Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetska tržišta

Wall Street porastao, cijene nafte skočile 8 posto

dow jones
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.02.2016.
u 08:16

To je još jedan u nizu podataka podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

 Nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jučer su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, zahvaljujući snažnom skoku cijena nafte i slabljenju dolara.

Dow Jones ojačao je 183 boda, ili 1,13 posto, na 16.336 boda, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 1.912 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,28 posto, na 4.504 boda.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica bile pod pritiskom jer je ulagače zabrinuo podatak o sporijem nego što se očekivalo rastu aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u siječnju.

To je još jedan u nizu podataka podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Bez obzira što je kasnije izvješće najveće američke konzultantske kuće za zapošljavanje ADP-a pokazalo da je broj zaposlenih u privatnom sektoru u siječnju porastao više nego što se očekivalo, na tržištu je prevladalo mišljenje da će Fed zbog slabosti gospodarstva i previranja na globalnim financijskim tržištima odgoditi povećanje kamata.

Kada je u prosincu američka središnja banka po prvi puta od 2006. godine povećala ključne kamate, signalizirala je i da bi u ovoj godini mogla to učiniti još u četiri navrata.

Međutim, sada ulagači vjeruju da će Fed usporiti tempo povećanja cijene novca. Zbog toga je jučer vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta pala više od 1,5 posto.

To je pozitivno utjecalo na tržište dionica jer su ponešto smanjena strahovanja da će visok tečaj dolara negativno utjecati na prihode američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

Uz to, pad tečaja dolara i obnovljena nada da će Rusija i OPEC postići dogovor o smanjenju proizvodnje nafte potaknuli su skok cijena 'crnog zlata' za više od 8 posto.

Tako je na američkom tržištu cijena barela skočila na 32,20, a na londonskom tržištu na 35,05 dolara.

Zahvaljujući tome, jučer je najveći dobitnik bio S&P indeks energetskog sektora, s rastom od 4 posto. Kako su se oporavile i cijene ostalih sirovina, slijedio je S&P indeks rudarskog sektora, s rastom od 3,3 posto.

"Za tržište je sada ključno kretanje cijena sirovina i tečaja dolara. To potiče rotaciju dionica na tržištu iz nekih sektora u rudarski i energetski", kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital Associates.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Alphabeta koja je dan prije znatano poskupila zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, zbog čega je ta krovna kompanija Googlea pretekla Apple na listi najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj vrijednosti.

Međutim, jučer je cijena Alphabeta potonula 4 posto, zbog neočekivanih promjena u vrhu kompanije, pa je Apple, čija je cijena porasla 2 posto, ponovno preuzeo tron na globalnoj listi najvećih.

"Promjene u vrhu Alphabeta pomalo su iznenađujuće, posebice stoga što su uslijedile odmah nakon poslovnog izvješća", kaže Kevin Kelly, direktor u tvrtki Recon Capital Partners.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,43 posto, na 5.837 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,53 posto, na 9.434 boda, a pariški CAC 1,33 posto, na 4.226 bodova.

>> Na Wall Streetu najgori početak godine u povijesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije