Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesna sudbina

Vrdoljak: Ina je povećala uvoz derivata da opravda gašenje rafinerije

rafinerija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
20.09.2014.
u 14:39

Nitko ne jamči da poslije Siska na red ne dolazi i Rijeka

Nakon što je Večernji list objavio da Ina gasi sisačku rafineriju, iz Ine nisu potvrdili ni opovrgnuli tu najavu. – Ina provodi stratešku analizu postojeće situacije na rafinerijskom tržištu te analizu svog rafinerijskog sustava što je dio redovnog poslovnog procesa. U ovom su trenutku sve mogućnosti vezane za potencijalne promjene u rafinerijskom poslovanju otvorene – rekli su u Ini. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je da će država učiniti sve u okviru ovlasti koje ima kako bi zaštitila interese radnika, ali i tvrtke u cjelini. – Iako nemamo ovlasti u upravi da možemo blokirati njihove odluke, učinit ćemo sve kako bismo se zaštitili od donošenja štetnih odluka i da zaštitimo energetski interes Hrvatske – poručio je ministar koji je podsjetio na ugovor iz 2003. prema kojemu je strateški partner MOL odlučio investirati u rafinerije, odnosno povećati njihove kapacitete. Sada su, nakon 11 godina, kako je rekao, najavili zatvaranje.

– Nakon toga su korupcijom, potplativši Sanadera, došli do upravljačkih prava koja koriste tako da je samo u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja plina pala za 20, a derivata za 18 posto. Očito je da ne znaju ili je žele uništiti s namjerom – dodao je. U pregovore s MOL-om krenuli su kako bi to zaustavili, objasnio je, ali je trenutačno važeći ugovor “koji im je dao Sanader”, a prema kojemu u upravi mogu biti preglasani. – Pokrenuli smo postupak pred arbitražnim sudovima da bismo došli do utjecaja u Ini, ali ne žele pregovarati o upravljačkim pravima iz razloga koje sada pokazuju – poručio je Vrdoljak napominjući kako nitko ne jamči da poslije Siska neće doći na red i Rijeka ili bilo koja druga štetna odluka za Inu i energetsku sliku Hrvatske. – Tražili smo da se ne donose štetne odluke. A samo u prvih šest mjeseci povećao se uvoz derivata. Sada će im argument biti da će nam zatvoriti rafineriju jer nam se povećao uvoz. Naravno da nam se povećao uvoz kada gube tržište u maloprodaji – objasnio je Vrdoljak napominjući kako će prvo pričekati da vide hoće li do takve odluke o zatvaranju i doći. Predsjednik sindikata EKN-a Hrvatske Ivan Tomac kaže kako vijest nije neočekivana. – Mislim da je očita namjera MOL-a.

Naime, Mađari ne žele u Hrvatskoj rafinerije i preradu, nego samo skladišta i tržište – rekao je Tomac. Sindikat naftne djelatnosti skreće pozornost na gubitak 800 radnih mjesta te i na štetu za brojne kooperante vezane uz poslovanje rafinerije, ako se ona ugasi. Vijest o mogućem zatvaranju sisačke rafinerije nafte izazvala je u Sisku ogorčenje i zbunjenost. Da sama najava gašenja rafinerije predstavlja vrlo ozbiljnu vijest, misli vršitelj dužnosti župana Zdenko Vahovec. – Mi nemamo tu nekog prostora za djelovanje, ali moramo se priključiti negodovanju koje ovakva vijest izaziva kod građana županije, ne samo zaposlenika rafinerije. Apeliram na državu da poduzme sve mjere i postupke koje može poduzeti da se ovakav scenarij ne dogodi – poručio je Vahovec. – Sigurna sam da će Vlada RH napraviti ono što je najbolje za Sisak i njegove građane – dodala je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Oštar nastup protiv zatvaranja rafinerije najavio je sisački HDZ. Za ponedjeljak najavljuje konferenciju za medije.

>> Nova bura na pomolu: Ina gasi sisačku rafineriju nafte?

>> 'Nemamo ovlasti blokirati odluke Ine, ali zaštitit ćemo energetski interes RH'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije