Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održiv poslovni model?

Ulaganje u koješta Uberu gubitke povećalo za 800 milijuna dolara

Uber
Foto: Reuters/PIXSELL
22.12.2016.
u 06:30

Usluga prijevoza koja je svoje poslovanje proširila diljem svijeta ima gubitak od 3 mlrd., no i prihodi su porasli, s dvije na 5,5 milijardi dolara

Uber, američka tvrtka koja je uzdrmala taksi-biznis diljem svijeta, svojim poslovnim modelom dijeljene vožnje još uvijek je daleko od profita. Tako govore financijski analitičari koji su procijenili da će gubitak Ubera u ovoj godini iznositi tri milijarde dolara. Naime, to bi značilo da je lanjski gubitak Uber uvećao za 800 milijuna dolara.

Istodobno su prihodi Ubera dostigli 5,5 milijardi dolara, dok je lanjska brojka bila 2 milijarde dolara. Kako su analitičari izračunali, na svaki dolar prihoda Uber potroši 1,55 dolara. Ulaže u koješta, od razvoja autonomnih vozila do razvijanja novih biznisa poput dostave hrane, a popriličan novac ide i za lobiranja i za sudske tužbe s kojima se bori diljem svijeta.

Naravno, u troškove su uračunate i plaće vozačima te ažuriranja aplikacije. Potom, u troškovima koji se broje su i akvizicije startupa poput Geometric Intelligencea, koji se bavi umjetnom inteligencijom, te Otta, eksperta za autonomna vozila. Prema mnogima, financijski su pokazatelji Ubera očekivani te ih procjenjuju mudrijima od trošenja njihove konkurencije.  

>>Uber zabilježio gubitak veći od 800 milijuna dolara

>>Mislav Munivrana: Ovakva tržišna utakmica s Uberom nije ravnopravna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije