Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija državnih tvrtki

Za Podravku velik interes i prije nego što je odlučeno o prodaji, a Turci žele Petrokemiju...

Podravka
Foto: Marija Sušenj/PIXSELL
1/4
01.05.2016.
u 12:15

Iz izvora bliskih Francku doznajemo da su u toj tvrtki već u određenim kombinacijama s partnerima za preuzimanje Podravke.

Iako je Vlada u svojim istupima posljednjih tjedana bila jasna da se kreće u prodaju s turističkim portfeljem, sve se češće govori i o prodaji državnih udjela u tvrtkama poput Podravke, Končara ili HT-a... Najzanimljivija je Podravka, za koju se već i javno javljaju interesenti, no izvor iz Vlade kaže da se to sigurno neće dogoditi uskoro jer u koprivničkoj tvrtki vide velik potencijal u kojem država može iskoristiti veću povezanost s domaćim poljoprivrednicima i prehrambenom industrijom. Osim toga, trenutačno postoji velik broj tvrtki u kojima se može brzo zaraditi, primjerice samo od tvrtke Državne nekretnine, više od milijardu kuna.

Prepreka certifikati

Informacije da je Franck zainteresiran za državne udjele u Podravci iz tvrtke u većinskom vlasništvu obitelji Artuković nisu službeno komentirali. Tvrde tek kako je dobar poslovni rezon prodaja državnih udjela u kompanijama. Svaki argument kojim se tvrdi suprotno besmislen je. Iz izvora bliskih Francku doznajemo pak kako su, što se tiče partnera s kojima bi preuzeli državne dionice Podravke, sve opcije otvorene i već su u određenim kombinacijama. Brojni im se asortimani i podudaraju, od čajeva preko začina do snacka.

No, nisu oni jedini koji bi voljeli udjel u Podravci. Želja je i mirovinskih fondova da povećaju udjel u koprivničkoj kompaniji, o čemu su uostalom u nekoliko navrata razgovarali u Vladi, DUUDI-ju te ovaj tjedan i s ministrom financija Zdravkom Marićem. No, ako bi se i prodavao udjel u Podravci, ionako će ići onome tko ponudi više. Ubuduće je cilj “prodavati onome tko ima međunarodnu utakmicu u nogama”, kaže nam sugovornik.

A osim hotela Maestral i Imperial za koje će se sljedeći tjedan raspisati natječaj za prodaju, uskoro će se zatim ići i u prodaju udjela u Sunčanom Hvaru, u kojem država ima 32,35 posto udjela i gdje se brzo može uprihodovati znatan iznos. Potom, više od milijardu kuna moglo bi se dobiti od tvrtke Državne nekretnine, u kojoj država ima stanove i poslovne prostore, i za koju postoji velik interes. Jedina je prepreka energetski certifikat koji je potreban za svaki stan, a za što će se pokušati naći rješenje sljedeći tjedan na sastanku s ministrom Lovrom Kuščevićem. Vjerojatno na način da budući ulagač riješi certifikate. Već ranije govorilo se da interes za tvrtku Državne nekretnine imaju mirovinski fondovi, ali navodno ih ima još.

Turci bi Petrokemiju

Prodaja udjela u Končaru također neće ići brzo, jer je više od polovice dionica u vlasništvu države pod zalogom. Nadalje, doznajemo, država je otvorena i za prodaju državnog udjela u Croatia osiguranju, no za taj udjel za sada interesa nema. Državi je i u interesu riješiti se što prije udjela u 450 tvrtki u kojima ima manji udjel pa će se u ponedjeljak početi s udjelom u RIZ-u. Nominalna je vrijednost tih tvrtki 2,7 milijardi kuna, a gomilaju gubitke. Isto kao i Petrokemija, za koju je već PPD predao obvezujuću ponudu. No, za ovotjednog boravka turskog izaslanstva u Hrvatskoj, doznajemo, turski ulagač iz petrokemijske industrije pokazao je velik interes za ulaganje u Petrokemiju. Za sada se u Vladi nije govorilo o prodaji udjela države u HT-u. Nakon Maestrala i Imperiala, pa potom i Sunčanog Hvara, opet bi naglasak bio na turističkom portfelju. Među prvima je na popisu hotel Jadran iz Crikvenice, a nakon što se riješi spor koji postoji s Veneto bankom.

Nakon što su riješene prepreke oko hotela Makarska, uskoro bi država mogla ponuditi na prodaju i taj udjel od 71 posto. Uglavnom, država planira ove godine od prodaje državnih udjela zaraditi 1,6 milijardi kuna. Dodatno od nekretnina 684 milijuna kuna. 

>> Premijer Orešković: Smanjit ćemo javni dug za 100 milijuna eura u mjesec dana

Komentara 63

DM
drug marin
13:10 01.05.2016.

Mislite li zbilja da ce je kupiti stranci. Kupit ce je Hrvati koji su ukrali novac u Hrvatskoj, ihnijeli ga can i sad ce pokupivati ostatak sto vrijedi u Hrvatskoj. E moj narode hrvatski zasluzio si vise

MI
Miilekubura
14:01 01.05.2016.

Vogonu jnistila bas, pokrala bas, zaduzila nas bivsa lopivska yugo komunistička, ne samo to nego nam htjela zatrti sve hrvatsko.

MI
Miilekubura
13:38 01.05.2016.

Ova vlada neka proda sve što drzava ima u vlasništvu manje vrijedi od sto milijarda sto nas je bivsa lipovska vlast zaduzila. Bivsa lopovska je Hrvate uvalila u dužničko ropstvo iz kojega ga ni jedna buduca vlada nece izvuci. Milojica i njegovi zgubidani ostavili su nam KAOS!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije