Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali biskviti

Za 20.000 kuna kapitala dali mu 20 milijuna kuna kredita

Tomislav Ljutić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
31.05.2014.
u 12:01

Dobra ideja?
 Poduzetnici i s boljim idejama o povoljnostima mogu samo sanjati

Tomislav Ljutić, bivši član uprave Kraša u kojoj je bio zadužen za poslove prodaje i marketinga, s te pozicije i iz kompanije otišao je 1. srpnja 2012., a u ožujku 2013. sa 20 tisuća kuna osnovao je vlastitu tvrtku nazvavši je Mali biskviti.

Dva mjeseca poslije Ljutić predaje izravni zahtjev HBOR-u (redakcija ima presliku dokumenta) kojim traži kredit za svoju “dobru ideju”.

Tajna bankarskih zidova

Iz HBOR-ova programa kreditiranja, kojim ta bankarska institucija ciljano financijski podupire novu proizvodnju na lokalnoj razini, Ljutić je zatražio 20 milijuna kuna za proizvodnju zdravih biskvitnih peciva dugog roka trajanja pod brendom Minky Monkey. U njegovu poduzetničkom planu pisalo je da ukupno ulaganje iznosi 40,9 milijuna kuna, no ostatak potrebnog novca većim će dijelom osigurati fond Quaestus Private Equity Kapital II, konkretno dodat će 21,5 milijuna, dok će ostatak nužan za povećanje temeljnog kapitala nove konditorske tvrtke u jednakim iznosima nadodati sam Ljutić – 1,5 milijuna kuna, a još toliko spomenuti fond.

I dok mnogi hrvatski poduzetnici sa sličnim, ako ne i boljim poslovnim planovima od Malih biskvita mogu samo sanjati o potpori HBOR-a s povoljnim uvjetima, niskim kamatama i višegodišnjim odgodama, banka je uvjetnu odluku o odobrenju kredita Ljutiću donijela gepardskom brzinom – već krajem srpnja 2013., iako po službenim uvjetima poduzetnicima početnicima može odobriti kredit u maksimalnom iznosu od 1,8 milijuna kuna. No, prolazio je mjesec za mjesecom, a uvjetna odluka sve do ove godine u svibnju nije dobila pečat “pravomoćnosti” koji donosi isplatu novca i početak ulaganja. Što se u tom razdoblju zbivalo, još je tajna, premda su počele curiti neke informacije.

Naime, krajem ožujka ove godine sad već bivša uprava HBOR-a koju je vodio Anton Kovačev predložila je NO-u da stornira odluku o uvjetnom odobrenju kredita te da prihvati novi prijedlog: “Razmotrit će se financiranje projekta društva Mali biskviti u suradnji s poslovnom bankom po modelu podjele rizika i uz ulaganje Quaestusa u cijelosti u kapital društva”. Međutim, nadzornici su navodno taj prijedlog ponovno vratili upravi.

Intrigantan drugi teret

Je li Ljutić u projekt ušao samostalno ili je samo istureni igrač nekoga drugog? Nekoga iz političkih struktura ili možda inozemne konditorske industrije? Na tu dvojbu znakovito svjetlo baca činjenica da je Ljutić tvrtku registrirao u svom stanu od 82 kvadrata u Palinovečkoj 25 (redakcija posjeduje presliku dokumenta) na koji je Privredna banka još 2006. upisala teret u vrijednosti 279 tisuća švicarskih franaka.

Vjerojatno zbog kredita pa je stoga znatno intrigantniji drugi teret na taj stan, a plomba je stavljena 24. svibnja 2013., odnosno na isti dan kad je Ljutić predao zahtjev HBOR-u za kredit. No, i taj je detalj manje provokativan od činjenice da je plombu stavio Karl Heinz Truskaller na iznos od 1,3 milijuna kuna. Podsjetimo, Truskaller je bivši predsjednik uprave Hypo banke u Hrvatskoj koji je, među ostalim, 2007. zastupao Europapress holding u preuzimanju Slobodne Dalmacije.

Truskaller je te 2007. u Zagrebu osnovao tvrtku K.H.T. za poslovno savjetovanje ali i – proizvodnju hrane i pića. Javno dostupni podaci otkrivaju da mu posljednjih godina u biznisu baš i ne cvjetaju ruže. U 2013. ostvario je ukupan prihod od svega 5971 kunu, što je u razini prosječne zagrebačke plaće, te je poslovanje za prošlu godinu zaključio uz gubitak od 19.704 kune.

>>Linić štitio Kraš pa je projekt na čekanju

>>Vlasnik Malih biskvita: Ne poznajem Krešimira Milanovića

Komentara 73

Avatar gabrijelsejtan
gabrijelsejtan
12:08 31.05.2014.

Pravna država?? Ovo je jadno.Oprobajte vi dobiti kredit od ove kriminalne organizacije?? Što opet netko drugi kriv?? 20000 za 20 milijuna ma štoli propadamo,opet krive mirovine branitelja ma sve u pm.

VI
vječna.istina
12:13 31.05.2014.

konstantno se provlače isti igrači te prljave, kriminalne igre zvane krađa državnog novca: EPH, Hypo, Maras, Linić, HBOR, Hamag... nadam se da će svi doći pred lice pravde i biti primjereno kažnjeni! fuj!

AL
alfa5
12:13 31.05.2014.

on laze,,,rekao je da ne poznaje kresimira milanovica sto je cista laz vidjavani su bezbroj puta po razno raznim lokalima ispijajuci kave i smisljajuci kako ce prevariti drzavu i uzeti novac uz svoga brata premijera koji je pokusao sve da ovaj uzme novac danas ovaj ne poznaje nikoga sto je cudno nemogu da razumijem koliko lazi iznose a sam kresimir milanovic je priznao koliko se u medijima prenose te vijesti,,,posto je sam premijer uhvacen nekoliko puta vec u lazi mislim da bi sam morao raspisati prijevremen izbore i dati ostavku jer u svakoj imalo normalnoj zemlji jedan premijer bi to uradio ,,,,,naravno on odbacuje sve optuzbe a i koji je lopov rekao da je lopov ali danas mu i njima ne vijeruju ni u djecijem vrticu,,,linic je potpopio sdp i premijera to su cinjenice da su danas izbori ne bi sakupili glasova ni da stanu u jedan restoran ,,hr treba obrazovane ljude i sposobne a ne one koji su dobili diplove zahvaljujuci tatici ili taticama zato i neznaju danas sastaviti recenicu a da ona slici na nesto i da bi covijek uopce razumio sta on zeli reci,,,stoga drugovi ostavka i odite svojim putem jer ionako cete otici ali u slucaju da ne podnesu ostavku poslje ce im biti puno teze jer ce otici kao dotalni negativci i narod gdje god ih vidi pljuvati ce ih to vec i danas rade ali poslje ce daleko vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije