Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija stripa "Dječak"

Brat Aco: Kad sam listao strip, gutao sam knedle, potekle su suze

22.10.2014., Zagreb - Na zagrebackom groblju Mirogoj nalazi se grob Drazena Petrovica. Drazen Petrovic rodjen je u Sibeniku 22.10.1964, a preminuo je 07.06.1993. u prometnoj nesrecu u Njemackoj na autoputu kod grada Denkendorf. Drazen je bio jedan od najb
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
23.10.2014.
u 10:00

- Sjećam se načina na koji je Dražen meni čestitao moj 50. rođendan. Nije rekao "mama, sretan ti rođendan", nego me zagrlio i rekao: "Ne može svatko dočekati 50. rođendan."

U nazočnosti naše atletske velikanke Sandre Perković, vaterpolskih velikana Perice Bukića i Tomislava Paškvalina, ali članova Cibonine slavne petorke, jučer je u Muzeju Dražena Petrovića proslavljen 50. rođendan našeg nezaboravljenog košarkaškog genijalca.

Govorio o padanju i sreći

Središnja tema proslave bila je promocija stripa "Dječak" našeg poznatog crtača Frane Petruše, koji svečanosti nije nazočio iz privatnih razloga. No, zato ga je sjajno zastupao njegov prijatelj i veliki ljubitelj stripa i košarke novinar Vladimir Šagadin.

- U ovom stripu nismo se bavili ni rezultatima ni novcem, već je to priča o zapinjanju, spoticanju i padanju, ali i o sreći koja proizlazi iz truda, vjere i želje. Sreća nisu prestiž i slava, ovo je priča o istinskoj sreći, o dječaku koji je najsretniji kada mu je lopta u ruci - poručio je autor, koji je svojedobno i sam trenirao košarku.

Štoviše, Frano Petruša je svojedobno čak i pobijedio u natjecanju u zakucavanju jedne amaterske lige, a zakucavanju ga je podučavao davnašnji Cibonin Amerikanac Gerrod Abram. A kada je vidio kako Abram s lakoćom zakucava, Frano mu je zajedno s prijateljem došao pred kućna vrata zamoliti ga da mu na parketu otkrije kako s tom visinom (183 cm) uspijeva zakucati.

Tijekom predstavljanja stripa u prvom redu sjedili su i Draženovi bivši suigrači Mihovil Nakić, Zoran Čutura, Franjo Arapović i Draženov brat Aleksandar Petrović, koji je izrazio svoje oduševljenje Petrušinim uratkom:

- Meni je to sjajno edukativno štivo, za sve, a ne samo za klince. Listajući strip, gutao sam knedle, a pustio sam i pokoju suzu jer ovakav prikaz Draženova života u meni budi osjećaje. Podsjeća me na naše djetinjstvo, ali i na naše zajedničke dane u Ciboni. Strip me emotivno vraća u te dane.

Emotivna je bila i Draženova majka Biserka:

- Sjećam se načina na koji je Dražen meni čestitao moj 50. rođendan. Nije rekao "mama, sretan ti rođendan", nego me zagrlio i rekao: "Ne može svatko dočekati 50. rođendan." Vjerojatno tada nije niti bio svjestan koliko je veliku istinu rekao.

Renoviranje trga

Uzor u Draženu gledali su i njegovi vršnjaci ili oni koji su bili za nijansu mlađi, ali u svom sportu jednako slavni. A takav je bio i Perica Bukić, njegov Šibenčanin.

- Dražena sam upoznao na OI u Los Angelesu kada sam ja postao olimpijski pobjednik, a on osvojio broncu. Sjećam se da me dočekao u Puli, gdje smo obojica služila vojsku, i tom mi prigodom dao vrlo važne savjete o tome kako trenirati, kako preživjeti vojni rok, kako od vlastitog kluba tražiti da mi i tijekom vojnog roka plaća kvalitetniju hranu i slično. S obzirom na to da je on bio sportski fanatik, znao sam ga viđati i na vaterpolskim utakmicama.

Šibenskog gradonačelnika Željka Burića strip je vratio u vrijeme kada su djeca čitala i razmjenjivala stripove. Burić je najavio renoviranje Trga Dražena Petrovića, koji će dobiti njegovu stopu, veliku loptu, ali i sadržaje koji će privlačiti djecu.

>> Da je živ, košarkaški umjetnik slavio bi 50. rođendan

Komentara 5

Avatar Ovchica Shone
Ovchica Shone
11:17 23.10.2014.

Svi smo ga voleli. Navijali smo za Hrvatsku dok je on igrao kao za svoj tim. Slava mu.

ZN
Znjovinar
12:30 23.10.2014.

Nikad prežaljeni, dragi naš Dražen.

SA
SI aka SI
13:29 23.10.2014.

nikada prežaljeni košarkaški Mozart i veliki čovjek. Taj kobni dan u Njemačkoj je bez premca najtragičniji i najtužniji trenutak hrvatskog sporta. Sretan mu rođendan i hvala na svom veselju koje nam je priuštio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije