Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDSJEDNIK HKS-A

'Ovo smo završili na dostojanstven način pa više nema Šukerove i Radićeve struje'

Šuker, Radić
Foto: Marin Sušić/HKS
1/2
29.06.2015.
u 08:10

Drago mi je što smo ovo završili dostojanstveno jer svako glasovanje ipak dijeli ljude, rekao je Šuker.

Jučer u 14 sati i 27 minuta zbio se jedan od najemotivnijih trenutaka u dužnosničkoj povijesti kraljice igara u Hrvata. Danko Radić (63), dugogodišnji vladar hrvatske košarke, istaknuo je bijelu zastavu pred naletom Ivana Šukera (57) i njegove vrlo aktivne izborne ekipe. Usred izbornog sabora HKS-a, dosadašnji predsjednik obznanio je da odustaje od kandidature:

- Odustajem jer moj protukandidat Ivan Šuker ima sve referencije da bude predsjednik Saveza. A činim to i zbog zdravstvenih problema, koji su pri kraju, a jedva sam i ovo izdržao. Zahvaljujem na svemu što smo dosad zajedno radili, no najbolje je ipak da danas imamo jednog kandidata.

Šuker bi dobio i glasački

Premda predaja nikad nije čin kojim se treba ponositi, ovo je u Radićevoj situaciji bio pametan potez jer pobijedio ionako ne bi. Stoga je od izaslanika i zavrijedio aplauz kakav možda nikad nije u svojoj dužnosničkoj karijeri, a na takvu odluku naveo ga je vrlo angažirani protukandidat, a vjerojatno i prva dva glasovanja na ovoj skupštini.

Kad je ustanovljeno da je na saboru bilo nazočno svih 78 izaslanika, kod glasovanja za ovjerovitelje zapisnika Radić je za svoj prijedlog dobio 21 glas, a Šuker za svoje ljude 41. Kada je pak Radićev prijedlog za verifikacijsku komisiju dobio 23 glasa, bilo je posve jasno da Ivan Šuker ima glasačku prevlast.

Uostalom, svi oni koji se nisu bojali javno stati uz njega našli su se prije Sabora u Muzeju Dražena Petrovića i bilo ih je 45, sasvim dovoljno za glasačku pobjedu. Kada su svi oni krenuli prema Muzeju Mimara, izgledali su kao neka dobro organizirana vojska odlučna da se izbori za promjene.

- Bitno je kako ulaziš u utakmicu, a mi smo u ovu ušli pobjednički i više nije bilo potrebe da se "šiljimo" - objasnio je Šuker.

Nakon predaje žezla, Šuker je izljubio Radića i potom kazao:

- Drago mi je što smo ovo završili na dostojanstven način i što smo svi pokazali da nam je košarka na prvom mjestu pa od danas nema Radićeve i Šukerove struje. Hvala i prethodniku koji se, usprkos teškoj bolesti, borio da Savez funkcionira.

U svom pobjedničkom govoru zahvalio je Šuker i svojim pomagačima, a ponajprije Nikši Prkačinu, koji je s njim obišao puno birača, a ništa zauzvrat nije tražio. Zahvalio je i Tončiju Anzuloviću i svom sugrađanina Darku Ćopiću, ali i Košarkaškom savezu Zagreba (Aleksandar Petrović) koji je bio inicijalna kapsula za ovu pobjedu. Zahvalio je Šuker i nekim članovima Generacije 92 koji su ga podržali, baš kao i aktualnim reprezentativcima, kojima je obećao da će reprezentacija ubuduće biti okruženje maksimalno po njihovoj mjeri.

Sportski podnio poraz

Na kraju je Šuker još jednom zahvalio na mirnoj primopredaji vlasti.

- Nekom mimikom vrlo brzo smo shvatili da je priča izvjesna pa smo se na prvoj pauzi sklonili u stranu i ljudski dogovorili.

Šuker se doimao sretnijim ovakvim ishodom, nego uvjerljivom glasačkom pobjedom, koja je također postala izvjesnom.

- Danas smo poslali poruku jedinstva jer svako glasovanje nudi određene podjele i treba dugo vremena da se to zagladi. Obojica smo htjeli poslati pozitivnu poruku jer na ovaj Sabor nismo došli kao neprijatelji već kao izborni protivnici.

Premda je čovjek koji ne voli gubiti, Radić je ovaj poraz podnio sportski. Štoviše, čini se da je shvatio da je zdravlje najvažnije.

- Ja to zdravstveno više ne mogu pratiti, što ste mogli vidjeti i na samoj sjednici. Koliko budem mogao, brinut ću se o svojem zdravlju jer ja sam za košarku dosta dao. Savezu je pak potrebna osoba koja ima volje, želje i energije, koja sve to može kontrolirati, a ja to više ne mogu. Jest, sve važnije odluke nisu se donosile bez mene, no vidio sam da puno toga ne mogu kontrolirati - priznao je Radić.

>> Šuker novi predsjednik HKS-a, evo koje prve poteze je najavio

Komentara 7

ZI
zico
08:58 29.06.2015.

ako će voditi savez financijski kao i kad je bio ministar .... nema brige.......

MA
maliMalecki
09:11 29.06.2015.

Gadljivo...

Avatar links
links
10:51 29.06.2015.

gadljivi likovi, Radić bi i dalje vladao da se nije pojavio Šuker, hrpa ljigavaca ali je dobro da je maknut Radić, samo da se ne razigra hiperaktivni šizofreni Pertović i krene u rat sa svima pa i sa samim sobom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije