Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imunuloški

Vrdoljak i Varga od Vlade ubrzavaju privatizaciju

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.09.2014.
u 19:00

Ulagaču manje od predviđenih 74,31 posto, a dio će dobiti i HZZO

Ministarstvo gospodarstva danas šalje prijedlog Vladi u kojem traži da se donese odluka o početnoj cijeni po kojoj će se ponuditi Imunološki zavod i odredi iznos dokapitalizacije, a prema mišljenju Ministarstva trebalo bi to biti najmanje 100 milijuna kuna.

Vraćanje dozvola

Glavni je cilj veća zaštita te za državu bitne tvrtke, što primjerice uključuje i zaštitu sojeva te ubrzanje privatizacije, koju već dulje koče pojedine institucije. Vlada bi taj prijedlog mogla usvojiti na sjednici idući tjedan pa bi se napokon i otvorila vrata za dubinsko snimanje potencijalnim ulagačima u Imunološki. Pismo namjere poslalo je njih osam. Dvojica ministara traže i smanjenje ponuđenog broja dionica za prodaju pa bi umjesto predviđenih 74,31 posto dionica strateški partner ipak dobio manje, ali svakako više od 51 posto udjela. Dio dionica dodijelio bi se HZZO-u, a država zadržala 25 posto plus jednu dionicu. Bivši čelnik HZZO-a, sadašnji ministar zdravlja Siniša Varga bio je zainteresiran da HZZO-a kao strateški partner uđe u Imunološki, ali samo zato što bivši ministar Rajko Ostojić nije imao sluha za Imunološki zbog čega je cijela priča i rješavanje sudbine pripalo Ministarstvu gospodarstva. HZZO će dati i zajam kojim bi se isplatile plaće zaposlenicima za srpanj, a i potreban novac kako bi se mogle uvjetno vratiti izgubljene dozvole za krvnu plazmu i bakterijska cjepiva. Konačnu odluku o dozvolama donosi Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Promjene vezane uz natječaj sada brzo može riješiti samo Vlada jer, da Ministarstvo ponovno raspisuje natječaj, proces bi trajao još nekoliko mjeseci. To vjerojatno ni potencijalni ulagači ne bi prihvatili jer ionako već dulje smatraju da cijeli proces, koji je krenuo početkom godine, traje predugo.

Uvjeti isti

Navodno je sve zakočeno na početku zbog bivšeg ministra zdravlja te još nekih institucija koje čine Povjerenstvo za odabir strateškog partnera pa je stoga sada i Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Vargom odlučilo ubrzati proces. Uvjeti koji se traže od ulagača, kao što je potrebno znanje, zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i kupnja svih cjepiva, i dalje ostaju.

>> Bandić: Naša ponuda za Imunološki zavod je najbolja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije