Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjetnik

Upitnik vezan uz sprečavanje pranja novca zakonom je propisana obveza

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
04.12.2014.
u 15:55

Podaci se ne prikupljaju zato što banka smatra svoje klijente sumnjivima po pitanju pranja novca i financiranja terorizma, već zbog zakonske obveze koja svim bankama nalaže da prikupljaju tražene podatke klijenata

P: Otvarao sam tekući račun u Zagrebačkoj banci te je bankar zatražio da popunim podatke na upitniku vezanom uz sprečavanje pranja novca. Molim vas da mi objasnite o čemu je riječ i zašto je to potrebno.

Karlo (Zagreb)

O: Zagrebačka banka, uz suglasnost svojih klijenata, prikuplja, ažurira i koristi njihove podatke kako bi razvijala poslovni odnos i prepoznavala potrebe te dodatno, kako bi ispunila vrijedeće zakonske odredbe i provela povremena istraživanja u vezi s obavljanjem svoje djelatnosti. Podaci koje prikupljamo od individualnih klijenta dijele se u nekoliko kategorija: obvezni podaci koji su nužni za uspostavu poslovnog odnosa novog klijenta i reguliranje poslovnog odnosa postojećih klijenata, kao što su identifikacijski podaci, kontaktni podaci i zakonski obvezni podaci te dodatni podaci koji se prikupljaju radi daljnjeg razvoja poslovnog odnosa. Dakle, dio tih podataka predstavlja obvezu definiranu zakonom i popunjavaju se bez izuzetka. Ostali podaci služe za bolje upoznavanje naših klijenata i kreiranje adekvatnih kreditnih, kartičnih i ostalih ponuda, a u tom slučaju klijent odlučuje želi li ih podijeliti s bankom ili ne. Vezano uz zakonsku obvezu (Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, NN 87/2008.), banka provodi i zakonski obvezne mjere prepoznavanja i sprečavanja mogućih neregularnih aktivnosti iz područja sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Klijenti pri popunjavanju upitnika mogu zatražiti dodatna pojašnjenja i pomoć za popunjavanje podataka od bankara u poslovnicama Zagrebačke banke, a i na samom obrascu upitnika navedena su pojašnjenja koja navode razloge prikupljanja podataka te obveze banke prema nadležnim tijelima.

Naglašavamo kako se podaci ne prikupljaju iz razloga što banka smatra svoje klijente sumnjivima po pitanju pranja novca i financiranja terorizma, već zbog zakonske obveze koja nalaže svim bankama prikupljanje traženih podataka od svih, novih i postojećih klijenata, te određenom dinamikom i njihovo redovito ažuriranje. Želite li saznati više o zakonskoj regulativi sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma predlažemo vam pregled internetske stranice Ministarstva financija www.mfin.hr. Također, dodatne informacije možete dobiti kod svog bankara u našoj poslovnici.

>> Energetski certifikat i na rate, a do višeg energetskog razreda na kredit

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije