Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRKO NOVOSEL:

Sportu su prije nekoliko godina donijeli smrtnu presudu

Mirko Novosel
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
02.05.2016.
u 18:02

– Netočno je da sam ja rekao predsjedniku Tuđmanu da nam ne treba porez za sport jer dolazi kapitalizam pa će biti love, a nije istina ni to da sam sa suradnicima napravio neizvedivi projekt stadiona od 60.000 tisuća gledatelja.

Mirko Novosel (77), naš najveći košarkaški trener, našao se pogođen tezama iznesenim u ovom listu u razgovoru sa Stjepanom Puhakom, također bivšim doministrom sporta.

Sadašnji Zakon o sportu je loš

– Netočno je da sam ja rekao predsjedniku Tuđmanu da nam ne treba porez za sport jer dolazi kapitalizam pa će biti love, a nije istina ni to da sam sa suradnicima napravio neizvedivi projekt stadiona od 60.000 tisuća gledatelja. Sve to radilo se na Tuđmanovu inicijativu jer je stadion bio u katastrofalnom stanju, a predsjednik je htio da imamo stadion za sljedećih 50 godina, dovoljno velik da zadovoljava uvjete za organizaciju velikih natjecanja i velikih utakmica, kao što su finala Kupa Uefa pa i Lige prvaka. Time sam se bavio kao direktor Dinama, nakon što sam šest godina bio pomoćnik ministra za sport, od 1. svibnja 1992. pa do 1. svibnja 1998. Činio sam to za mandata četiri premijera, Gregurića, Šarinića, Valentića i Mateše, no mi smo se tada bavili isključivo školskim sportom. Za vrijeme mog mandata uspjeli smo izgraditi 41 školsku sportsku dvoranu, šest u Zagrebu i 35 u ostalim dijelovima Hrvatske. Za Valentićeva mandata uspjeli smo uvoz sportske opreme osloboditi carine. Imao je Mirko potrebu i objasniti svoju ulogu u odluci da Dražen Petrović 1986. ne igra drugu utakmicu finala prvenstva SFRJ protiv Zadra.

– Te godine Cibonu je vodio Pavličević jer sam ja bio angažiran na Univerzijadi. Cibona nikad nije tankirala utakmice, a do Draženova neigranja došlo je zbog toga što je on u tom trenutku imao dvije tehničke i što bi ga eventualna treća izbacila iz moguće majstorice. A znalo se za neku vezu trenera Zadra Đurovića s jednim od sudaca te utakmice.

A sport je tih godina, ističe Mirko, imao mnogo bolji status nego danas.

– Ako je nešto bilo dobro u bivšoj državi, onda je to financiranje sporta jer je bilo 60-70 posto proračuna riješeno, a boriti se trebalo za ostatak. Apsurdno je da se danas postavlja pitanje državi želi li ona da svjetski veslački prvaci idu u Rio ili ne? Država se mora odrediti, želi li vrhunski sport ili ne želi, a ako ga želi, da to ne bude samo kada treba doći na Jelačićev plac na proslavu nekog velikog sportskog uspjeha. Slikati se i ne pitati se kako se do toga dolazi. Ako država pak želi vrhunski sport, onda to ima svoju cijenu, a ja držim da mi moramo omogućiti maksimalne uvjete svim sportašima koji nas mogu proslaviti.

Zbog svega toga Novosel priželjkuje mnogo bolje zakone.

– Zakon mora rješavati status sporta, pa tako i njegovo sustavno financiranje, a to aktualni ne čini. Štoviše, posljednje izmjene u njemu donesene su zato da se nekog eliminira iz sporta, a ne da se popravi katastrofalan status sporta. Sve se svodi na to imaš li nekoga s afinitetom ili nemaš na razini lokalne uprave. Imaš li gradonačelnika koji voli sport, kao što Zagreb ima, ili onoga kojega sport ne zanima. I hoće li se, kojim čudom, pojaviti industrijalac koji voli sport kao što je Tedeschi. Ni u jednoj državi sport i kultura ne mogu opstati bez pomoći države i kada su prije nekoliko godina izglasali da će sport, za razliku od kulture, morati živjeti od marketinga i publike, izglasali su mu smrtnu presudu.

Treba napraviti selekciju

Osoba koja će se svime time morati pozabaviti jest nova pomoćnica ministra sporta Janica Kostelić.

– Njezino imenovanje dobra je odluka. Smiješno je da sada netko postavlja pitanje njezine naobrazbe jer ona je “diplomirala” ondje gdje je najteže, osvajanjem zlatnih olimpijskih medalja. Ja ne očekujem od nje da ona piše zakon, jer njega će pisati pravni stručnjaci. Ona neka svojim autoritetom samo vodi projektni zadatak. Ako država poput SAD-a financira samo desetak sportova, onda je nelogično da ih mi financiramo 70. U redu je da financiramo sve olimpijske sportove, a od neolimpijskih treba se odlučiti samo za one koji su od interesa hrvatske države.

U pogledu na sukob Fibe i Eurolige, Mirko se razlikuje od sina Kreše koji je direktor regionalne ABA lige koja se priklonila Euroligi.

– Mi o tome ne raspravljamo, a logično je da on sa svog radnog mjesta brani poziciju lige. A druga je priča što ti klubovi ne mogu sagledati što je za njih pametnije. Glupost je ući u rat protiv svoje međunarodne organizacije, pogotovo za klubove iz male zemlje. Euroliga je učinila veliku glupost kada je napustila sportske kriterije i sa 11 klubova potpisala ugovor na 10 godina. Ta tko kaže da se Olympiakosu ne može dogoditi isto što i s Benettonom.

Komentara 17

DH
dalibor.hren
19:05 02.05.2016.

Mirko, istina nije to, istina nije ovo, istina nije ono!? Kaj je istina?

DU
Deleted user
19:27 02.05.2016.

Mirko prokomentiraj stolice na Maksimiru.

Avatar rajon rondo
rajon rondo
19:42 02.05.2016.

Mirkec gdje je lovica od Dinamova stadiona ????, za 1 i pol tribinu potrosili ste 600 milijuna kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije