Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasne navike

Euroliga žmiri na četnički dernek

Cedevita
Foto: Crvena zvezda
1/4
13.02.2016.
u 15:20

Očekivati da će premijer Vučić nešto poduzeti iluzorno je jer on je u mladosti dijelio taj svjetonazor

Za one koji u četvrtak navečer nisu čuli sadržaj navijanja Zvezdinih navijača na utakmici protiv Cedevite to je bila impresivna slika. Orilo se i vijorilo svih 40 minuta pa se uz bogati kolorit činilo da je to scenografija na kakvoj svi sportski klubovi s ovih prostora mogu biti zavidni.

No slušati četničku himnu “od Topole, od Topole pa do Ravne Gore, sve su straže, sve su straže đenerala Draže” kojom se slave i četničke vojvode poput Nikole Kalabića i popa Đujića baš i nije neki poželjan doživljaj. Osim toga, moglo se vidjeti i transparent tipa “večna slava generalu Tolimiru”, a riječ je o nedavno preminulom osuđenom ratnom zločincu, Mladićevu pomoćniku, povezanom s masakrom u Srebrenici. Štoviše, dotičnog se povezuje sa smaknućem 1700 civila, muškaraca i dječaka, pa je teško oteti se dojmu da te Zvezdine navijače i nadalje tome netko ne podučava.

 

Euroliga kao da je slijepa

Dojma smo da su gospoda iz Eurolige odveć oduševljena scenografijom na Zvezdinim utakmicama i da čak zbog toga žele Zvezdi dati i pozivnicu za svoju sve zatvoreniju ligu, i da u svim tim šumovima ne razaznaju kakve se poruke s tribina šalju. A bojimo se da one nisu samo izraz takozvanog navijačkog folklora, već ideologije tih mladih ljudi što nikako ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja odveć zatrovanih pričama o ustašama i četnicima, ali i ne tako davnom agresijom na Hrvatsku.

Ovo što smo čuli u Pioniru bilo bi ekvivalent tome da navijači na Cedevitinim utakmicama pjevaju crnolegionarsku pjesmu “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana...”. Ili pak da netko izvjesi transparent sadržaja “vječna slava Maksu Luburiću”.

Uostalom, da se takvo što čuje u Beogradu na nogometnim utakmicama, Uefa bi vjerojatno reagirala, ako je već reagirala kako je reagirala na Šimunićev poziv “za dom” i odziv publike “spremni”. Ili na onu poljudsku provokaciju s kukastim križem.

 

Nažalost, Euroliga je odveć liberalna i gospoda iz Barcelone o tome bi trebala povesti računa. Posebice u kontekstu zatvaranja Eurolige u kojoj, u njenu elitizmu, ne bi smjelo biti mjesta za ovakve fašistoidne ispade.

A oni kao da su postali pravilo za gostovanja hrvatskih klubova ili reprezentacija u srpskim sportskim arenama pa se to zbilo i za vrijeme Europskog prvenstva u futsalu. Za vrijeme utakmice između Hrvatske i Rusije neki domaći navijači postavili su na ogradu sliku ratnog zločinca Momčila Đujića, odmah pokraj zastave Srbije. Srećom, predstavnik Uefe odmah je reagirao i uklonio neželjeni objekt, a žalosno je da takve reakcije na utakmicama Eurolige nema.

Bojimo se da je ne bi bilo ni kada bi došlo do paljenja hrvatske zastave, a upravo to se dogodilo i za vrijeme posljednje beogradske utakmice nogometnih reprezentacija Srbije i Hrvatske.

Vučić s povezom na očima

Sve te ispade srpske vlasti kao da gledaju s povezom preko očiju. Njima kao da je to sve normalno. A da se takvo što dogodi za gostovanja njihovih momčadi u Hrvatskoj, njihovi bi diplomatski predstavnici odmah tražili oštru osudu međunarodne javnosti.

Da ne bude zabune, i na hrvatskoj strani ima fašistoidnih umova, a takvi su zacijelo i oni koji u Zadru kamenuju autobus s košarkašima Partizana ili pak za vrijeme SP-a u rukometu napadnu srpske navijače. A da nam se to i na jednoj i na drugoj strani više ne bi događalo, važno je da politička elita shvati ozbiljnost svojih uloga u osjetljivim srpsko-hrvatskim odnosima.

Nažalost, strahujemo da srpski premijer Aleksandar Vučić po ovom pitanju neće prstom mrdnuti. Jer u mladosti je i sam bio pripadnik Delija pa je sve to što se događalo na tribinama Pionira ionako dio njegova svjetonazora.

>> Cedevita poražena u paklu Pionira, Zvezdu bodrio i Đoković

Komentara 144

DU
Deleted user
15:34 13.02.2016.

Haha novinaru pa popovi koji žive u centru Zagreba pjevaju cetnicke pjesme pa nema reakcije niti jedne civilne udruge ,medija ,antifasista ,komunista te državnih službi u Hr .Pjevanje cetnickih balada postaje društveno prihvatljiv foklor u Hrvatskoj a ti se brineš o Srbiji .Svasta

DH
dalibor.hren
16:08 13.02.2016.

Vjerojatno će Pupi predsjednici Kolindi poslati pismo i video snimku "snošljivosti i tolerancije!?"

KR
kruti
17:07 13.02.2016.

pa zar je i veliki sportist i humanist brat nole peval četničke pesmice????ma neeeeee,ne biiiii on. . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije