Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRKO NOVOSEL ZA MAX!

Prvaci Hrvatske i Srbije uvijek moraju igrati u Euroligi

Mirko Novosel
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.04.2015.
u 19:38

'Svim malim zemljama trebaju regionalne lige, no drukčije organizirane i vođene nego što je ABA liga sada.'

A što će Budućnost raditi u Euroligi? Što će bilo koji klub s ovih prostora u Euroligi?, pitao se filozofski trener Jasmin Repeša nakon četvrte utakmice i 2:2 u polufinalu doigravanja s Budućnosti, uoči majstorice u Podgorici. Tek je trebalo uroniti u "deveti krug" Morače, sve je još bilo otvoreno, racionalno se bilo posuti pepelom unaprijed...

Nakon što su Repešini košarkaši muški izborili Euroligu u petoj 'ili-ili' utakmici u paklenom ozračju Morače gdje je oduvijek, još iz doba (pra)stare jugolige, trebalo pošteno "preznojiti gaće" za pobjedu, Cedevitin strateg preokrenuo je retoriku:

– Ulazak u Euroligu veliki je uspjeh za naš klub i našu kompaniju!

Pa naravno, po kojoj to logici (Repešinoj?) nijedan klub iz ABA lige, ako hoćete, s Balkana nije vrijedan Eurolige? Kaj god, rekli bi Zagrepčani koji pamte Cibonine naslove prvaka Europe i sve kasnije euroligaške večeri u Domu Dražena Petrovića. Iz sadašnje ABA lige barem tri kluba imaju euroligaški potencijal, a Cedevita je sigurno među njima.

Iz balkanskog lonca pečat europskoj košarci davali su i Split, Zadar, Šibenik (dvaput u finalu Kupa Koraća s Draženom), a da ne govorimo o značenju Ljubljane, Sarajeva, Beograda... Naši su prostori naprosto košarkaški i dali su puno više legendarnih košarkaša (i trenera, vizionara) nego možda sve zemlje Europske unije zajedno i to ne može promijeniti nikakva nova karta Europe i pravila koja diktiraju najbogatiji.

Cedevita je danas klub koji je po ustroju i strategiji nekoliko katova iznad svih ostalih, i to u svim drugim sportovima, u Hrvatskoj i regiji. Cedeviti je apsolutno i bezrezervno, ili bespridržajno (prema novoj predsjedničkoj terminologiji) mjesto u Euroligi, bez obzira tko je vodio, ULEB ili Fiba, s trenerom Repešom ili nekim drugim. Razgovaramo o tome s “tatom” naše slavne košarke, najvećim hrvatskim trenerom Mirkom Novoselom (76), članom Hall of Famea koji je i danas uvijek uz parket ili barem TV-ekran:

– Cedevita je u svakoj utakmici, bez obzira gdje da se igra, za 15 koševa jača od Budućnosti. Druga je stvar što se nije smjela dovesti u situaciju da odluka pada u Podgorici, morala je u ligi biti ispred nje. Cedevita ima bolje igrače, dominantne centre, posloženu momčad, a ta Budućnost... ma ne znam zbog čega uopće drže one Amerikance.

Cedevita je treći put u finalu ABA lige (lani s Cibonom, a 2012. s Makabijem u Tel Avivu) i treći put je izborila Euroligu. Točno prije 30 godina, 1985. Novosel je s Draženom i Cibonom osvojio Kup prvaka i potom u finalu prvenstva Jugoslavije pobijedio baš Zvezdu koju je vodio Mirkov stari prijatelj Ranko Žeravica (junak filma “Bit ćemo prvaci svijeta”). Draženova Cibona razbila je te 1985. godine Zvezdu..

– Pa da, uništavali smo ih te godine sa 20-30 koševa razlike. Cibona ih je lani iznenadila na Final Fouru u Beogradu, ne pamtim da je netko ikad pucao trice 32-2. Ali sad je Zvezda veliki favorit, ne samo zbog toga jer ima prednost ‘Pionira’, nego ima i sjajne Amerikance, pa Marjanovića, Kalinića... U jednoj utakmici možeš iznenaditi, u pet nemoguće. Očekivao je da će Zvezda s nulom izbaciti Partizan, realno. Najslabiji Partizan u posljednjih 10 godina.

Novosel bez obzira na rasplet finala ne dvoji da je hrvatskoj košarci potrebna ABA ili neka druga regionalna liga.

– Svim malim zemljama trebaju regionalne lige, no drukčije organizirane i vođene nego što je ABA liga sada. Paradoksalna je situacija da je trgovački karakter prevladao nad sportskim, pa se u ligu dovode Mađari, Bugari... I nije se smjela dozvoliti posvemašnja marginalizacija hrvatskog prvenstva. To nije liga, nego sprdačina, bezveze, toliko da se igra...

Novosel kao pravi košarkaški vizionar nudi zaokružena rješenja.

– Nacionalna prvenstva trebala bi se igrati od rujna do prosinca, a da najbolji potom ulaze u regionalnu ligu. Oni koji se ne plasiraju, igrali bi u razvojnoj ligi koja bi bila u funkciji afirmiranja mladih igrača. Apsurdno je da FIBA organizira U-20 prvenstva, a mi smo te mlade zanemarili. Gdje je sad 11 Cedevitinih juniora koji su lani završili juniorski staž? Nigdje!

Mirko Novosel u tome vidi glavnu boljku hrvatske košarke:

– Silan smo izvor talenata koji nam ostaju neiskorišteni i nedorečeni zbog lošeg sustava natjecanja. Nogomet nas je i tu pretekao organizacijom kadetske i juniorske lige. Pa i sin Velimira Perasovića bio je perspektivan košarkaš, a onda se sa 18 godina radije opredijelio za studij. Treba nam novi sustav, a za to moramo imati drukčiji, snažni košarkaški savez, sposobnog da donosi kapitalne odluke koje će unaprijediti košarku.

Novosel podržava Cedevitinu strategiju s osloncem na hrvatske igrače:

– Oduvijek sam bio protiv ‘polovnih’ stranaca. Zatvaraju mjesto našima, a objektivno su druga, treća ili niža klasa. Zato imamo najveći problem s playmakerom u reprezentaciji, a kvalitetnog razigravača treba strpljivo i stručno tesati. Teško je naći igrača od 215 ili 220 cm, ali organizatora treba znati stvoriti.

Novosel pozdravlja Fibinu inicijativu preuzimanja kontrole nad klupskom košarkom u Europi.

– Bio je krajnji trenutak da Fiba uvede reda i vjerujem u poteze predsjednika, Turčina Turgaya Demirela. Krenuli su od regionalnih liga, ali ići će do kraja. Podjele na Fiba Europa, Fiba Svijet, Uleb.. užasne su za košarku. Sadašnja, prenatrpana Euroliga je samo isforsirano uništavanje igrača, na štetu klubova i reprezentacija.

Trener iz Kuće slavnih ne sumnja da promjene mogu biti pozitivne za našu košarku.

– Ne može kriterij značaja košarke biti samo veličina tržišta. Onda Hrvatska, Srbija i Litva ne bi postojale. Postoje valjda i kriteriji kvalitete, tradicije, znanja... Ne može Poljska imati prednost samo zbog broja stanovnika. Prvaci Hrvatske i Srbije, kroz nacionalna prvenstva, uvijek moraju imati mjesto u Euroligi, a treći klub s ovih prostora u elitnom natjecanju bio bi prvak regionalne lige.

Mirko kao neumorni zanesenjak dodaje:

– Sinu Kreši, direktoru KK Cedevite, preporučio sam da finale sa Zvezdom igra u Draženovoj dvorani, da se napune tribine, da to budu spektakli koji se pamte, kao oni otprije trideset godina... Da je nacionalna televizija prenosila Cedevitine dramatične utakmica polufinala, koliko bi već to ljudi privuklo košarci!?

>>'Protiv Crvene zvezde će nam trebati više bezobrazluka'

>> Cedevita nakon velikog preokreta u finalu ABA lige!

Komentara 1

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
08:35 27.04.2015.

Samo Cibona !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije