Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
damjan rudež:

Larry Bird mi je osobno priopćio da će me se riješiti

Damjan Rudež
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
03.08.2015.
u 08:08

'Igrat ću zajedno s tri prva picka s posljednja tri NBA drafta.'

Premda Hrvatska vrvi turistima i na Jadranu je vrhunac turističke sezone, odmor je za naše najbolje košarkaše završio pa tako i za Damjana Rudeža (29, 208 cm) jednog od četiri hrvatska aktualna NBA igrača. I on se u subotu priključio pripremama reprezentacije, baš kao i Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Ante Tomić i Marko Tomas.

Zadovoljan što se priključio starom društvu, Rudež nam je kazao:

– Imao sam dugo ljeto. Sezona mi je završila još 15. travnja pa sam imao vremena i za odmor i za rad. Stigao sam se i oženiti, a i dosta trenirati te organizirati jednodnevni kamp za klince zbog čega mi je posebno drago jer su reakcije bile sjajne. Već sam se zaželio košarke pet na pet, utakmica, natjecateljskog ambijenta i sretan sam što smo svi zdravi.

U najboljim smo godinama

Sretan je i zbog potencijala ove reprezentacije.

– Većina smo u najboljim igračkim godinama i nekako se nadamo da bi ovo mogao biti naš trenutak. Očekujem da ćemo igrati raznovrsno, da će nam šut biti snaga momčadi, baš kao i jako agresivna obrana s mnogo trke. Vjerujem da ćemo biti jako borbeni i pred domaćom publikom ultramotivirani.

Tko će ga bodriti u publici? Obitelj, prijatelji...

– Tko neće!? Pomama za ulaznicama je velika pa će Arena, nadam se, biti dupkom puna. Svi mi to sanjamo i nadamo se da ćemo uspjeti publici pružiti veliko zadovoljstvo.

Premda vidljivih znakova Eurobasketa po Zagrebu još uvijek nema, Damjan kaže da se već osjeća podrška javnosti.

– Stvorila se lijepa energija oko Eurobasketa i sigurno će nam biti mnogo ljepše igrati pred našom publikom nego negdje vani, recimo u Litvi.

No ti isti navijači nerijetko znaju biti i vrlo kritični.

– Kada ne ostvaruješ rezultate kakve želiš, nitko te neće tapšati po ramenu, no mi smo jako ambiciozni i nadam se da su naši najbolji rezultati tek pred nama.

Najveći dio svojih individualnih priprema proveo je u Indianapolisu, u gradu u kojem sljedeće sezone neće stanovati jer mu se dogodio "trade". Je li ga ta "robna razmjena" šokirala?

– Ne previše. Velika većina NBA igrača svako ljeto u vrijeme prijelaznog roka u podsvijesti ima da se to može dogoditi i da će možda protiv svoje volje promijeniti sredinu pa se tako dogodilo i meni. Nikakve negativne primisli oko toga nemam jer to je jako profesionalno odrađeno. Nazvao me Larry Bird osobno i priopćio mi tu vijest. U prvom trenutku bilo mi je malo žao jer sam se naviknuo na Indianu. Zahvalna je to organizacija, dobro ustrojena, u kojoj sam se dobro osjećao, no u NBA ligi nema lošeg kluba, uvjeti su svugdje više-manje isti.

Mogućnost da te razmijene u drugi klub za drugog igrača, novac ili "pick" na draftu u opisu je posla većine NBA igrača.

– U razgovoru s direktorima i trenerima, s ljudima koji su u NBA ligi i po 30 godina, čuo sam da su i najveće zvijezde često u nekim razgovorima za "trade". Jako je malo nedodirljivih, ovog trenutka, možda dvojica od 450 igrača.

Trenirao s bratom u SAD-u

Rudijeva su nova momčad Minnesota Timberwolvesi.

– To je jako mlad i potentan sastav. Posljednja prva tri picka s drafta su tamo – Anthony Bennett, Andrew Wiggins i Karl-Anthony Towns, a vratio se Kevin Garnett koji bi svojom karizmom trebao pomoći svima nama. Što se mene tiče, opet sam u istoj situaciji da se moram boriti za minute. U sastav Indiane, nakon ozljede, vratio se sjajni Paul George pa bi se promijenila moja situacija u odnosu na prošlu. Uostalom, gdje god da jesam, moram se izboriti za svoj status. U NBA ligi ništa nije darovano.

Damjan je u novom klubu već obavio formalnosti.

– Pravilo je da se u roku od 48 sati od "tradea" moraš javiti u novi klub i napraviti liječnički pregled. Vidio sam dvoranu, upoznao trenera i ljude iz kluba i vratio se u Indianapolis, gdje sam nastavio svoje individualne pripreme. Pacersi su mi izišli u susret pa sam mogao ostati tamo i još dva tjedna trenirati zajedno sa svojim bratom Ivanom i drugim trenerima iz kluba te igračima koji su preko ljeta također trenirali.

>> Damjan Rudež napustio Indiana Pacerse i seli u hladnije krajeve

Komentara 5

Avatar links
links
12:08 03.08.2015.

Momak nekim cudom si zavrsio tamo i svaka ti cast ali vrati se u europu neki eurocup level team jer ces biti slobodan uskoro, uzeli su te jer su morali, u paketu, njima si visak

DU
Deleted user
10:13 03.08.2015.

Nigdje na naslovnoj o velikom remiju Hajduka. Kaj je Večernji,možda jašete na crvenoj struji? Pošto najam?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije