Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije unosan biznis

Više se 
ne isplati krijumčariti zlato iz Slovenije

zlato
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
30.09.2013.
u 18:22

Kod investicije u zlato, odnosno u plemenite kovine, naglasak je na osiguranju dijelova imovine od inflacije i gubitka kupovne moći. Plemeniti metali ne donose prinos ili dividendu

Konačno i u Hrvatskoj postoji investicijsko zlato i kupuje se bez trošarina, carine i PDV-a. Carine i trošarine ukinute su početkom godine, a priključenjem Hrvatske EU više se ne plaća ni PDV. Time je završila era prekograničnih “izleta” u Sloveniju, Italiju ili Austriju, odakle su se donedavno 58 posto jeftinije poluge krijumčarile u osobnoj prtljazi ili, u najboljem slučaju, čuvale u unajmljenim trezorima.

– S ulaskom Hrvatske u EU otvorile su se mnoge prednosti i za kupce i za sve one koji pružaju posredničke usluge vezane uz investicijsko zlato – kaže Danijela Nevistić, direktorica tvrtke Protected usluge, dijela austrijske tvrtke Protected Noble Metals GmbH, iz grupacije međunarodnog dobavljača plemenitih metala. Vjeruje da će sada i druge tvrtke koje se bave posredovanjem u kupnji plemenitih kovina početi aktivno raditi u Hrvatskoj, nakon što je ulazak u EU “uveo u zakon” pojam investicijskog zlata i posredničku uslugu za kupnju.

Čuvari vrijednosti

– Isporuka, stjecanje unutar EU i uvoz investicijskog zlata, što se tiče kupaca, oslobođeni su PDV-a, kao i usluge posrednika koji djeluju uime i za račun druge osobe ako posreduju u isporuci zlata za svoga nalogodavca. Do prije nekoliko mjeseci bilo je jako skupo kupiti zlato i uvesti ga u Hrvatsku pa su hrvatski građani uglavnom kupovali zlato u Sloveniji s obzirom na to da je to bilo najbliže i bez svih troškova – otkriva D. Nevistić.

Napominje da plemeniti metali ne donose prinos ili dividendu, ali su zato najbolji čuvari vrijednosti, služe za trajnu zaštitu onoga što je ulagač stekao. Kupci poluga, ističe, štede u investicijskom zlatu.

– Kod investicije u zlato, odnosno u plemenite kovine, naglasak je na osiguranju dijelova imovine od inflacije i gubitka kupovne moći. Mnoge tvrtke koje se bave posredovanjem nude i kompletnu uslugu skladištenja i kasnije prodaje.

Oko ulaganja u poluge vlada i mnogo predrasuda. Misli se da je potrebna velika količinu novca za kupnju plemenitog metala upravo zato što je u prošlosti ta mogućnost ulaganja i bila dostupna samo velikim investitorima. No danas preko posrednika svatko tko ima i mali višak novca može stvarati svoje zlatne zalihe.

– Drugo je pitanje kada je prava cijena za kupnju. Kupac se boji kupovati preskupo i zato nikad ne kupuje. Mi skupljamo novac od svih kupaca u svim zemljama gdje smo prisutni i onda kupujemo jednom mjesečno upravo zato što zlato ima svoja kretanja na tržištu. Ostvarujemo “cost average effect”; kad je cijena niža, kupujemo više u gramaži – objašnjava posrednica te dodaje da tako postižu i do 26 do 30 posto nižu cijenu u odnosu na banke ili internetske platforme.

Uskoro srebro i platina

Prosječnu mjesečnu cijenu objavljuju na svojoj web-stranici tek na kraju mjeseca kad je kupnja završila. Za kolovoz je tako cijena jednog grama bila 36,458 eura. Svaki mjesec matična kuća radi analize tržišta i prati cijene konkurencije. Premda u ponudi imaju jednokratne dnevne kupnje, na taj dio biznisa nisu fokusirani i otvoreno priznaju da konkurencija, ponajprije internetska, nudi bolju cijenu.

U Europi se, kaže, preko njih mjesečno investiraju milijunski iznosi, a u Njemačkoj je mjesečni prosjek za fizičke osobe 300 eura.

Zasad na hrvatskom tržištu tek pet posto tvrtki nudi fizičko zlato, ostali ga prodaju u “papirnatom” obliku. Od sljedeće godine Protected usluge uvrstit će u ponudu srebro, paladij i platinu.

>>Iz zrakoplova ukrali 50 kg zlata vrijednog 1,6 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije