Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija na Kreti

Hrvatska porazila Tursku i plasirala se u finale Svjetskog prvenstva

Hrvatska U-19
Foto: fiba.com
04.07.2015.
u 19:14

U finalu ćemo igrati protiv pobjednika utakmice između SAD-a, koji nas je pobijedio u skupini, te domaćina Grčke.

Izbornik Ante Nazor i njegovi izabranici izveli su istinski podvig. Premda vidno oslabljena, hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija igrat će u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva na Kreti.
Ono što su Arapović, Zubac, Slavica, Božić i društvo izveli u subotnjem polufinalu (91:56) aktualni europski  juniorski prvaci Turci dugo će pamtiti. Bit će im to dugovječna noćna mora jer mladi Hrvati ne samo da su im uzvratili za poraz na lanjskom Europskom prvenstvu (67:74) već su ih doslovce pregazili (91:56). I to bez tri nositelja igre iz tog lanjskog sastava.

Značajan preduvjet za takav ishod napravio je krilni-centar Marko Arapović (25 koševa, 15 skokova, 6 asistencija, 3 osvojene lopte) koji  je s ovakvom partijom (valorizacija 43) zasigurno izborio status člana najbolje petorke prvenstva, a kandidira i za najboljeg igrača turnira.

Marko je kapetanski otvorio utakmicu sa 14 od prvih 18 koševa svoje reprezentacije za "plus 12" u osmoj minuti (18:6).  Potom se u priču uključio moćni centar Ivica Zubac (20 koševa, 9 skokova, 4 asistencije) i Hrvati su u 18. minuti bili na "plus 17" (40:23). Kada se pak raspucao i drugi cibos Nik Slavica  (17 koševa, 4 asistencije) Hrvatska je u 32. minuti došla na "plus 29" pa su mladi Turci ostali bez prilike i za pristojan poraz.  

Svoj tradicionalno svestran obol turskom debaklu dao je i zagrebaš Luka Božić (15 koševa, 8 skokova), jedna od najčvršćih poluga ovog sastava, a velike zasluge za ovakav ukupni  ishod ima zacijelo i izbornik Ante Nazor. Ovaj mladi stručnjak odveo je Hrvatsku do borbe za zlato bez tri igrača iz startne petorke.

Nakon što su zbog više sile otpali Dragan Bender (silom sponzorskog ugovora) te Lovro Mazalin i Ante Žižić (njih dvojica zbog ozljede), rijetko tko se na ovakav ishod usudio i pomisliti. A Hrvatska će, vjerovali ili ne, jurišati i na zlato.

Komentara 22

CR
Crush83
19:36 04.07.2015.

Svaka čast dečki!!! Učinili ste nas ponosnim!!!

MA
Majur
19:32 04.07.2015.

Bravo dečki...finale bez trojice najboljih je već sad kao zlato!!

Avatar Eugen_Savojski
Eugen_Savojski
19:33 04.07.2015.

Pa ovo nitko u HR ne prati još nisam čuo nikoga da spominje to SP U19. Da je situacija suprotna odnosno da je Servija u finalu,a HR ispala već prije sve što ima Interent u S Serviji bi navalilo na .hr portale,samo dokaz tko kome nabija komplekse i tko koga ne doživljava. Vidim dobili smo Turke 35 razlike tuga u Trokutistanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije