Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neven spahija:

Dražen je bio žrtva drukčijeg odnosa NBA lige prema Europljanima

Neven Spahija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
24.01.2015.
u 13:45

- Mislio sam da je Toni Kukoč bio All-Star - rekao je Spahija.

Hrvatska će 15. veljače imati prvog sudionika NBA All-Star utakmice u liku i djelu pomoćnog trenera Atlanta Hawksa Nevena Spahije. S obzirom na to da su Hawksi uvjerljivo prvi na ljestvici klubova Istočne konferencije, selekciju Istoka vodit će njihov trener Mike Budenholzer, a on će pak sa sobom povesti cijeli svoj stožer.

- Rekli su mi u klubu da sam i prvi europski trener na All-Star utakmici, ali da sam i prvi Hrvat to nisam znao. Bio sam uvjeren da je to Toni Kukoč.

"Jastrebovi" su sada hit

Možda se Spahiji takvo što pričinilo zato što je Kukoč, kada je bio najbolji šesti igrač NBA lige, doista tu počast i zaslužio, ali ga nisu tada izabrali pa je o tome bilo velikih rasprava. Baš kao i zbog toga što nije izabran Spahijin veliki prijatelj Dražen Petrović koji je te 1993. odbio nastupiti u natjecanju tricaša jer je bio jedini od prvih 13 najboljih strijelaca lige koji nije bio izabran za all-starovca.

- Dražen je bio žrtva drukčijeg odnosa NBA lige prema Europljanima no što je to danas. Pa on je bio izabran u treću petorku lige, što bi matematički trebalo značiti da je među 24 najbolja igrača, no zakinuli su ga. Pogodila ga je ta nepravda. Poslije su Parker i Nowitzki napravili puno više rezultatski, no Dražen je bio pionir, njemu je dopalo mukotrpno probijanje leda.

Spahijini "Jastrebovi" igraju dobro kao nikad i hit su momčad cijele lige.

- To je otišlo izvan bilo čega očekivanog. Tako dobro trenutačno ne igra nitko osim nas i Golden Statea, no oni više igraju jedan na jednoga, iz toga prodiru i dodaju, a mi igramo timski u oba pravca. Taj "motion offense" je Budenholzerovo naslijeđe iz Spursa, iz rada s Popovichem. Mislim da smo drugi po broju asistencija u cijeloj NBA ligi, zabijamo iz izrađenih akcija, puno manje iz izolacija. Kako nam je momčad sastavljena tako da svi mogu postići koš, nerijetko na kraju utakmice imamo pet-šest igrača s dvoznamenkastim učinkom.

Naš Pero se sjajno snalazi

U tom se sustavu dobro snalazi i Makedonac Antić.

- On jako dobro igra, on je ta "strech" petica koja šutom za tricu rasteže suparničke obrane i kakve je teško naći u Americi, a ima i odlično dodavanje na stranu od sebe i dobar je defenzivno.

Za kraćeg razgovora nismo mogli zaobići ni hrvatske košarkaške aktualnosti, posebice izbor izbornika.

- Neugodno mi je razgovarati o tome. Nitko se ne javlja, spominju se druga imena i bilo kakvo "pjevanje" odavde ispalo bi samoreklamiranje. Ne želim o tome govoriti dok me, i ako me, netko iz HKS-a ne nazove. No, tko zna, možda su se s nekim već dogovorili.

>> Nevjerojatni Thompson postavio novi rekord: U jednoj četvrtini ubacio 37 koševa

Komentara 5

Avatar links
links
18:31 24.01.2015.

profesionalni prijatelj Petrovića!!!

Avatar Ironman0105
Ironman0105
14:57 26.01.2015.

Nije Istina. Led je probio Detlef Schrempf, koji je I bio AllStarr...Svaka cast Petrovicu, ali pripisuje mu se puuuuno vise nego sto je u stvari ucinio.

KE
kentie
09:01 26.01.2015.

Ja bih glede Dražena u NBA-u, njegovoj ulozi i počastima bio ipak malo oprezniji u izjavama pogotovo kad je u pitanju struka. Naime, Dražen je bio u rezerva u jednom Clyde Draxleru u Spursima, jer se nije držao temeljnog NBA pravila, a to je obrana, obrana i obrana...jest da je Dražen u napadačkom smislu bio bez premca, a kako je igrao obranu, ha društvo, kako...neću reći nikako ili uopće, ali svakako to da. I trebalo mu je jako puno vremena da shvati da i on mora igrati obranu kao i svi drugi ako želi opstati u NBA-u. Njegovog trenera u Spursima Rick Adelmana i danas američki novinari pozivaju i prozivaju, a on kao pravi gospodin mudro šuti i ne priča ništa o Draženu Petroviću. No, kao mnogo puta i Dražen je doživio presedane kao rijetko koji igrač. Pa tako se i Stern nesporni komesar NBA osobno angažirao da Draženu pronađe novi odgovarajući NBA klub. Bio je to New Jersey Nets, oliti sadašnji Brooklyn Nets.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije