Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIGOROZNA KAZNA

Fiba izbacila Rusiju s EP-a zbog dvovlašća u savezu

Alexey Shved, Vitaliy Fridzon
Foto: Reuters/PIXSELL
30.07.2015.
u 08:20

U sastavu SSSR-a osvojili su četrnaest naslova prvaka Europe, najviše 
od svih reprezentacija. Jedini naslov kao Rusija osvojili su 2007. godine u Španjolskoj.

Koliko je Hrvatska bila blizu (ili daleko) od izbacivanja s Eurobasketa u slučaju da ABA liga nije posve reformirana po Fibinim željama, vidi se iz najnovije suspenzije koju je odredio Međunarodni košarkaški savez. U ured košarkaškog saveza Rusije stiglo je Fibino pismo u kojem stoji da se sve ruske selekcije do daljnjeg isključuju s međunarodnih natjecanja, uključujući i mušku seniorsku reprezentaciju koja ovo ljeto treba nastupiti na Europskom prvenstvu.

Nisu održali skupštinu

To se dogodilo zbog vrlo neuredne situacije u ruskom košarkaškom savezu koji vodi ekipa na čelu s Julijom Anekijevom, ali u čiji se rad miješa i prijašnje vodstvo (Krasnjenkov, Novožilova). Zbog tog dvogodišnjeg raskola odnosno svojevrsnog dvovlašća, jer i druga strana stalno se obraća Fibi službenim dopisima, krovna svjetska košarkaška kuća odlučila je suspendirati ruski savez koji se oglušio na odluku suda u Moskvi da mora održati novu izbornu skupštinu. Po Fibinoj odluci, sve nacionalne selekcije koje sada igraju neko natjecanje mogu ga i dovršiti, ali nijedna ruska selekcija (osim juniorki koje počinje ovaj tjedan) veliko natjecanje ne može početi sve dok se ova situacija ne razriješi.

– Da bismo demonstrirali spremnost da razriješimo tu situaciju, naš izvršni odbor odlučio je pozvati vas na sastanak našeg središnjeg odbora u Tokiju 8. i 9. kolovoza kako biste dobili priliku da objasnite situaciju i njen razvoj – stoji u pismu upućenom predsjednici Anekijevoj, koje su potpisali predsjednik Fibe Horacio Muratore i glavni tajnik Fibe Patrick Baumann.

Veliki udarac

Premda su na ovom prvenstvu trebali nastupiti oslabljeni (Kiriljenko je otišao u mirovinu, a Mozgov na operaciju), administrativna zabrana nastupanja Rusima bila bi veliki udarac za košarku u ovoj velikoj zemlji.

Uostalom, prije osam godina Rusi su predvođeni američkim razigravačem (J. R. Holdenom) i američkim trenerom (David Blatt) osvojili naslov europskih prvaka pobijedivši u finalu tadašnje svjetske prvake Španjolce na njihovu terenu.

Osim toga, Rusi su na posljednjim Olimpijskim igrama bili brončani.

Glavna zvijezda ovoljetne ruske momčadi trebao bi biti Aleksej Šved, košarkaš koji se nakon nekoliko sezona u NBA ligi vratio u Europu. I to za spektakularan ugovor. Od ruskog Himkija dobit će za tri sezone 10,2 milijuna američkih dolara pa će sljedeće sezone biti najbolje plaćen košarkaš u Europi.

>> Stipčević pogodio sa sirenom za pobjedu, Novozelanđani pokušali preplašiti Hrvate

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije