Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adria Čelik

Vrdoljak obišao tvrtku koja duguje tri plaće: 'Želimo pomoći'

Ivan Vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
26.08.2014.
u 14:58

Tvrtka radnicima duguje tri plaće pa je sindikat prijavio tvrtku

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obišao je Adria čelik, bivšu splitsku željezaru u Kaštel Sućurcu.

- Prije dolaska u Adria čelik bili smo i u trogirskom brodogradilištu, vidjeti kako funkcionira industrija u ovom dijelu Hrvatske – obavijestio je Vrdoljak, koji je bio u pratnji lokalnih HNS-ovaca, novinare. Napomenuo je kako je investitor koji je u Adria čelik uložio velike novce danas u problemima, pa je kao ministar želio iz prve ruke dobiti informacije kako im država može pomoći. Adria čelik nedavno je otpustio 75 radnika, a tvrtka radnicima duguje tri plaće pa je sindikat prijavio tvrtku.

- Izgubili su jako puno sredstava zbog problema na alžirskom tržištu i Vlada RH je napravila jako puno na tome da ih vrati na tržište Alžira. Ovo je tvrtka koja je u problemima. Od toga ne treba bježati, došao sam vidjeti kako pomoći i vlasnicima i radnicima. Imaju problema sa starim dugovima koji se u većini odnose na javna poduzeća. Istina je teška – rekao je Vrdoljak i naglasio kako može puno napraviti od plana investiranja, izvoznih garancija, dobivanje dugoročnih ugovora, reprograma dugovanja...

- Investicija u industriju nema dovoljno i kada netko uloži neka sredstva moramo mu pomoći jer ne smijemo dozvoliti da bude loš primjer. Jedan od načina kako ćemo privući nove investitore je da s postojećim ostvarimo dobru suradnju i pomognemo im u rješavanju problema – poručio je Vrdoljak.

Tobias Wagner, član NO Adria, čelika kaže kako je situacija teška, ali zahvalio je Vladi koja je pomogla u rješavanju problema na alžirskom tržištu.

- Imamo velike planove, već smo uložili dvostruki iznos u milijunima eura i želimo da se ta investicija u budućnosti isplati – rekao je Wagner. Maxim Semenyak, predsjednik Uprave Adria čelika rekao je kako će u rujnu radnici dobiti dvije plaće, čim isporuče prvu narudžbu koju imaju, što očekuju od 4. do 7. rujna.

Inače, ministar Vrdoljak nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti tvrdnje MOL-a kako se može trgovati dionicama INA-e unatoč arbitraži.

- Niti smijem niti hoću komunicirati o arbitražnom postupku – ponovio je Vrdoljak u Kaštelima.

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
16:40 26.08.2014.

Pa ta čeličana proizvodi građevno željezo amerikanac. A ispod nosa im je rezalište brodova. A MORH u toj čelčani pretapa otpisano oružje. Očito se jako krade. I žalosno je ako je sve bazirano na Alžiru. I na koncu to je strana privatna tvrtka. Ni privatnici nisu kaj su negda bili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije