Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa poduzetnika

Uskoro samoljepive carinske markice za boce?

boce
Marko Prpić/Pixsell
16.01.2017.
u 07:00

Troškovi lijepljenja markica veliki su, ljepilo slabo drži, a kad se odlijepe, trgovci i vlasnici lokala plaćaju kazne

Više od stotinu manjih tvrtki koje rade s alkoholnim pićima kao visokotarifnom robom, proizvođači i uvoznici imaju problem s postavljanjem evidencijskih markica Ministarstva financija na boce. Posrijedi su markice koje služe kao mjera sigurnosti plaćanja trošarina i ostalih davanja, a jamstvo su da su pića ušla u Hrvatsku ili su u njoj proizvedena legalno. No, nitko ne prigovora zbog nadzora nego problematiziraju lijepljenje markica.

Veliki su troškovi za ljude koji ih lijepe, a ne postoji sigurnost da se markica neće odlijepiti zbog vremenskih uvjeta. Kad se to dogodi, nastaju problemi za sve u lancu, počevši s trgovinama i lokalima; carinske službe za nadzor automatizmom zapljenjuju takve boce i kažnjavaju. U nacrtu rješenja za nedavne izmjene Zakona o trošarinama predviđalo se ukidanje evidencijskih markica, što se na sreću nije dogodilo jer bi to, prema općoj ocjeni, bio loš potez.

No, tako je propala i prilika za razgovor o unapređenju sustava u kojem markice nemaju nikakvu zaštitu, može ih se krivotvoriti i lažne stavljati na jeftiniji alkohol nabavljen, primjerice, u članicama EU s nižim PDV-om. Poduzetnici traže uvođenje samoljepivih markica, poput vinskih. U Carinskoj upravi Ministarstva financija svjesni su potrebe poboljšanja kvalitete markica i poručuju da razmatraju mogućnost izrade i uvođenja markica čiji bi jedan dio bio samoljepiv, kao i uvođenje holograma s posebnom zaštitom koji bi otežao krivotvorenje.

>>Dvije godine nije pio kavu, ni okusio alkohol - šokirat će vas promjena!

>>Čašu za vino uvijek morate držati za stalak, a u goste nosite samo svečana vina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije