Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krešimir Novosel

HKS je protiv ABA lige, a naši se klubovi grčevito bore da u nju uđu

Krešimir Novosel
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
07.02.2017.
u 13:20

Cedevita i Cibona plaćaju danak sezoni od tri paralelna natjecanja. To je ubijanje tih momčadi jer nemaju vremena za treninge, a i u nepovoljnijem su položaju prema svim drugim klubovima koji igraju u dva ili samo u jednom natjecanju.

Premda je Hrvatski košarkaški savez ne priznaje, regionalna ABA liga još je dobro organizirano natjecanje o kakvom mogu samo sanjati u nacionalnim ligama zemalja čiji klubovi igraju to natjecanje. Ponajprije radi televizijske i sponzorske pokrivenosti. Vlasnici te lige su klubovi iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, a njezin direktor je Krešimir Novosel, negdašnji prvi operativac hrvatskog prvaka Cedevite, za koju kaže:

– Cedevita i Cibona plaćaju danak sezoni od tri paralelna natjecanja. To je ubijanje tih momčadi jer nemaju vremena za treninge, a i u nepovoljnijem su položaju prema svim drugim klubovima koji igraju u dva ili samo u jednom natjecanju. Ta je odluka HKS-a za manje klubove odlična, a za velike jako loša.

Bez dogovora s HKS-om

Može li se išta učiniti da sljedeće sezone ne bude tako?

– HKS i dalje ne priznaje ABA ligu i neće se ništa promijeniti sve dok ne bude dogovora između Fibe i Eurolige, a među njima ne vodi se nikakav razgovor. Mi ćemo uvijek biti na strani Eurolige koja nas priznaje, a HKS na strani Fibe koja nas ne priznaje. Teško da će i sljedeće sezone biti drukčije. A da je situacija normalnija mogli bismo razgovarati o najboljim opcijama. Možda je i ABA liga s 14 klubova prevelika, no ako je tako kako onda u prvenstvu Hrvatske može biti 14 klubova.

Kako direktor regionalne lige gleda na to da tu ligu ne priznaju košarkaški savezi Hrvatske i Slovenije?

– Tim je savezima očito cilj promoviranje svojih nacionalnih liga pa u ABA ligi vide protivnika. Nažalost, najveće probleme napravio nam je HKS, od povlačenja delegata 24 sata prije prvoga kola do zabrane sucima da sude. No, u propozicijama A-1 lige još stoji da prve tri momčadi ostvaruju plasman u regionalnu ligu. Doduše, teško mi je reći na koju su regionalnu ligu mislili ako ABA ligu ne priznaju.

Još nešto zbunjuje direktora Krešimira Novosela?

– Klubovima je ABA liga očito jako bitna pa se za nju svojski bore. U svakom tekstu o hrvatskim klubovima ti isti ističu težnju da se izbore za ABA ligu, a HKS s ABA ligom ne želi razgovarati, pa ispada da HKS ne poštuje težnje svojih klubova. Osim toga, inzistiranjem na tri natjecanja paralelno najjači hrvatski klubovi gube korak u utrci za najbolji koeficjent koji nam je mogao donijeti i četvrti klub. Do prije nekoliko kola dijelili smo sa Srbijom prvo mjesto, a sada su nas prestigli čak i Crnogorci.

Postoje neke procjene da bi se kalendari puno lakše uskladili kada bi i ABA liga i A-1 liga imale po 10 klubova, pa bi za sljedeću sezonu trebalo u najmanju ruku obje lige smanjiti za dva kluba.

– U našim propozicijama piše da će ih biti 14, no bit će onako kako odluči 12 klubova vlasnika lige.

Što ako među ta tri hrvatska kluba ne budu Cedevita i Cibona, a i to se može dogoditi?

– U tom slučaju klubovi se mogu zapitati zašto bi u ABA ligi igrali Split i Šibenik po plasmanu u prvenstvu Hrvatske, a ne suvlasnici ABA lige Cedevita i Cibona, ako HKS tu ligu ne priznaje. Dakle, sve je sada otvoreno.

Euroliga se neće širiti

Sigurno je samo da prvak ABA lige ide u Euroligu, a tri sljedeća kluba u Eurokup. Tako barem stoji u ugovoru.

– Bez obzira na to što će netko možda reći da bi za Euroligu bilo šteta da u njoj ne igra klub s takvom publikom kakvu ima C. zvezda, pravila su jasna i taj ugovor s Euroligom vrijedi do sezone 2019./2020. Dakle, ako Zvezda ne bude prvak, neće igrati u Euroligi. A nama je negdje prije Božića rečeno da se Euroliga neće širiti sljedeće sezone, a iznenađenje je da među sudionicima neće biti ni Daruşafake premda je jedan od glavnih sponzora Eurolige, jer je prije dogovoreno da ulazi četvrti španjolski klub.

Što pak stoji u Novoselovoj odluci o izboru Večernjakova košarkaša godine?

– Bogdanović je ispred svih jer je bio najbolji strijelac Olimpijskih igara i vođa hrvatske reprezentacije koja je imala sjajno olimpijsko ljeto. Šarić je samo pokazao da se stalno i pravilno razvija, a Simon je igrač koji bi nam i kada se umirovi, mogao reprezentaciji jako nedostajati. Naime, među mlađima nemamo takvog igrača koji može pokriti pozicije od jedan do tri. Bilan i Žižić bili su MVP igrači ABA lige. 

Novoselovih pet:

Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets) 10 bodova

Dario Šarić (Efes/Sixers) 7

Krunoslav Simon (Armani Milano) 5

Miro Bilan (Cedevita) 3

Ante Žižić (Cibona/Darušafaka) 1

Komentara 1

Avatar links
links
21:09 07.02.2017.

a zašto ovaj bira igrača godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije