Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAMJAN RUDEŽ

Uvjeren sam da u NBA ligi za mene još uvijek ima mjesta

Cedevita kamp
Foto: Marin Sušić
1/22
23.06.2016.
u 15:49

- Kad jednom potpišeš ugovor, tamo se od tebe očekuje da posjeduješ profesionalnu samosvijest odnosno da si savjestan i odgovoran prema sebi i klubu koji te dobro plaća - naglašava Damjan.

Iza njega su dvije godine igranja u NBA ligi, ali i dva košarkaška kampa za klince. Ovaj drugi upravo traje u Domu košarke Cedevita, a Damjan Rudež opet uživa u radu s djecom od 13 do 16 godina. A uživaju i oni jer ih je NBA Europe opskrbio s majicama, a Cedevita je pak organizatorima darovala besplatne termine u svojim dvoranama na Velesajmu.

- Lani smo imali jednodnevni, a sada smo postali trodnevni kamp. Produžili smo ga slijedom lanjskih reakcija djece i roditelja, očito je ovo nešto što Zagrebu nedostaje. Premda smo ovaj puta stavili kootizaciju, ispunili smo željeni broj polaznik, a on je 50, pa dječaci i djevojčice rade u pet skupina po deset. Osim elemenata tehnike i individualne taktike, odnosno osnova organizirane košarke, upoznajemo djecu i s tim koliko je bitno brinuti se za svoje tijelo o čemu im pričaju ljudi koji rade moje kondicijske programe, a to su Igor Blažinčić i Mirela Anić iz Body & Mind Studija - objašnjava nam domaćin kampa kojem je desna ruka njegov dugogodišnji prijatelj Arsen Šolić, inače Cedevitin voditelj marketinga.

A za ovakvu akciju, Rudež je podršku dobio i iz Londona, odnosno iz NBA Europe, pa je u Zagreb došao i Neal Meyer, direktor košarkaških operacija za Europu, Srednji Istok i Afriku.

- Ovo u Zagrebu jedan je od 13 kampova koje ovo ljeto održavaju europski NBA košarkaši. Osim Rudeža, to rade još i Pau Gasol, Jose Calderon, Ricky Rubio, Danilo Galinari, Luol Deng, Jonas Valančiunas, Donatas Motijeunas...

Neal Meyer je ostao zatečen izgledom i funkcionalnošću Cedevitina trening kampa, ali i Damjanovom neizmjernom energijom i voljom da bude što više uz klince, da im prenese sva svoja iskustva.

- Damjan nije superzvijezda u NBA košarci, a takvih je zapravo vrlo malo, no on i kao igrač koji ne obnaša glavne uloge na NBA parketima ovim klincima puno znači. Štoviše, on im je savršen primjer koliko daleko mogu dospjeti budu li neumorno trenirali. Damjan se u NBA ligi i izvan terena i na njemu predstavlja u najboljem svjetlu i jako je dobar primjer za sve klince.

A Damjan će do 30. lipnja saznati hoće li mu Minnesota produžiti ugovor ili neće. Sa svojih 30 godina želi još igrati NBA košarku pa o povratku u Europu zasad još niti ne razmišlja:

- S obzirom da bi na ovom draftu moglo biti velikih rošada, da je razmijenjen čak i jedan Derrick Rose, i ja moram biti spreman na mogućnost "tradea". No, ja sam pozitivan i uvjeren da u NBA ligi za mene još uvijek ima mjesta.

Neki će se košarkaški poklonici zapitati zašto mu je važnije da u NBA ligi igra 10 minuta nego u Europi 30 i više, pa smo ga i mi to priupitali?

- NBA liga je najbolje organizirani sportski sustav na svijetu, a tamo se stvari jako brzo mijenjaju i ti nikad ne znaš kamo te jedna dobra odigrana utakmica može odvesti. I zato stalno moraš biti spreman iskoristiti svaku priliku koja ti se pruži, a biti u takvoj prilici je vrijedno ostanka u NBA. Kad sam ja potpisao za Indianu, Paul George je još bio zdrav i moja je minutaža bila velika nepoznanica, no onda se on ozlijedio i ja sam igrao prosječno 16 minuta i zabijao pet koševa. Osim te priče o prilikama treba reći i da je život u NBA, ali i u SAD-u jako dobar i svakome se brzo svidi.

To je, uz novce koji zveckaju, vjerojatno i razlog što tamo hrle i tri hrvatska dojučerašnja juniora - Dragan Bender, Ante Toni Žižić i Ivica Zubac - koji s nestrpljenjem isčekuju rezultate drafta da vide kome će igrački pripasti. I koliko će im vrijedni ugovori pripasti po toj draft skali.

- Želim im svu sreću. NBA klubovi sve znaju o njima, od njihovih najboljih poteza do toga što vole jesti za doručak. Onaj koji bude izabran visoko može biti siguran da ga je klub voljan čekati, a za ostale sve to može biti rizično. U svakom slučaju, kada jednom budu izabrani moraju biti spremni na novi život.

A što taj novi život, i prilagodba na njega, sve podrazumijeva?

- Najteži dio je taj što ih tamo nitko neće tjerati da dodatno treniraju, za razliku od Europe gdje to nije slučaj, i tko to nema u sebi može zapeti. Jer, u Americi je za mladog sportaša dosta izazova i opasnosti i da bi uspjeli moraju biti jako disciplinirani i usredotočeni na svoj osobni razvitak. Kad jednom potpišeš ugovor, tamo se od tebe očekuje da posjeduješ profesionalnu samosvijest odnosno da si savjestan i odgovoran prema sebi i klubu koji te dobro plaća - naglašava Damjan.

Komentara 4

Avatar Diavolo
Diavolo
00:19 24.06.2016.

Rudez je dobar momak,ali on to malo previse gleda kao na posao, kao na karijeru, ali nema kld njega vatre i strasti one sto treba pravi igrac posjedovati

Avatar links
links
16:27 23.06.2016.

Momak, želim ti svu sreću ali... čemu ti možeš podučiti tu djecu?? tehnici, driblingu, dodavanju??? možda samo šutu, ali svaka čast na trudu

PO
POBROZDS
01:44 27.06.2016.

link s .pa frajer igra u Nba ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije