Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIKIJEV TVORAC U OFENZIVI

Zašto Disney želi postati vlasnik posrnuloga Twittera

Disney
Foto: Pixabay
28.09.2016.
u 07:00

Investitori su nezadovoljni i žele prodati tvrtku kojoj broj korisnika ne raste, a Disney bi, pak, dobio dodatni medij za zabavu, sport i vijesti

Twitter, društvena mreža koja je u posljednje vrijeme u problemima jer joj ne raste baza korisnika, a samim tim ni oglasni prihodi, mogla bi promijeniti vlasnika. Investitori su se pobunili pa se posljednjih nekoliko mjeseci govori i o potencijalnim kupcima poput Googlea i Salesforcea. A posljednji kupac o kojem se priča je Disney.

Naizgled čudno, no valja znati da Disney u svom vlasništvu ima TV kuće ABC i ESPN te bi mu Twitter mogao postati dodatni medij namijenjen zabavi, sportu i vijestima. Usto, Jack Dorsey, prvi čovjek Twittera i jedan od četvorice suosnivača te nekoć obećavajuće društvene platforme, sjedi u odboru Disneya.

Na prvu vijest o tome da je Disney angažirao financijske savjetnike da evaluiraju moguću kupnju, dionice Twittera skočile su oko dva posto, dok je Disneyeva dionica pala u jednakom postotku.

Ipak, šef Disneya Bob Iger ima reputaciju dobrog stratega koji je sklon hrabrim potezima; primjerice, tek nekoliko mjeseci nakon što je 2006. zasjeo na čelnu poziciju predsjednika uprave, odlučio se na rizičan potez kupnje animacijskog studia Pixsar.

Kada je kabelska TV, Disneyev najveći biznis, počela gubiti gledatelje u srazu sa sve većom konkurencijom online videoservisa, Iger je odlučio investirati u tehnološki slične medijske biznise, poput Hulua, Vicea, BAMTecha, platforme za online videostreaming kojim se, primjerice, koristio i Twitter.

Ne bi li ojačao Disney u tehnološko-medijskim znanjima, Iger je u svoj odbor smjestio upravo Dorseya, ali i Sheryl Sandberg, izvršnu direktoricu Facebooka. Disneyeva bilanca među najjačima je u medijskoj industriji, a kupnja Twittera, čija je tržišna vrijednost 16 milijardi dolara, bila bi najveća Disneyeva akvizicija nakon 1996. kada su kupili ABC za 19 milijardi dolara.

>> Umro najgori šef na svijetu: 'Nemojte mi se obraćati, ne želim uništiti grlo zbog vas'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije