Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALKALOID

Vlasnik Caffetina širi poslovanje u Hrvatskoj

Alkaloid
Foto: Alkaloid
22.09.2016.
u 07:15

Makedonska farmaceutska tvrtka surađuje s Belupom, a u planu je, kaže šef uprave Mukaetov, kupiti tvrtku za distribuciju lijekova

Makedonska farmaceutska tvrtka Alkaloid s 1600 zaposlenika i lanjskim prihodom od 127,6 milijuna eura šesti je regionalni igrač u sektoru, planira nove akvizicije u Hrvatskoj, u kojoj mu istoimena tvrtka kći zapošljava 30-ak ljudi. Potvrdio nam je to u Skoplju, uz 85. obljetnicu tvrtke, predsjednik uprave Alkaloida Živko Mukaetov. Nagađa se da je riječ o farmaceutsko-distributerskoj tvrtki kakvih u Hrvatskoj ima desetak.

Alkaloid, inače, u našoj zemlji, ističe šef ovdašnje podružnice Neven Sukarevski, ima stratešku suradnju s koprivničkim Belupom, za koji proizvodi lijekove i supstancije uglavnom za treća tržišta.

– Prihod nam je oko 10 milijuna eura godišnje, imamo kvalitetan poslovni odnos sa svim kupcima, ali i s konkurencijom – kaže Sukarevski.

Kada govorimo o Alkaloidu, govorimo o brendovima Caffetin, Becutan i Reglan. Da je Caffetin, koji se danas prodaje u niz podvarijanti i čini 13% prihoda kompanije od prodaje lijekova, proizvod koji se dogodi jednom u stoljeću, svjesni su i u Skoplju. Od 1957. do danas prodano je više od 10 milijardi tih tableta protiv glavobolje. Kako bi pokušali ponoviti takav uspjeh, u Alkaloidu tri posto ukupnog prihoda godišnje ulažu u istraživanja i razvoj.

Iako u Hrvatskoj često postoji dojam da nam je zdravstveni sustav u takvim financijskim dubiozama, s rokom plaćanja dobavljačima koji se mjeri i u godinama, da nije izvjesno hoćemo li dobiti medicinsku uslugu ili lijek na recept kada nam to zatreba, farmaceuti ističu da je situacija ista u cijeloj regiji. Stanje, kaže Mukaetov, nije idealno, ali su se proizvođači prilagodili.

– Stanje s naplatom potraživanja u Hrvatskoj nije ništa gore od onoga s čime se susrećemo na većini regionalnih tržišta. To je problem nelikvidnosti javnih zdravstvenih sustava i dugi rokovi naplate. No, mi sve isporučene lijekove uspijemo naplatiti – kazao je Mukaetov, šef Alkaloida.

>> Alkaloidu iz Skoplja profit raste i u krizi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije