Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠUKER PRIJETI:

Nastave li podržavati Euroligu, suspendirat ćemo Cedevitu i Zadar!

Ivan Šuker
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.04.2016.
u 14:30

– Ne odustanu li od podrške Euroligi, morat ćemo ih suspendirati jer moramo štititi interes hrvatske košarke. Meni su reprezentacija i nacionalno prvenstvo svetinja – rekao je Šuker.

Rat Fibe i Eurolige dosegnuo je prijelomnu točku. Zbog “neposlušnosti” klubova koji su se priklonili Euroliginu Eurokupu, a ne njezinoj Ligi prvaka, Fiba je privremeno suspendirala 14 zemalja s Eurobasketa 2017., pa tako i Hrvatsku. Osim toga, Fiba prijeti i izbacivanjem tih zemalja s olimpijskih kvalifikacijskih turnira pa čak i sa samih Igara.

Štititi interes naše košarke

Suspendirane su i Turska, Litva, Rusija, Španjolska, Grčka, Italija, Izrael, BiH, Slovenija, Poljska, Makedonija, Crna Gora i Srbija kojoj se prijeti i oduzimanjem organizacije kvalifikacijskog turnira. Riječ je o uvjetnim kaznama, koje se mogu povući ako se do srijede 20. travnja Fibi dostavi informacija o tome da su klubovi iz tih nacionalnih saveza odustali od Eurokupa ili su suspendirani iz nacionalnih prvenstava.

A baš to moglo bi se u utorak, na sjednici UO-a HKS-a, dogoditi Cedeviti i Zadru. Potvrđuje to i predsjednik HKS-a Ivan Šuker:

– Ne odustanu li od podrške Euroligi, morat ćemo ih suspendirati jer moramo štititi interes hrvatske košarke. Meni su reprezentacija i nacionalno prvenstvo svetinja. Ako pak netko misli da mu je budućnost u ABA ligi, neka u njoj igra, no mi kao savez moramo se držati onoga što nalaže Fiba. Koliko pak u tome ima korektnosti, o tome ne želim govoriti.

Što pak o svemu tome kažu u Cedeviti čuli smo od predsjednika kluba Mladena Vebera.

– Stojimo iza svoje odluke da ćemo igrati u Euroliginu Eurokupu, a ako nas zbog toga HKS želi izbaciti iz hrvatskog prvenstva, neka to i učini. Možda je to nekome i u interesu. No, i za to postoji pravni lijek i odmah ćemo se sudski žaliti, jer ne znam na temelju čega nas oni imaju pravo izbaciti kada se nismo ogriješili ni o jedno slovo pravila, a i sve pristojbe uredno plaćamo.

Zašto je Cedeviti toliko stalo da igra u Eurokupu, a ne u Fibinoj Ligi prvaka, natjecanju u kojem bi bila konkurentnija?

– Ne vidim mogućnost da Cedevita u sljedećih deset godina igra s najboljim europskim klubovima, a to je ono što nudi Fiba.

Scenarija kako će se raspetljati to europsko košarkaško klupko ima više pa Veber kaže:

– Što ako se sve suspendirane zemlje udruže i osnuju novu udrugu koja može postati jačom od Fibe. Jedan od scenarija na lokalnoj razini je i osnivanje regionalne lige od klubova izbačenih iz nacionalnih prvenstava.

Jedan od Fibinih ciljeva je i uništenje regionalne ABA lige. Svjestan je te namjere i direktor ABA lige Krešo Novosel:

Na obje strane nečasni potezi

– Žalosno je to da Fiba mora prijetiti sankcijama da bi prisilila klubove da igraju u njezinu natjecanju. Ako pak ovih 11 klubova iz regionalne lige koji su se opredijelili za Euroligu od toga odustane, onda vrlo upitna postaje opstojnost ABA lige jer se u Fibinu Ligu prvaka ide kroz nacionalna prvenstva. Bojim se da će sudovi imati pune ruke posla, a u pitanju bi mogle biti i velike odštete i netko to mora biti spreman platiti.

Mogu li Cedevita i Zadar promijeniti svoj smjer, bez obzira na to što su to učinili u sklopu Skupštine klubova ABA lige?

– Mogu, no ABA liga bi u tom slučaju izgubila Euroliginu licenciju, ali ne bi morala plaćati financijske penale – objasnio je Novosel.

Da bi prisnažila svoju prijetnju, Fiba je krenula u potragu za zemljama koje su voljne preuzeti domaćinstvo kvalifikacijskih turnira od Italije i Srbije, ali i koje su spremne uskočiti umjesto ostalih suspendiranih kvalifikanata kao što su Hrvatska, Grčka i Turska, ali i već kvalificiranih olimpijaca Španjolske i Litve.

Nažalost, obje se strane služe nečasnim potezima.

Neki novi naraštaji ljudi u Fibi pokušavaju preko koljena (ucjenama) nadoknaditi sve što su propustili učiniti njihovi prethodnici, a Euroliga se pak inati u nastojanju da ostane sustav koji najmanje priznaje svoju matičnu europsku organizaciju.

Komentara 15

KG
kgs
17:20 17.04.2016.

Za sve koji ne poznaju situaciju. Euroliga kao privatna kompanija, koja je usput rečeno taj naziv ukrala FIBA-i želi stvoriti natjecanje 16 najbogatijih klubova Europe. Dok FIBA valjda pokušavajući doći do iskupljenja za svoje grijehe teži ponovnoj uspostavi natjecanja koje bi bilo na sportskim temeljima, a ne budžetu kluba. Ne znam zašto su klubovi ABA lige pristali uopće na ugovor s Euroligom pogotovo Zadar i Cedevita jer nikada neće moći izboriti poziciju u EL, jednostavno toliko novca nemaju.

BO
Bojan11
19:52 17.04.2016.

Ako ćemo pošteno Euroliga je nepravedna. Navijam za Zadar ali iskreno kažem neću navijat za taj klub, ako ne bude igrao Hrvatsku ligu.Zadar sanja snove o Euroligi koju ne bude nikada igrao.Euroliga ni ne želi takve klubove iz minijaturnih sredina.A ja samo pitam navijače Zvezde kako će im biti ako nogomet odluči raditi privatnu ligu.Onda će se buniti kada Zvezda u njoj ne bude imala mjesta.Jer se radi na tome da se osnuje Superliga petice bez ostalih zemalja.Onda će i Dinamovci i Zvezdaši jadikovati kao što jadikuju Belgijanci ili Letonci koji u u Euroligu ne mogu ni kroz kvalifikacije.Fiba je pravednija, u njezinu ligu mogu svi ako su dovoljno jaki.Nema ugovora i takvih gluposti.

IV
ivanjoksimovic
16:07 17.04.2016.

Sramota je sta se radi sa evropskom kosarkom. Dozvolili su da savezi i lige budu preduzeca. U svakom slucaju neko ce biti na gubitku: ili klubovi, ili reprezentacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije