Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas sa estonijom

Ante Tomić, košarkaš godine: Darovitim klincima teško je odbiti velike klubove

Ante Tomić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.08.2015.
u 16:35

'Odlazak iz Dubrovnika sa 16 godina bio mi je veliki životni korak, no još većim mi se činio odlazak iz Zagreba u Madrid.'

Po drugi put u karijeri Ante Tomić izabran je za najboljeg košarkaša Hrvatske u izboru Večernjeg lista. Prvi put mu je to pošlo za rukom kao igraču KK Zagreba, a drugi put u majici Barcelone koju je doveo do naslova prvaka Španjolske.

Svog prvog "Košarkaša", statuu akademskog kipara Stipe Sikirice, čuva u svom dubrovačkom domu.

– Za mene je ovo jako vrijedna nagrada koju ni sa čim ne želim umanjiti. Biti izabran za najboljeg košarkaša Hrvatske nije mala stvar, a da sam pobijedio saznao sam od Nikole Vujčića jer smo baš tih dana gostovali kod Makabija, a on je bio član ocjenjivačke komisije.

Zagreb me igrački odredio

Kad smo već spomenuli Vujčića, našeg trostrukog laureata, valja reći da je i on bio ta rijetka košarkaška vrsta, centar-razigravač. Ona koju je "patentirao" genijalni Krešo Ćosić. Je li to statistika koja Hrvatima može služiti na čast?

– To je prije koincidencija, jer govorimo o tri takva igrača u četiri desetljeća. Uostalom, poznati smo kao talentiran narod za sve sportove.

U kojoj mjeri je Antu tako kreativnim centrom učinilo djetinjstvo u kojem je igrao vanjskog igrača jer tada nije odskakao visinom.

– Kako je to bila dječja košarka, prije bih rekao da je to nešto urođeno. Osim toga, sada sam i puno viši nego tada i bolje vidim suigrače i njihove pozicije na terenu.

Negdje na prijelazu iz osnovne u srednju školu Ante je naglo izrastao. Kako se nosio s time da je zbog visine među vršnjacima postao centar pažnje?

– Nisam tome pridavao pažnju. Jednostavno se dogodilo. Protiv prirode ne možete ništa.

Kako se Ante danas nosi sa svojih 217 centimetara u svakodnevnom životu, u kojem to nije uvijek prednost kao na parketu? Jer ni hoteli, ni kreveti, ni zrakoplovi nisu prilagođeni tako visokim ljudima.

– Nažalost nisu, no snalazim se nekako. Doduše, sada imam manje problema nego prije s obućom i odjećom jer sam živio u velikim gradovima, ali su neke stvari ostale iste. Premda je to najčešće pitanje prolaznika, s krevetima nemam problema, a najveći su mi problem zrakoplovi, u kojima se nekad i zaboravim.

Ante je zarana napustio rodni Dubrovnik i uputio se u grad podno Sljemena.

– Tih pet godina u KK Zagreb dosta me odredilo. Odlazak iz Dubrovnika sa 16 godina bio mi je veliki životni korak, no još većim mi se činio odlazak iz Zagreba u Madrid. Ne znam zašto je to bilo tako, ali jest. KK Zagreb me odredio više kao igrača, a manje kao osobu, iako ne umanjujem ni taj dio priče. Imao sam sreće da sam u klubu, ali i izvan njega, imao jako dobre ljude oko sebe.

Igrački ga je ojačalo igranje u regionalnoj ligi.

– To je jako dobra liga za razvoj igrača. Meni je bila jako korisna.

Ante je u inozemstvo otišao s 22 godine, što je po današnjim menadžersko-roditeljskim standardima za supertalente relativno kasno.

Ponuda koja se ne odbija

– Nema u tome pravila, no meni je tada tako odgovaralo. Nisam razmišljao o odlasku prije dvadesete, možda sam mogao otići godinu prije. No, teško je danas nekome reći da ostane još dvije godine, a ima ponudu jako dobrog kluba za ne znam koliko novca.

Tomić je bio prvi košarkaš kojeg je Zagreb prodao usred sezone.

– I klubu i meni stigla je iz Madrida ponuda koja se ne odbija pa se dogodio transfer usred sezone.

Nakon dvije i pol sezone, dogodilo se još nešto kuriozitetno. Iz Reala je izravno prešao u Barcelonu, što se između ta dva kluba vrlo rijetko događa.

– To je činjenica, ali ne znam zašto je to tako. Možda zbog iznimnog rivaliteta.

>>Hrvatska igra protiv Estonije, BiH i Izraela

Komentara 2

MO
mojazemlja
18:17 26.08.2015.

Evo i košarkaši nemaju grb na dresu...a predsjednik Šuker(rođo od predsjednika Hns-a,poznatijeg kao dojavljivač na kladarama).

RI
rikavac
19:47 26.08.2015.

ajde Ante eto necu nista lose komentarisat jer govore da pljujem po tebi non stop. Ajd dokazi to u repki da si kosarkas godine. Igre koje pruzas u repki nisu ni prosjecne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije