Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HŽ Cargo

Višak su im oni koji piju alkohol i drogiraju se?!

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
05.03.2014.
u 07:44

Sindikati tvrde da se zbog alkohola i droga daje redovit ili izvanredan otkaz

Neuredno obavljanje poslova ili sklonost uživanju alkohola ili opojnih droga – jedan je od kriterija po kojem se utvrđuje tehnološki višak u HŽ Cargu, državnoj tvrtki iz koje moraju otići 804 radnika. Navedeni kriterij jedan je od argumenata sindikalaca, koji se protive planu restrukturiranja Carga, da se ozbiljno krši Zakon o radu pri utvrđivanju viška radnika u toj tvrtki. Sindikat željezničara Hrvatske i Sindikat hrvatskih željezničara na to upozoravaju i u otvorenom pismu koje su uputili predsjedniku države, premijeru i resornom ministru Siniši Hajdašu Dončiću.

A oni upozoravaju da su konzumacija alkohola i droga na radnome mjestu te neuredno obavljanje poslova razlog za redovit ili izvanredan otkaz, a ne kriterij za određivanje tehnološkog viška. Otpremnine bi u HŽ Cargu trebale iznositi do 140.000 kuna.

Sindikalci navode da je sporni kriterij uzet iz kolektivnog ugovora HŽ Carga, koji je pak s upravom potpisao samo Sindikat strojovođa Hrvatske. Kao primjer kršenja Zakona o radu, u otvorenom pismu se navodi i kriterij da su stariji radnici prvi na listi tehnološkog viška, što smatraju kršenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije. Pri tome navode da Zakon o radu jasno navodi da se pri odlučivanju o poslovno uvjetovanom otkazu mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti, invalidnosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika.

Sindikati, među ostalim, tvrde i da je konačni prijedlog pravilnika o organizaciji, odluku o poticajnim mjerama za rješavanje viška radnika i odluku o tehnološkom višku uprava donijela mimo zakona, bez prethodnog savjetovanja s radničkim vijećem.

U upravi HŽ Carga pak navode da su pri donošenju svih akata postupali sukladno Zakonu o radu.

– U otvorenom pismu Sindikata željezničara Hrvatske i Sindikata hrvatskih željezničara navedene su tendenciozne i netočne informacije – kažu u upravi.

>> Viškom proglašeni i bivši šefovi HŽ Carga – Popovac, Rogožar i Lešković

Komentara 6

ZE
.zeitgeist.
08:37 05.03.2014.

Višak su svi oni bez kojih se može, a to je otprilike 60% zaposlenih u javnom sektoru.I apsolutno svi su preplaćeni.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:10 05.03.2014.

Hm, ovo se stvarno pretvara u lakrdiju. Pa još je Račan htio legalizirati lake droge, Holy se sada za to isto zalaže, a u praksi cugere i lakodrogirane u HŽ Cargu stigmatiziraju i proganjaju. Dakle, što je dopušteno Jupiteru, nijeje i konju. Ali ne razumijem i ove polupenziće iz Carga. Ako imaš 60 godina i nude ti 140 000 kuna otpremnine, da se makneš u penziju, znači da imaš sve novce koje češ zaraditi do pune penzije, - u rukama sada, a ne da svaki dan štrajkaš, luduješ, i ispališ na živce.

ST
stefj
09:42 05.03.2014.

Ovakve stvari samo pokazuju tko sve radi u javnim poduzećima i koliko je rigidan ZOR. Danas radniku nije moguće dati redovan ili izvanredan otkaz bez obzira ne radio ništa, opijao se ili drogirao. Čak mu se ne može dati otkaz ako krade i snime ga sigurnosne kamere. Te stvari nisu promijenjene niti u novom ZOR-u, tak da je pitanje koliko smisla ima i taj novi ZOR... A što se tiče javnih poduzeća, većina njih još nije transformirana i ostala su ista kao u komunizmu - u ormarićima više alkohola nego alata, zaposlenih 3 puta previše, podobni, a ne stručni šefovi, glomazna administracija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije