Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo financija

Lalovac vraća poticaje na stambenu štednju, ali upola manje - 4,9 posto

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
11.12.2014.
u 15:12

Wüstenrot očekuje porast kreditne aktivnosti u idućoj godini za 30 posto

Ministarstvo financija našlo je zajednički jezik sa stambenim štedionicama i vraća poticaje na stambenu štednju! Učinit će to usklađivanjem poticaja s kretanjem kamata na tržištu, prema modelu koji već neko vrijeme predlažu stambene štedionice.

Nakon dvije godine burnih rasprava u kojima su iz Vlade stizale poruke poput one da je stambena štednja „mazanje vrata debeloj guski“ i s druge strane argumentacije štedionica da se svaka kuna poticaja za stambenu štednju vraća u proračun dvostruko, postignut je dogovor. Ministarstvo financija pustilo je na svojoj web stranici u javnu raspravu Prijedlog Uredbe o izmjeni zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojim definira formulu izračuna poticaja. Iskazuje ih kao postotak prosječne kamate na oročenu štednju kroz 12 mjeseci uvećan za „faktor stabilizacije kamatne stope“ – čime se amortizira činjenica da je štednja oročena na pet godina. Taj je faktor stabilizacije aritmetička sredina prosjeka prinosa obveznica RH čiji je preostali rok dospijeća pet godina. Zvuči komplicirano, no ono što je građanima bitno – postotak za 2015. iznosit će 4,9 posto te na 5000 kuna štednje, država daje poticaj od 245 kuna. Nepokrivena poticajima ostaje samo 2014. godina, dok je u 2013. poticaj iznosio deset posto.

Formalno, javna rasprava ostaje otvorena do 17. prosinca, a u saborsku će raspravu izmjena zakona u siječnju. Prema našim informacijama, „zrakoprazni prostor“ do datuma donošenja zakona, Vlada će pokriti uredbom koja ima zakonsku snagu.

U stambenim štedionicama odahnuli su, jer je scenarij za njihov opstanak bio zaista crn. A njihovim gašenjem nestale bi jedine financijske institucije koje daju stambene kredite s fiksnom kamatom tijekom cijele otplate. Varijabilni poticaj spriječit će u razdobljima visokih kamata prelijevanje štednje u banku, jer će i poticaj na štednju u stambenim štedionicama tada biti veći i kompenzirati eventualne visoke kamate na štednju u bankama.

U vrijeme niskih kamata, kakvo je sada, takve bojazni nema i nema razloga za visoke poticaje.

– Apsolutno smo zadovoljni ovim rješenjem koje ćeA omogućiti dugoročnu stabilnost sustava stambene štednje i dati nam prostor za dodatni pritisak na financiranje stambenih potreba građana. Prognoziramo da će nam nakon toga kreditna aktivnost u 2015. porasti 30 posto – kazao je Ivan Ostojić, član uprave stambene štedionice Wüstenrot.

>> Štedionice nikad bolje, a država ukida poticaje

Komentara 4

Avatar Honduras
Honduras
15:23 11.12.2014.

ovakvim igranjem sa građanima postići će samo jedno - ljudi će povući svoje novce. i držati ih u nekoj ozbiljnijoj državi.

Avatar Honduras
Honduras
15:21 11.12.2014.

stvarno smo smijeh od "države" - poticaji da... poticaji ne... poticaji da... poticaji ne.... en-ten-tini...

IV
Ivanveliki
16:46 11.12.2014.

he, sta ti je kampanja.. i poticaji se vracaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije