Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrdoljak

'Nećemo dopustiti da strani lobiji poskupljuju cijenu derivata'

vrdoljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
04.03.2015.
u 15:36

Na pitanje ima li pojeftinjenje plina veze s predstojećim izborima, kazao je kako je razlog tome domaća proizvodnja koja je u padu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je komentirao najavljeno smanjenje cijena plina za kućanstva od 1. travnja.

– Kada bude donesena odluka Vlade, znat ćete sve detalje. HERA će morati donijeti svoje odluke koje će se primjenjivati na maržama distributera od 1. travnja tako da će naše sniženje biti veće nego što će u konačnici završiti na računima jer će dio marži biti korigiran za distributere i dobavljače. Smanjenje neće biti isto u svakoj županiji, to ovisi o distributerima – kazao je Vrdoljak.

Na pitanje ima li pojeftinjenje plina veze s predstojećim izborima, kazao je kako je razlog tome domaća proizvodnja koja je u padu.  

– Ja sam pojeftinjenje najavio još prije godinu dana. Ako ne budemo imali novih bušotina, ovisit ćemo o isporuci ruskog plina. Ako se ne daj Bože dogodi prekid isporuke plina kroz Ukrajinu, Hrvatska neće imati kroz nekoliko godina plina i bit će jako skup. Naše proizvodne platforme u neposrednoj su blizini Istre pa nisam vidio da je Istra zbog toga imala problema s turizmom, kazao je Vrdoljak i obećao kako će kroz nekoliko godina biti daljnjih pojeftinjenja plina ''ako ćemo proizvoditi hrvatski plin''.

Odgovarajući na pitanje o eksploataciji ugljikovodika, istaknuo je kako neće dopustiti da strani lobiji poskupljuju cijenu derivata.  

– Meni je cilj zaštititi Jadran od 4000 tankera koji u njega ulaze svake godine. Tu je mnogo veća opasnost za izlijevanje nafte nego što je to slučaj kod bušotina. Želim da hrvatski građani imaju svoje derivate i plin koji su jeftiniji. Sve ću učiniti da dođe do toga jer moramo zaustaviti uvozne lobije koji nalaze alate kako bi zaštitili svoje interese. Ako nemamo svoju proizvodnju nafte, vrlo vjerojatno neće biti  ni Siska ni Rijeke. Ako nemamo svoju proizvodnju plina, nećemo imati Petrokemiju – kazao je i dodao kako je cijena Petrokemije, otkad je on ministar, manja za 20 do 25 posto.

>> Besplatna aplikacija nalazi vam benzinsku s najnižom cijenom goriva

Komentara 28

Avatar navijač
navijač
15:51 04.03.2015.

Prestani već jednom obmanjivati javnost.Plin će malo pojeftiniti u 4. mjesecu kad prestaje sezona grijanja pa će poskupit u 10. om.

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
15:49 04.03.2015.

Lažove nesposobni, mrak mi padne na oci kad vidim kako muljaš narod. Objasni zašto je gorivo barem za kunu jeftinije u BiH?

DU
Deleted user
16:45 04.03.2015.

Ovaj me podsjeća na jednog od onih iz "A je to..." Samo, oni su pametniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije