Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strateška ustanova traži i takvog partnera

Uz Bandića, i farmaceuti se nude za Imunološki

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
20.01.2017.
u 07:15

Sad opet postoji interes i još nekih domaćih i stranih ulagača, osim Grada Zagreba, rekao nam je ministar zdravstva Kujundžić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nudi partnerstvo državi u Imunološkom zavodu, a, slučajno ili ne, prijedlog je aktualiziran prije lokalnih izbora. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao nam je da su razgovori bili preliminarni, jer nisu gotove sve studije.

– Studija isplativosti trebala bi biti gotova za nekoliko tjedana, a tada će se i znati koji dio proizvodnje će se zadržati – kaže Kujundžić.

Plazmu, derivate i faktore zgrušavanja bi trebalo zadržati, a analiza će tek vidjeti što će se učiniti s cjepivima.

– Grad Zagreb želi biti strateški partner kako bismo zajednički riješili problem Imunološkog, a što je ne samo u interesu radnika i IMZ-a kao zaštitnog znaka Hrvatske nego i radi strateškog interesa opstojnosti te tvrtke – rekao je nakon sastanka Bandić.

Osim Grada, Kujundžić kaže da postoji interes još nekih potencijalnih ulagača, domaćih i stranih, pretežito iz farmaceutske industrije. No, zasad se ne zna se koliko bi za prostore trebalo izdvojiti, a ni u koje bi se prostore Imunološki uselio, pa se stoga ni s kim još nije razgovaralo.

– Ovisno o tome u koji ćemo se prostor useliti, odnosno koliko će biti osposobljen za početak rada, proizvodnja bi se mogla pokrenuti za dvije do tri godine – kaže ministar zdravstva. A dotad trebat će i nadalje osigurati plaće za radnike Imunološkog, koji već dulje rade samo na održavanju, jer proizvoditi ne mogu, nemaju dozvole. Radovi koji su započeti na sadašnjoj lokaciji, a s ciljem da se što prije dozvole dobiju, obustavljeni su, a zbog useljenja u nove prostore. Financijska studija još nije gotova, ali prema procjenama ministra, za nove prostore i pokretanje proizvodnje trebat će oko 60 milijuna eura. I premijer Andrej Plenković poručio je jučer “da su u pronalazak rješenja za Imunološki uključeni, osim ministra zdravstva, i ministri državne imovine i gospodarstva te da svi nastoje obaviti temeljitu analizu aktualnog stanja i iznaći najbolja rješenja.”     

>> Radnici Imunološkog zavoda: U prosvjed za javni interes pozvat ćemo građane

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
07:22 22.01.2017.

Bože dragi koliko je lešinara to se neće pokrenuti nikada više.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije