Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremeplov

Zavirite u 100-godišnju povijest Zvijezde

Zvijezda
21.09.2016.
u 14:40

Retrospektiva nudi pogled u prošlost kroz proizvode, postere i ostale materijale s kojima su živjele generacije hrvatskih kućanstava.

Povodom proslave 100 godina tvrtke, Zvijezda je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postavila retrospektivnu izložbu koja otvorena je za javnost od 20. do 27. rujna, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Stoljeće u kojem su Zvijezdini proizvodi okusom i kvalitetom doprli do domova gotovo svakog kućanstva diljem Lijepe naše, Zvijezda je proslavila vremeplovom kroz ključne godine svoje povijesti.

Retrospektiva nudi pogled u prošlost kroz proizvode, postere i ostale materijale s kojima su živjele generacije hrvatskih kućanstava pa je tako posjet MSU-u odlična prilika za sve ljubitelje marketinga, dizajna, i naravno Zvijezdinih proizvoda.

Svi posjetitelji izložbe sigurno će se s nostalgijom prisjetiti kako su nekad pripremana jela.

Ključne godine u povijesti kompanije

15. rujna 1916. osnovana Prva hrvatska tvornica ulja – dioničko društvo
1917. godine započela prva proizvodnja ulja od buće i suncokreta u prostorima u Palmotićevoj 82 u Zagrebu
Od 31. prosinca 1946. godine nosi naziv Tvornica ulja Zagreb (skraćeno TUZ)
1956. godine s jednom linijom za proizvodnju započela prva proizvodnja MARGARINA i time je današnja Zvijezda postala prvi proizvođač te namirnice u zemlji
1959. godine započinje povijest jednog od najjačeg hrvatskog brenda kada je započela proizvodnja majoneze u tubi
1981. Započinje proizvodnja novih mazivih margarina pod nazivom “MARGO”
1981. godine potrošačima su predstavljene prve salate s povrćem i mesom na bazi majoneze u Jugoslaviji.
1993. Zvijezda postaje dijelom koncerna Agrokor, te modernizirana, tehnološki usavršena s povećanom distribucijom i marketinški osmišljenom strategijom predstavlja jedan od najvećih subjekata hrvatskog gospodarstva
1995. Prva hrvatska tvornica ulja mijenja ime u Zvijezda
2001. Uvodi se šest novih proizvoda, a među njima i Zvijezda djevičansko maslinovo ulje
2005. Započinje proizvodnja Omegol ulja i margarinskog namaza – to je prva Zvijezdina linija funkcionalnih proizvoda i prvi takav na hrvatskom tržištu; bogat omega-3 esencijalnim masnim kiselinama
2006. godine, povodom 90. rođendana Zvijezde promijenjen je logotip brenda i proizvoda izraslih iz srca suncokreta

Ključne riječi

Komentara 1

SV
svitilnik
12:31 22.09.2016.

Nije bilo dovoljno što su komunisti i jugoslaveni promijenili naziv „Prva hrvatska tvornica ulja“ u „Tvornica ulja Zagreb“, naravno, jer se nije smjelo isticati hrvatsko nazivlje, nego je novi vlasnik nakon stvaranja moderne hrvatske države promijenio naziv u „Zvijezda“. Zašto ovo pišem ? Pišem kako bi se jednim običnim primjerom objasnilo na koji način smo malo po malo gubili dio svoga identiteta, svojih obilježja, prihvaćajući stvari nametnute od onih koji nam nisu htjeli dobro. Ima tu puno primjera i o tomu bi se i knjiga mogla napisat. Recimo, naziv Hrvatsko primorje koji se koristi za samo jedan djel naše obale, nastao u vrijeme kada Hrvati nisu imali svoju državnost. Što je s ostalom hrvatskom obalom? Zar to nije hrvatsko primorje, od Savudrijske vale do Kotorskoga zatona? Danas se nameće naziv priobalje što je degutantno. Daruvar, prekrasan grad u našoj lijepoj Slavoniji prvo se zvao Podborje. Hrvatski naziv je promijenjen jer se netko htio dodvoriti stranoj vlasti. Zašto nema toga naziva, recimo na ploči na ulazu u grad skupa s nazivom Daruvar. Ima toga još ali da se vratimo na Zvijezdu. Kako je došlo do toga naziva? Ni malo čudno. Komunisti i jugoslaveni brisali su staru povijest i stvarali novu, svoju, pa tako i mijenjali nazive svega i svačega u ideološke(partizan, proleter, jedinstvo, radnik, dinamo itd.).Tako je i ulje iz „Prve hrvatske tvornice ulja“ dobilo ime „Crvena zvijezda“ s istaknutom zvijezdom na naljepnici, naravno u crvenoj boji. Poslije se ime skratilo na „Zvijezda“ ,što je ostalo do dan danas, bez spomena na „Prvu hrvatsku tvornicu ulja“

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije