Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Juan Carlos Navarro neslavno završio s Furijom

Juan Carlos Navarro
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
14.09.2014.
u 10:25

Nastavit će Navarro igrati za Barcelonu, klub koji ga je proslavio i učinio velikim, ali za reprezentaciju svoje domovine više neće nastupati.

Završila je reprezentativna priča Juana Carlosa Navarra. Nakon 14 godina, oprostio se od dresa Furije i otišao u povijest kao jedan od najboljih i najuspješnijih braniča u europskoj košarci. Otišao je s gorkim okusom u ustima, jer Španjolska je pred domaćom publikom ispala u četvrtfinalu SP-a. Kobni su bili Francuzi, baš kao i na EP-u u Sloveniji prije godinu dana.

Nastavit će Navarro igrati za Barcelonu, klub koji ga je proslavio i učinio velikim, ali za reprezentaciju svoje domovine više neće nastupati. Tako je odlučio još prije okupljanja reprezentacije uoči ljeta, baš kao i Pau Gasol. Koliko je bio bitna i važna karika izabrane vrste dokaz je i prošlogodišnji EP u Sloveniji, koji je bio kvalitativno osiromašen. Španjolska je bila najviše pogođena, izostanci Juana Carlosa Navarra, Paua Gasola i Sergea Ibake najviše su utjecali na to što nije obranila naslov i što se na kraju morala zadovoljiti brončanom medaljom. Jedinstvena je bila ocjena da je Španjolcima ipak najviše nedostajao sjajni branič Juan Carlos Navarro, igrač koji je prijašnjih godina znao biti ta odlučujuća prednost i razlika u odnosu na protivnike.

Nije uspio u NBA-u

Najbolje se to vidi na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, jer Navarro je vrlo zahvalan igrač, koji nije samo izraziti strijelac već se ne libi preuzeti i poziciju organizatora. Taj 34-godišnjak neprestano je član najbolje momčadi svoje zemlje od Olimpijskih igara 2000. godine u Sydneyu i može ga se svrstati uz bok najvećim košarkašima koji su nastupali za svoje reprezentacije. Iako nikad neće imati karizmu Tonyja Parkera, Navarro oduševljava potezima i hrabrošću da u odlučujućim trenucima preuzme sve u svoje ruke, a to je odlika i vrlina samo najvećih. Brojni njegovi koševi odavno su ušli u antologiju i zato kada jednog dana odluči povući se s parketa, nema nikakve sumnje da će biti svrstan među najbolje košarkaše koje su Barcelona i Španjolska ikada imale.

- Ponosim se što sam dio tog divnog sporta, što sam bio član reprezentacije koja je baš za vrijeme mojeg igranja postigla najbolje rezultate. Prije mene bilo je na desetke odličnih košarkaša, ali oni se ne mogu podičiti da u osobnoj riznici imaju toliko mnogo velikih trofeja i naslova kao što ja - ističe Navarro, koji je od 1997. godine, izuzev godine kada je bio u Memphis Grizzliesima, član Barcelone.

Od brojnih pojedinačnih dosega i priznanja izdvojimo da je sedam puta biran u idealnu momčad Eurolige, pet puta u prvu petorku, da je bio MVP Europskog prvenstva 2011., najbolji strijelac Eurolige 2007., najkorisniji igrač istog natjecanja 2009. te da je kao član Mempisa izabran u drugu petorku novaka lige 2008.

Osvojio je sve

Osvojio je gotovo sve što se moglo, po dva zlata i srebra te broncu na Eurobasketu, sa Španjolskom je bio prvak svijeta, dva puta drugi na OI, s Barcelonom je dva puta bio prvak Europe, osam puta najbolji u ACB ligi te osvojio još šest kupova. Posebno je emotivan bio onaj prvi naslov za najbolji sastav Eurolige, 2003. baš na domaćem parketu u Barceloni. Predvođeni Dejanom Bodirogom, Gregorom Fučkom i Svetislavom Pešićem na klupi.

Navarro je protekla dva tjedna u pojedinim trenucima podsjetio na svoja najblistavija izdanja. Prosječno je postizao desetak koševa u dvadesetak minuta.

- Bilo je ovo vrlo emotivno ljeto i sam turnir. Svaki dan razmišljao sam o tome da se bliži trenutak oproštaja od reprezentacije. Nije to lagano, iako nisam preveliki emotivac. Ali, opet, svi smo mi samo ljudi i ne možemo ostati imuni na stvari koje nas okružuju. Ponosim se što odlazim sretan i zahvalan sam svima s kojima sam sve ove godine surađivao - na kraju je rekao Navarro.

>> Najtužnija večer španjolske košarke

Komentara 3

GA
Gambit
13:54 14.09.2014.

Španjolska nema igrača koji može njega zamjeniti. Reprezentacija će im biti slabija na Eurobasket 2015.

BG
BG
13:11 14.09.2014.

citat dana : "ostavite Teodosica meni " Garbahosa 2010.

BG
BG
14:01 14.09.2014.

dosta im je i bili. nikada vecu aroganciju nisam video . to ih je i unistilo. kakve igrace imaju mogli su mnogo vise ali jbg. ubi ih arogancija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije