Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.04.2012. u 12:00

Ekstremna desnica kao što su “slobodnjaci” (FPÖ) pokojnog Jörga Haidera popela se na 28 posto, postavivši se socijaldemokratima uz bok, što još nikada nije bio slučaj u Drugoj austrijskoj republici.

Austriji treba “političko proljeće”. To ovih dana tvrde mnogi komentatori. Točku na i predstavlja neočekivano produljenje istrage protiv kancelara Wernera Faymanna, koji se u istrazi državnog odvjetništva nalazi u ulozi okrivljenika. Predbacuje mu se da je na državne tvrtke, kao što su Savezne željeznice (ÖBB), ali i Savezne ceste, vršio pritisak da oglašavaju i pišu PR-članke u najtiražnijim novinama kao što je Kronenzeitung. Naravno, njemu u korist. Istražuje se, je li tim državnim tvrtkama zbog toga nastala gospodarska šteta.

Neposredna politička šteta odmah se odrazila na rejtingu najvažnije stranke u tzv. “Velikoj koaliciji”, na socijaldemokrate (SPÖ), koji su kod ispitivanja javnog mnijenja od nekada najjače stranke pali na jedva 28 posto.

Istovremeno se ekstremna desnica kao što su “slobodnjaci” (FPÖ) pokojnog Jörga Haidera popela na 28 posto, postavivši se socijaldemokratima uz bok, što još nikada nije bio slučaj u Drugoj austrijskoj republici.

Najslabiji rejting s jedva 22 posto imaju “narodnjaci” (ÖVP), i to je možda najteži problem na unutarnjoj političkoj sceni jer iz tog kuta u ovom trenutku gotovo je nemoguće izaći premda je njihov vođa i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger sposoban i pošten političar. Međutim, birači “narodnjake” i suviše povezuju s aferama iz vremena kancelara Wolfganga Schüssela, kada se o vladi govorilo kao o društvu koje ima neograničen pristup bankomatu privatnom karticom.

Jedan je od glavnih proizvođača financijskih afera iz tog vremena nekadašnji Schüsselov ministar financija Strasser. Istrage protiv njega traju još i danas.

S druge strane, neposrednu korist od zasićenosti “velikim” strankama mogle bi na parlamentarnim izborima sljedeće godine imati male stranke, kao sto su Zeleni, zatim tzv. Piratska stranka, koja sve više raste u Njemačkoj, a u Austriji joj analize daju već sedam posto glasova, što bi značilo siguran ulazak u parlament.

Novi “guru” na austrijskoj političkoj sceni povratnik je iz Kanade i milijunaš Frank Stronach, donedavna još direktor štajerske automobilske tvrtke Magna u Grazu. On svim silama nastoji uskočiti na političku pozornicu, naravno, s liberalnim i globalizacijskim idejama, koje pod svaku cijenu nastoji ostvariti. Ali postavlja se pitanje s kojom strankom? On kao autsajder još nema partnera. Ozbiljni političari odmahuju glavom, podsjećajući da Stronach ima autoritarne sklonosti, prema poznatoj uzrečici da onaj “tko daje novac i odlučuje”.

U ovom se trenutku čini da će na sljedećim izborima najtežu situaciju imati narodnjaci (ÖVP). Kao i u doba pokojnog Haidera, dvoboj će se odvijati između socijaldemokrata i slobodnjaka (FPÖ), koje vodi ambiciozni Heinz Christian Strache. Socijaldemokrat Faymann će svakako nastojati spriječiti da jedan političar poput Strachea, koji ne krije svoje simpatije za naciste, dođe na vlast. Taj politički duel mogao bi doduše obojici donijeti dodatne bodove, ali i zasjeniti sljedeće parlamentarne izbore, što bi najviše štetilo “narodnjacima” (ÖVP), koji zasad imaju najlošiji rejting.

Komentara 1

Avatar 69bobo
69bobo
12:40 13.04.2012.

boli me za austriju. primi se nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?