Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sloboda prijevoza

Volvo i Uber razvijaju taksi vozilo bez vozača

An illustration picture shows the logo of car-sharing service app Uber on a smartphone next to the picture of an official German taxi sign September 15, 2014.    REUTERS/Kai Pfaffenbach/Illustration/File Photo
Foto: Reuters/PIXSELL
20.08.2016.
u 08:48

Švedski autodiv i platforma za prijevoz učažu 265 mil. eura u sustav autonomne vožnje, što već razvijaju i Google, Ford i Lyft, kao i Tesla Motors

Automobilski div Volvo objavio je da ulazi u zajedničko ulaganje vrijedno 265 milijuna eura s Uberom te će zajedno razvijati automobil bez vozača. Pritom će Uber dodati sustave autonomne vožnje koje je sam razvio na bazno vozilo iz Volva.

Uber je svoje testno vozilo već predstavio u svibnju, a Volvo prije dvije godine. Premda smatraju da bi ova tehnologija mogla pomoći smanjenju nesreća u prometu, nedavna pogibija vozača Teslina autopilota pokazuje da do ostvarenja plana treba otkloniti puno tehničkih nedostataka.

U Uberu strahuju da će ih, ne razviju li što skorije autopilote, prestići igrači poput Googlea koji je, inače, zajedno s njima, Volvom, Fordom i konkurentskim Lyftom, u koaliciji koja u SAD-u pokušava progurati zakon o vozilima bez vozača.

Na upite o posljedičnom uništenju radnih mjesta, čelnik Ubera Travis Kalanick odgovara tvrdnjom da do toga neće doći, nego će se, suprotno, zaposlenost povećati. Još uvijek će postojati mjesta na kojima autopiloti neće moći voziti i uvjeti s kojima se neće moći nositi.

Broj vozača, kaže, svakako će porasti kao apsolutna brojka, iako će se njihov udio u prijevozu smanjiti. Usporedio je to s industrijom telefona – operatori su nestali, ali u proizvodnji mobitela rade milijuni ljudi.

>> Studenti, evo kako zaraditi do 63.000 kuna!

Komentara 1

TA
taxiico
13:15 20.08.2016.

volvo nije švedski nego kineski i baš me zanima tko će svoje dijete poslati takvim taksijem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije