Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
farmaceutska tvrtka

Xellia investira više od 30 milijuna kuna u proširenje hrvatskog Centra izvrsnosti

Aleksandar Danilovski
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
28.09.2016.
u 14:37

Investicija će omogućiti zagrebačkom inovacijskom timu nastavak intenzivnog rada na novim rješenjima, od poboljšanja terapijske učinkovitosti, neškodljivosti i pronalazaka novih terapijskih sustava za isporuku postojećih antiinfektivnih lijekova, pa sve do razvoja novih terapijskih kombinacija lijekova za antiinfektivnu terapiju

Xellia Pharmaceuticals, farmaceutska tvrtka specijalizirana za istraživanje i razvoj, te proizvodnju antiinfektivnih lijekova za ozbiljne i često po život opasne bakterijske i gljivične infekcije, priopćila je da će njen zagrebački Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj biti osnažen s više od 15 novih znanstvenika i dodatnih 1,000 m 2 laboratorijskog prostora.  

Xellia je u zagrebački Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj od 2011. godine uložila više od 200 milijuna kuna (30 milijuna dolara), a posljednja investicija vrijedna više od 30 milijuna kuna omogućit će zagrebačkom inovacijskom timu nastavak intenzivnog rada na novim rješenjima, od poboljšanja terapijske učinkovitosti, neškodljivosti i pronalazaka novih terapijskih sustava za isporuku postojećih antiinfektivnih lijekova, pa sve do razvoja novih terapijskih kombinacija lijekova za antiinfektivnu terapiju. Također, ovom će se investicijom omogućiti i rad na istraživanju i razvoju novih, inovativnih i patentiranih molekula (NCE) koje učinkovito djeluju protiv vrlo rezistentnih bakterija i gljivica primjenom najsuvremenijih znanstvenih metoda i pristupa.  

- Investicija u zagrebački Centar predstavlja nastavak Xellijine globalne strategije istraživanja i razvoja. Svojim snažnim farmaceutskim povijesnim nasljeđem Zagreb se nametnuo kao idealno mjesto za uspostavljanje i razvoj ekspertnog tima s oko stotinu visoko obrazovanih znanstvenika. Naš tim intenzivno radi na istraživanju i razvoju različitih inovativnih rješenja na području antiinfektivnih lijekova, s ciljem rješavanja vrlo ozbiljnog globalnog zdravstvenog problema antimikrobne rezistencije - istaknuo je dr. Aleksandar Danilovski, potpredsjednik Uprave zadužen za globalno istraživanje i razvoj tvrtke Xellia Pharmaceuticals te generalni direktor Xellije u Zagrebu.  

Portfelj Xellije uključuje istraživanje i razvoj, te proizvodnju antiinfektivnih aktivnih farmaceutskih sastojaka (APIs) baziranih na fermentaciji, ali i antiinfektivnih sterilnih gotovih farmaceutskih proizvoda (FDFs). Mnogi od navedenih antiinfektivnih lijekova jedina su opcija za liječenje kada svi ostali terapijski pristupi ne uspiju te pritom igraju iznimno važnu ulogu u borbi protiv visoko rezistentnih mikroorganizama. Budući da se radi o jednoj od najvećih svjetskih prijetnji ljudskom zdravlju, potreba za novim terapijskim rješenjima svakim je danom sve veća.  

- Iako su postojeći antiinfektivni aktivni farmaceutski sastojci i sterilni gotovi farmaceutski proizvodi glavni segment našeg poslovanja, naša investicija u Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj proizvoda i inovacija u Zagrebu predstavlja predanost razvoju uravnoteženog portfelja s više inovativnih antiinfektivnih lijekova. Radi se o pravovremenoj investiciji u jeku globalne krize antimikrobne rezistencije koja postaje sve jača, te već sada vidimo stabilan razvoj novih proizvoda i terapijskih rješenja - rekao je Carl-Åke Carlsson, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor tvrtke Xellia Pharmaceuticals.

>> Centri za izvrsnost ostaju bez 304 mil. kuna?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije