Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski proizvod

VHS 2: Naša nova puška jedna je od najsofisticiranijih

vhs
19.02.2015.
u 18:11

Kombinacija različitih vrsta materijala odgovarajućih stisku šake onemogućuje znojenje, proklizavanje i grč u šaci

Ne, nije to nikakvo “liranje” domaćem proizvođaču, to su činjenice. Serijska je proizvodnja pokrenuta nakon što je s vladom Iraka potpisan ugovor o prodaji 10.000 strojnica za potrebe iračke vojske i specijalnih snaga. Tako će ova država biti prva čiji će vojnici, već do sredine ove godine, biti opremljeni većim količinama najmodernijih pušaka. Drugi u redu koji čekaju – hrvatski su vojnici koji, istina, već rabe oko 7000 HS-ovih jurišnih pušaka, no to su VHS-1 modeli, čija proizvodnja prestaje pokretanjem linije za VHS-2. U MORH-u planiraju sve VHS-1 zamijeniti “dvicama”, no ta će zamjena potrajati godinama. VHS-2 je, naime, skupa puška. Dostigla je kategoriju onih najskupljih, pri rangu njemačkih Heckler-Koch pušaka.

Tehnološki iskorak

HS Produkt već je poznat kao jedan od najvećih proizvođača pištolja na svijetu, znamenitih HS 2000, ili u američkoj inačici Springfield Armoryja kao “XD” (od extreme duty). Oko 95 posto proizvedenih pištolja proda se na sjevernoameričkom tržištu, što godišnje vrijedi oko 120 milijuna američkih dolara. U HS-u uvijek čuvaju podatak o broju prodanih pištolja tako da ih nije razveselilo kada su državne institucije objavile podatak da je u 2014. HS Produkt prodao nešto manje od pola milijuna komada. I dok je taj HS 2000 polimerski pištolj, koji se za svjetski vrh već desetljeće bori s austrijskim “Glockom”, i dalje temelj uspjeha karlovačkog proizvođača, bitka se prenosi na nove proizvode i zahtjevna tržišta.

– Kada smo počeli razvijati puške, bilo je to iz želje za širenje proizvodnog asortimana, novog tržišta, stabilizacije proizvodnje, ali i zbog širenja proizvodnih kapaciteta – objašnjava direktor Pavlin.

Iako se puška djelomično proizvodi i na postojećim strojevima, zbog jurišne puške napravljen je novi tehnološki iskorak. U HS-u se takvi iskoraci planiraju godinama. Puška jest temeljno naoružanje svakog vojnika i ovladavanje ovom proizvodnjom predstavlja vrhunac sposobnosti i kvalitete nekog proizvođača oružja. Razvoj VHS puške počeo je prije više od 10 godina, a na novoj VHS-2 radilo se nekoliko godina. Proizvodnja VHS-ica je pokrenuta 2007. kada su u tvrtki bili napokon zadovoljni prototipom. HS Produkt je razvio svoju prvu serijsku jurišnu pušku u standardnom NATO-ovom kalibru 5,56x45 mm, a referenciju je osiguralo Ministarstvo obrane RH kada je počelo testiranjem puške u terenskim uvjetima. VHS puška izrađena je na temelju tzv. bullpup konstrukcije. Zatvarač, mehanizam za okidanje i spremnik smješteni su iza rukohvata, nasuprot klasičnim konstrukcijama, kod kojih su ti dijelovi smješteni u prostor ispred rukohvata. Prednost je što ova konstrukcija omogućava postavljanje znatno duže cijevi (metak je ubojit na većim daljinama i gađanje je precizno) a da su dimenzije pušaka istodobno odgovarajuće onim klasičnima koje posjeduju kraću cijev. No, bullpup puške imaju i mana. Izbacivanje čahura opasno blizu lica i samo na desnu stranu, visoka silueta zbog visokopostavljene ručke za nošenje. Inženjeri su pušku prilagođavali, promijenili i dizajn ručke, razvili u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i optoelektronički ciljnik s crvenom točkom koji je integriran u samu ručku za nošenje. No, kada su započeli s modifikacijama, u HS-u su shvatili da razvijaju potpuno drukčiji proizvod. Naime, VHS 2 nije tek poboljšana verzija VHS-1 puške.

– Ona posjeduje najbolje od dva svijeta, bullpup i klasičnih strojnica – kaže direktor Pavlin.

Osnovni je mehanizam ostao isti, no osim što je riješeno da se čahure mogu izbacivati i ulijevo i udesno, u nuždi vojnik može prebacivati pušku s jednog ramena na drugo, bez bojazni jer prazne čahure sada lete i pod kutom prema naprijed. Takvo rješenje, bez ugradnje dodataka, drugi proizvođači nemaju. VHS 2 ima i podesiv kundak, NATO tračnice za nošenje dodatnog oružja i opreme ima na sve četiri strane, a visina ručke za nošenje znatno je spuštena. Pavlin pokazuje osobito lijepo dizajniran model gdje je spregnuta ručka za nošenje s optičkim ciljnikom Ruđera Boškovića.

No, kako to da su ovako modernu pušku prvi kupili Iračani? Pavlin otkriva da je cijeli posao ugovaranja trajao godinu dana. Ni iračkim stručnjacima ni časnicima komisije koja je testirala VHS 2 nije bilo jednostavno objasniti pretpostavljenima zašto su se odlučili za hrvatski VHS 2. Koji stoji gotovo kao njemačka “heklerica”, za koju svotu možeš kupiti 6 kalašnjikova. Proboj se dogodio kada su Iračani tjednima isprobavali pušku u Hrvatskoj te nakon obavljena posla rekli Pavlinu: “Mi smo došli ‘umoriti’ pušku, a ona je umorila nas.” Glavni je test puška, međutim, položila u pustinjskim uvjetima u Iraku. Tamošnji je pijesak znan kao ubojica pušaka jer svojom granulacijom poput brusnog papira djeluje na, osobito, metalni sustav okidanja pušaka. S tim su se problemom susrele zapadne vojske koje su ratovale u Iraku i Afganistanu te su morale osigurati pojačan servis. HS-ovi konstruktori su, stoga, sustav za okidanje smjestili na vojniku dostupnom mjestu, tako da se može, u nekoliko sekundi očistiti od nakupljena pijeska.

– Taj se pijesak ponaša poput vode, prodire u svaku i najmanju šupljinu, stoga smo pronašli rješenje da puške ne moraju ići na servis, nego ga može, u rovu obaviti sam vojnik – objašnjava Pavlin. Uostalom, ne krije da su konstruktori HS-a i razvili pušku koja će kupce tražiti na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. Svi koji prate zbivanja na tržištu znaju da je trenutačno najveći međunarodni posao Francuska, koja je pokrenula program zamjene jurišne puške Famas. Objavili su prošle godine natječaj za 90.000 jurišnih pušaka. Apsurdno, no Francuska, koja je (uz Austriju), prva počela proizvoditi bullpup puške prije 35 godina, zatvorila je tu industriju i morat će kupovati inozemnu pušku te početi zamjenjivati svojih 400.000. Mogući ponuditelji su, kažu stručni mediji, belgijski FN Herstal FN SCAR-L, Thales Australia F90, njemački Heckler & Koch HK416A5, talijanska Beretta ARX160, češki CZ 805 Bren. Puške moraju biti proizvedene u EU. U stručnim krugovima kažu da se na natječaj javio i hrvatski HS. Pitam Pavlina je li to točno, a on potvrđuje.

Ušla među pet

– Podnijeli smo kompletnu dokumentaciju, poslali puške, ovaj je tender trenutačno najveći u svijetu, a Francuska je, kao jedna od najjačih vojski svijeta jako zanimljiva – kaže.

Znaju u Karlovcu da je Francuska već obavila prvu selekciju među ponuditeljima, kojih se javilo desetak te da su odabir sveli na 5. Je li i HS ušao među prvih pet ponuditelja, pitam Pavlina, na što on kaže: “Ne mogu to komentirati.” Sva sreća što u stručnim krugovima ima informiranih pa smo saznali da je hrvatska VHS-2 prošla prvu selekciju i nalazi se među pet odabranih za finale natječaja! Testiranje pet preostalih pušaka potrajat će do kraja 2016. U Karlovcu su strpljivi i mogu biti zadovoljni. Činjenica da su prošli prvu selekciju i ušli među pet najozbiljnijih proizvođača znači da su već dobili svjetsku referenciju.

No, dok se VHS-ica ne počne probijati, HS Produkt ne zanemaruje glavni proizvod – pištolj. Opet imaju svjetsku inovaciju. Trebalo im je 6 mjeseci od ideje, no razvili su i u serijskoj proizvodnji primijenili izradu novog drška na pištolju. To patentirano rješenje nazivaju “Grip zone”, a riječ je o znanstveno podešenoj kombinaciji i uporabi različitih materijala u dršku, sukladno različitostima koje ima šaka kada stisne rukohvat. Ovo rješenje onemogućava znojenje, proklizavanje, umor i grčenje šake pri ispucavanju. Novitet je već na putu u SAD, a ove godine očekuju mnogo od novog patenta, kažu u HS Produktu.

>> Hrvatski vojnik: Kupujmo domaće zaživjelo u HV-u

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar d-ano
d-ano
10:28 20.02.2015.

Svaka cast,,,,,ova vijest me veoma raduje,,,,,,,,cestitam,

Avatar navijač
navijač
14:57 22.02.2015.

Ovo je naj bolja jurišna puška na svijetu, službeno se računa kao druga iza američke ali pošto je naša "bullpup" konstrukcije logično da je bolja. Inače nova Izraelska jurišna puška "Tavor" je četvrta a ona je takođe 100% Hrvatski proizvodvod i trebala se sklapati u HR. Treći je Hekler. Imamo i pištolj koji prodajemo američkoj policiji što samo za sebe govori koliko je dobar i ručni top 20 mm takođe 1, u svijetu. Ko nevjeruje nek gugla malo.I ostala vojna oprema je izvrsna a policisku izvozimo i u NJemačku. Kad ode ova nehrvatska vlada nadam se da će i naša policija dobiti takvu a ne ove gluposti i ljetne majice u kojima se nemogu neometano približiti kriminalcu jer ih se može nanjušit na 20. metara,

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
19:00 19.02.2015.

Osobno me zanima, da li će Irak biti prioriteniji s opremanjem od naše vojske? Koliko će ovih strojnica biti podjeljeno HV-u? Činjenica je da je VHS v1.0 lošiji od VHS v2.0.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije