Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJLUĐA KOŠARKAŠKA SEZONA

Danas počinje ABA liga, koju HKS i KZS ne priznaju

cedevita - Fenerbahče
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/9
29.09.2016.
u 16:18

Odlukom Upravnog odbora HKS-a, mi ABA ligu ne priznajemo i zbog nje se ne mogu odgađati utakmice, osim ako se tako klubovi ne dogovore – kaže povjerenik za natjecanje A-1 lige Dražen Jendriš

Cedevita i Budućnost utakmicom u 19 sati u Domu sportova danas započinju 16. sezonu regionalne lige, a ujedno i novu košarkašku sezonu. A ona će biti najluđa dosad.

Nikad se nije dogodilo da naši klubovi u istom tjednu moraju igrati u tri natjecanja, a upravo će to činiti prvak Cedevita (Eurokup, ABA liga, PH) i doprvak Cibona (Fibina Liga prvaka, ABA liga, PH). Treći hrvatski regionalni ligaš, KK Zadar, u povoljnijoj je situaciji jer neće igrati u Europi.

Čak 114 europskih klubova igrat će u kontinentalnim natjecanjima, ali podijeljeni na dvije platforme. U Euroligi (16) i Eurokupu (20) igrat će ih ukupno 36, a čak 78 klubova naći će se u Fibinim natjecanjima – u Ligi prvaka (40) i Europskom kupu (38). Među svima njima naći će se i 11 klubova iz četrnaestočlane ABA lige koja je postala trn u oku Fibi, a slijedom toga i nacionalnim savezima.

Štoviše, ABA ligu još nisu priznali ni matični savezi ni europske organizacije, ali je to ne sprječava da započne s natjecanjem jer je to želja svih vodećih regionalnih klubova, koji se oslanjaju na priznanje tvrtke ECA koja pak vodi Euroligu i Eurokup. 

Ipak, problemi su na vidiku jer su nacionalni savezi Hrvatske i Slovenije nacionalnim prvenstvima dali apsolutni prioritet. Doduše, oni nemaju ništa protiv da se igra i ABA liga, ali nikako vikendima jer su oni rezervirani za domaće prvenstvo.

– Odlukom Upravnog odbora HKS-a, mi ABA ligu ne priznajemo i zbog nje se ne mogu odgađati utakmice, osim ako se tako klubovi ne dogovore. Doduše, o utakmicama koje su planirane za televizijski prijenos ne mogu se dogovarati ni klubovi – naglašava povjerenik za natjecanje A-1 lige Dražen Jendriš.

Osim preklapanja termina utakmica, preklapati bi se mogli i suci koji bi te utakmice trebali suditi, pa povjerenik za službene osobe A-1 lige Tonči Anzulović ističe:

– I svim sucima nacionalno prvenstvo mora biti prioritet, a ako se sudac o to ogluši i ode suditi utakmicu ABA lige, pokrenut ćemo protiv njega postupak. No, sa suspenzijama nećemo žuriti, nećemo mi biti prvi. Čekat ćemo da vidimo kako će u sličnim situacijama reagirati veći savezi i hoće li se oglasiti Fiba.

A Fiba zasad potiho prijeti uglavnom neslužbeno, jer bi javno prisiljavanje klubova da igraju u njezinu natjecanju bilo utuživo.

– Premda je naša Skupština usvojila listu od 37 sudaca, krećemo s 18 onih koji su na listama za Euroligu i Eurokup jer se oni manje plaše mogućih Fibinih kazna – ističe direktor ABA lige Krešimir Novosel. 

Komentara 1

Avatar links
links
08:05 30.09.2016.

smiješno ali ja sam siguran da će poznati utjecajni košarkaški djelatnik Jendriš to riješiti, buahahahahahahahhaahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije