Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća banka opet profitabilna

Zaba smanjila troškove poslovanja i ubilježila dobit od 1,7 milijardi kuna

Zagrebačka banka
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
28.02.2017.
u 23:50

Neto krediti manji su zbog otplata kredita javnog sektora i konverzije onih u CHF

Najveća banka u Hrvatskoj ponovno se vratila na staze profitabilnosti. Zagrebačka banka završila je, naime, prošlu godinu s više od 1,7 milijardi kuna neto dobiti, nakon pola milijarde kuna gubitka ostvarenog u 2015. godini, pokazuje nerevidirano izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke (Zaba) u prošloj su godini iznosili 4,67 milijardi kuna, što je čak 21,7 posto više nego godinu ranije, zbog nižih troškova financiranja te porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda.

Pritom je neto prihod od kamata dosegao 2,7 milijardi kuna, što je 93 milijuna kuna ili 3,5 posto više u odnosu na 2015. godinu. Rezultat je to stabilnoga prosječnog volumena kredita tijekom godine i nižih troškova financiranja, kažu iz Zagrebačke banke.

Sudeći po podacima iz financijskog izvješća, neto krediti komitentima iznosili su 65,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna ili 5,8 posto manje nego godinu prije. Na to je smanjenje, kako objašnjavaju iz Zabe, najvećim dijelom utjecala otplata kredita javnog sektora te konverzija kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima.

Neto prihod od provizija i naknada je pak rastao za 42 milijuna kuna ili 4,4 posto, na 987 milijuna kuna, zbog porasta naknada za platni promet te naknada od upravljanja imovinom, brokerskih i konzultantskih usluga, navodi se u izvješću.

Depoziti komitenata povećani su za gotovo 4,8 milijardi kuna ili 6,7 posto i krajem prošle godine iznosili su 76,3 milijarde kuna.

Troškovi poslovanja Zagrebačke banke smanjeni su za 79 milijuna kuna ili 4,3 posto, na nešto ispod 1,8 milijardi kuna, ponajviše zbog unapređenja poslovnih procesa. Na razini grupe, koja uz Zagrebačku banku obuhvaća još 19 tvrtki i banaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, neto dobit za 2016. godinu iznosi 1,68 milijardi kuna.    

>> Živim danas – predstavljena nova kampanja Real grupe za Zagrebačku banku

>> Država izdala dvije obveznice ukupno vrijedne 8,5 milijardi kuna

Komentara 1

Avatar Drago2603
Drago2603
10:58 01.03.2017.

Lako je ostvarit prihod kad smanjiš radnicima plače !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije