koliko je samo danas zrakoplova sletjelo u Francusku i poletjelo iz te zemlje.

Hrvatski prvak večeras gostuje u Limogesu kod istoimenog francuskog prvaka, kod kojeg ima priliku izboriti Top 16.

– U moje četiri sezone u ovom klubu ovo je najbolja prilika za nastup među 16 najboljih euroligaša. Istina, bit će za nas još prilika poslije Limogesa, no pruža nam se zaista velika prilika i najbolje je da to što prije iskoristimo.

Tako govori kapetan kojeg smo pitali osjeća li se u momčadi dodatni pritisak. Jer, dosad su cedevitaši igrali utakmice protiv favorita, one u kojima se nema što izgubiti, pa nije bilo imperativa.

– Po tome što vidim kod sugrača, takav pritisak ne postoji. Ne osjeća se imperativ prolaska dalje, no svjesni smo prilike i nadam se da ćemo biti dovoljno pametni da to iskoristimo. Rekao bih da je kod domaćina pritisak veći jer ovo je njima vrlo vjerojatno posljednja prilika da ostanu u igri.

U zagrebačkoj utakmici, koju je dobio Limoges (84:80), gosti su postigli čak 12 trica (Westermann četiri, Shaffartzik četiri) što je iznad svakog prosjeka za francuske momčadi poznate po "run and gun" košarci.

– Jest, iznenadili su nas tada tricama i bitno je da to zatvorimo. Budemo li igrali dobro u obrani, sigurno ćemo im stvoriti velike probleme – ističe Bilan.

Čeka nas veliki pritisak

Korak više prema pobjedi bila bi i Bilanova dobra igra, ako i nakon 11 uzastopnih utakmica i dalje bude "dvoznamenkasti" strijelac. Ključno je pitanje kako će podnijeti pritisak koji će stvoriti prilika za povijesno klupsko postignuće, o čemu smo razgovarali s trenerom Veljkom Mršićem.

– Ta nam je utakmica jako važna, a njima krucijalna. Njima je to posljednja prilika i u slučaju poraza od nas neće imati više izgleda za Top 16. Zato će, svjesni smo toga, izaći izuzetno agresivno, a tko je ikad bio u Limogesu zna kakva je ondje atmosfera. To će biti i veliki pritisak i moramo pametno odgovoriti na takav ugođaj. Na pravog sportaša takav pritisak ne bi smio utjecati jer s pritiskom se suočava na svakom treningu, sam si ga mora nametnuti da bude iz dana u dan bolji. Ako se ne možemo nositi s pritiskom, onda nismo pravi.

Njegov kolega s klupe domaćina Philippe Herve neće moći računati na Amerikanca Culpeppera.

– U kreaciji su ostali na Schaffartziku i Westermanu i njih moramo držati pod maksimalnim pritiskom, a dovođenjem Diaware dobili su više čvrstoće i mišića.

>>U borbi za prvo mjesto u skupini Cibona izgubila od Antwerpena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije