Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

Vipnet kupio 100 posto B.neta za 93 milijuna eura

vip
VL
08.06.2011.
u 14:08

Ova akvizicija je dio prirodne i očekivane konsolidacija telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj – izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave B.neta.

Vipnet, mobilni operater u vlasništvu austrijske Telekom Austrije konačno je ‘obavio’ dugoočekivanu kupnju ‘fiksnog operatora’. Odlučili su se na austrijsku akviziciju i kupnju B.neta, koji je do sada bio u vlasništvu također austrijskog Bewaga.

Koketirali s Metronetom

Vipnet će, potpisanim ugovorom, steći 100 posto vlasništva u B.net-u, a ukupna operativna vrijednost transakcije uključujući i preuzimanje ukupnog duga iznosi 93 milijuna eura (što u ovom trenutku iznosi 690 milijuna kuna). Završetak transakcije se očekuje u drugoj polovici 2011., a podložna je odobrenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju Vipneta.

Bewag je svoju tvrtku u Hrvatskoj prodavao dvije godine, tražili su pravog ženika koji će mu u cijelosti osigurati povrat investicije, te nisu htjeli uspješan B.net prodavati pod svaku cijenu.

Vipnet je pak, najprije koketirao s Metronetom, tvrtkom u vlasništvu Škegrinog Quaestus fonda i dugo se nagađalo da će ulazak na polje fiksne telefonije ići upravo kroz tu akviziciju, no nakon dubinskog snimanja odustali su bar za sada, te se okrenuli B.netu.

B.net je najveći hrvatski kabelski operater koji nudi fiksnu telefoniju, širokopojasni pristup internetu i televizijske usluge, usmjeren prvenstveno na privatne korisnike. Njegova mreža trenutno pokriva više od 266.000 domova što je oko 18 posto ukupnog broja kućanstava u Hrvatskoj, a u nju je danas uključeno 119.900 domova, od čega 55.000 širokopojasnim vezama.

- Ovime dodatno osnažujemo svoju poziciju u ukupnoj vrijednosti telekom tržišta te smo u mogućnosti korisnicima ponuditi mobilne i fiksne telekomunikacijske usluge kao i napredne televizijske usluge. B.net je bio logičan izbor za nas jer ima naprednu i vlastitu infrastrukturu čime je osigurana neovisnost poslovanja – pohvalio je novu tvrtku u vlasništvu Vipneta Mladen Pejković, predsjednik uprave Vipneta.

Konsolidacija na telekomunikacijskom tržištu očekivana je, a posebice Vipnetovo ulazak u fiksni i TV dio, ne bi li mogao doista konkurirati na tržištu sve povezanijih tehnologija.

– Ova akvizicija je dio prirodne i očekivane konsolidacija telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj – izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave B.neta.

Pritisak rezultata

Jedino što ipak ostavlja sumnju jest činjenica da Vipnetovi rezultati za prvi kvartal ove godine nisu bili nimalo sjajni, te da je situacija s prihodima od telekomunikacija sve lošija. Usto Vipnet unatoč odolijevanju tijekom prvih godina krize, nije uspio izbjeći rezanje troškova kroz nedavno otpuštanja radne snage i restrukturiranje. A ono što B.net očekuje ili je očekivao s novim vlasnikom jesu velika ulaganja ne bi li se mogao širiti i osvajati korisnike.

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar Bjeda
Bjeda
09:07 09.06.2011.

\"B.net je bio logičan izbor za nas jer ima naprednu i vlastitu infrastrukturu \" Sve je to oteto još iz mračnog doba komunizma .

MA
max
14:36 08.06.2011.

Krasno sad ce i na satelitskoj i kabelskoj poci vipnetovi prevarantski ugovori sa hrpom zvjezdica i skrivenog znacenja. Ocito moram mjenjati operatera kabelske hitno

OB
-obrisani-
18:22 08.06.2011.

svi su varalice i sve ide ok dok ne potpišeš ugovor a onda te niko ne j....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije