Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Uredimo zajedno Hrvatsku - možemo postati lider u zaštiti okoliša EU

Tehnix
Foto: Promo
1/5
PR
Autor
PR članak
24.02.2017.
u 08:00

Kompanija Tehnix vodeća je eko industrija u svijetu. Razvili smo i proizvodimo strojeve i opremu kojom se na najekonomičniji način vrši reciklaža komunalnog otpada. Veliko iskustvo, znanje i razvoj novih tehnologija za okoliš omogućili su da na tržištu ostvarimo veliki interes za primjenu nove tehnologije kojom se postiže kružno gospodarstvo. To je tehnološka inovacija u održivom gospodarenju reciklaže komunalnog otpada. Možemo sigurno reći da primjenom tehnologije Tehnix potpuno postižemo ciljeve Europske komisije od 07. veljače 2017. godine o kružnom gospodarstvu.

U čemu su naše tehnologije bolje od dosad poznatih. Razvili smo tipska industrijska postrojenja raznih kapaciteta, od 4-400 tisuća stanovnika, u kojima se dopremljeni komunalni otpad u kamionima, koji su prikupljali otpad iz kanti, kontejnera ili plastičnih vreća, dovozi direktno u reciklažni centar, istresa u prihvatno-dozirni bazen gdje se pomoću specijalnog dozirnog sustava vrši priprema i doziranje na tehnološki proces reciklaže predsortiranog komunalnog otpada ili miješanog komunalnog otpada. Važno je reći da se cjeloviti postupak reciklaže odvija u potpuno kontroliranim uvjetima bez negativnog utjecaja na okoliš u svim vremenskim uvjetima, od dopreme do potpune reciklaže u vremenu od 10 minuta.

Inovativna tehnologija industrijske reciklaže je suvremeno tehnološko rješenje potpuno sigurno sa karakteristikama trajne funkcionalnosti. Veliki stupanj automatizacije postrojenja omogućuje 80% automatskog recikliranja od ukupno dopremljenog otpada, samo 20% reciklaže odvija se ručno sa velikim učinkom i velikim stupnjem uvjeta rada. Ručno sortiranje omogućuje 99% čistoću sirovina, što u automatskom postupku nije moguće postići te se ne može postići prodaja niti dobra cijena. Ogromne prednosti naše tehnologije su prepoznate u cijeni koštanja cijelog postrojenja, uključujući i obuku korisnika, a vrijeme izgradnje cijelog projekta raznih kapaciteta je od 6-12 mjeseci. Broj zaposlenih na sustavu industrijske reciklaže je isti kao na automatskom recikliranju. Način prikupljanja i odlaganja je jednostavniji i jeftiniji. Primarna reciklaža se uklapa u industrijsku reciklažu otpada. Nema odlaganja na deponije, nema štetnih emisija, dobivamo zadovoljne građane jer manje plaćaju odvoz smeća, nema zagađenja prostora ni podzemnih pitkih voda, a lokalna uprava ispunjava svoje obaveze prema Europskoj uniji.

Cijeli tehnološki proces odvija se u tri reciklažne cjeline.

  1. Izdvajanje organskog otpada i priprema zelenog otpada za eko kompostiranje. Proizvodnja eko komposta u vremenu od 2 mjeseca koji se koristi kao kvalitetno organsko gnojivo u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda. Na taj način sačuvali smo fosfor kao bitni organski element u obogaćivanju poljoprivrednih površina. Sve oborinske vode skupljamo u bazenu, aeriramo i koristimo za proizvodnju eko komposta.

  2. Eko sortiranje pročišćenog otprašenog otpada prema uporabnim vrijednostima – plastika, karton, papir, PET, MET, staklo, tekstil te automatsko izdvajanje metala. Sortirani materijal se iz bokseva automatski dozira na traku za baliranje. Sortirane sirovine su čiste te se prodaju po višim cijenama na globalnom tržištu. Cijeli proces reciklaže je protočni i informatički upravljan.

  3. Ostatak sitnog gorivog otpada ambalaže koja se tehnološki ne može reciklirati jer se osim energetske uporabe ne može koristiti kao sirovina niti se može prodati kao sirovina, ostavlja se na sortirnoj traci te odlazi na šrediranje i baliranje, nakon čega se koristi kao kvalitetan toplinski energent u proizvodnji cementa, vapna, električne energije za proizvodnju cvijeća u plastenicima. Velika prednost RDF goriva je što je suho i šredirano te balirano u bale do 500 kg. Jedna tona RDF goriva koje se prodaje kao energent ima 4 MV energije. Na krovištima hala za reciklažu imamo instalirane solarne panele snage od 100 do 500 kW

ZAKLJUČAK

Nova tehnologija za reciklažu komunalnog otpada je veliko tehnološko otkriće razvijeno u kompaniji Tehnix. Na razvoju tehnologije radili smo više od 15 godina. Za to smo dobili stotinu priznanja i odličja iz cijelog svijeta, akademija znanosti, svjetske Federacije za inovacije i izume. Želimo da se naša tehnologija koristi u cijelom svijetu pa naravno i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj vladaju interesne skupine koje usporavaju našu tehnologiju jer ne ispunjava njihove interese, a o interesima građana Republike Hrvatske ne vode brigu. Izgradili smo postrojenja u susjednim zemljama koja trajno dobro funkcioniraju u reciklaži komunalnog otpada.

Dosadašnji izgrađeni projekti centara za gospodarenje otpadom nisu u funkciji, niti tehnološki mogu postići zadane parametre, niti ciljeve kružne ekonomije. Baš obrnuto, baziraju se na odlaganju otpada na deponije, imaju veliku potrošnju energije, struje i nafte, nemaju energetsku uporabu RDF goriva niti eko komposta. Neću nabrajati sve tehnološke nedostatke, ali sigurno je da su ekonomski, ekološki i energetski neodrživi i nisu u skladu sa hijerarhijom gospodarenja otpadom koja predviđa prednosti sprečavanja nastanka otpada. Ponovna uporaba i recikliranje imaju najveći potencijal za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Takvi projekti financiraju se iz fondova Europske unije.

Europska komisija podržava one tehnološke mogućnosti koje daju najbolje rezultate za gospodarstvo i okoliš. Zbog toga su nastojanja kompanije Tehnix na tragu velike upornosti za ciljeve kojima se postiže kružna ekonomija, a to je nova MBO-Te tehnologija razvijena u kompaniji Tehnix kojom se dobiva 8 vrsta sirovina za tržište, eko kompost za proizvodnju hrane i RDF gorivo za proizvodnju toplinske energije. Sve to radimo u kontroliranim uvjetima bez deponije. Takvim projektima bitno unapređujemo gospodarski rast, povećavamo održivost Planete i povećavamo energetski kapacitet Republike Hrvatske te ispunjavamo ciljeve Europske unije.

Da bi se svijet održivo i brže razvijao, mora reciklirati otpad iz kojeg dobivamo sirovine za nove proizvode iz sekundarnih sirovina, dobivamo eko kompost za obogaćivanje tla organskim gnojivom sa fosforom i dobivamo kvalitetni energent koji zamjenjuje fosilna goriva. Naši projekti u cijelosti se financiraju iz fondova EU, kreditima HBOR-a i drugih poslovnih banaka. Oni su ekonomski održivi, ekološki prihvatljivi i socijalno osjetljivi jer stvaraju radna mjesta. Kompanija Tehnix i njezini stručnjaci pouzdani su i siguran partner gradovima i JLS-ovima u pripremi dokumentacije, u savjetu i odabiru tehnologija te u realizaciji izgradnje projekata kojima se postižu zeleni ciljevi. To sve potvrđuje i priopćenje Europske komisije od 26. siječnja 2017. godine u kojem je jasno navedeno u akcijskom planu i naglašeno da je za prelazak na kružno gospodarstvo nužno poduzimati mjere tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda: od proizvodnje do otvaranja tržištâ „sekundarnih” sirovina (tj. dobivenih iz otpada). Gospodarenje otpadom jedno je od glavnih područja u kojima su dodatna poboljšanja potrebna i lako izvediva: bolje sprečavanje nastanka otpada te više ponovne uporabe i recikliranja ključni su ciljevi akcijskog plana i zakonodavnog paketa o otpadu, za što su potrebna najbolja tehnološka rješenja kojima se to može postići, a mi to imamo.

POSJET PARTNERSKOJ FIRMI NOKRAM AS IZ NORVEŠKE

Predsjednik kompanije Tehnix sa svojim menadžerima posjetio je partnersku firmu NOKRAM AS u Norveškoj od 19.-21.01.2017. godine. U toku posjete razmijenili su iskustva i potpisan je dugoročni ugovor o poslovnoj i tehničkoj suradnji na području zaštite voda i održivog gospodarenja otpadom na području Skandinavskih zemalja (Norveška, Švedska, Danska, Finska i Island) čime je prošireno tržište kompanije Tehnix te su osigurani poslovi za narednih nekoliko godina.

PREZENTACIJA O ODRŽIVIM TEHNOLOGIJAMA GOSPODARENJA KOMUNALNIM OTPADOM U PRIVREDNOJ KOMORI CRNE GORE

Dana 15. veljače 2017. godine održana je prezentacija u Podgorici od strane predstavnika kompanije Tehnix o održivim tehnologijama gospodarenja komunalnim otpadom u Privrednoj komori Crne Gore. Nazočni su bili članovi udruženja odbora Crne Gore iz oblasti komunalne djelatnosti i energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i predstavnici lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Također je bio prisutan i g. Dragan Asanović ispred ministarstva zaštite okoliše CG, koji je u fokus stavio temu reciklaže otpada i realizaciju Plana gospodarenja otpadom Crne Gore. Prezentacija je uspješno završena sa zaključkom da će se u svrhu unapređenja sustava gospodarenja otpadom Crne Gore implementirati moderne tehnologije za industrijsku reciklažu komunalnog otpada kompanije Tehnix, koje su u skladu sa Direktivama EU i važećoj legislativi Crne Gore. Tehnix će pomoći Crnoj Gori u održivom gospodarenju komunalnim otpadom.

DRUGA MEĐUNARODNA TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA ZA ODRŽIVO GOSPODARENJE OTPADOM

Tehnix eko industrija organizira na sajmu EMAT dana 05. travnja 2017. Drugu međunarodnu tehnološku konferenciju za održivo gospodarenje otpadom. Posjetite nas na EMAT-u od 04.-07. travnja 2017., izlažemo i prezentiramo nove tehnologije na više od 600 m². Ulaz na sajam je besplatan uz e-ulaznicu.

www.tehnix.com

Želite prijaviti greške?