Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potop burze

Ulagači histerično prodaju dionice tvrtki iz sastava Agrokora

14.07.2016., Zagreb - Tvornica sladoleda Ledo. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.03.2017.
u 22:00

Ledo izgubio 1,4 milijarde kuna. Kolateralne žrtve Agrokorove krize: Atlantic Grupa izgubila 1,2 milijarde, Podravka 230 milijuna kuna

Ulagači više nemaju povjerenja u Ivicu Todorića, zbunjuje ih najavljeni lex Agrokor, a informacije o odgađanju i novim uvjetima za kredit Agrokoru ih plaše. Okolnosti sa sve tri strane nagnale su igrače na tržištu kapitala da sruše burzu histerično prodajući dionice kompanija iz sastava Agrokora, ali i dionice njihovih najvećih dobavljača kojima se trguje. Danas ujutro, dok su svi pokušavali prodati dionice, pad CROBEX nutri-indeksa tvrtki iz prehrambene industrije dosegnuo i 7,8 posto, a burzovni indeks CROBEX pao je čak 4,3 posto.

Stotine milijuna kuna minusa

Do zatvaranja burze situacija se djelomično smirila i dan je završio s ukupnim minusom od 2,76 posto što znači da je u jednom danu izgubljeno više stotina milijuna kuna tržišne vrijednosti, što je usporedivo s gubicima tijekom svjetske financijske krize. Međutim, ovo je najveći pad domaćeg tržišta kapitala koji nije posljedica svjetskih kretanja, već isključivo krize Agrokora. Tržište poručuje da je najveća hrvatska tvrtka u dubokoj krizi i počinje histerija. Ne vjeruju u brzi plan spasa, već očekuju dugotrajno mrcvarenje kompanije, kao i njezinih dobavljača. Zato i jest pala cijela burza, a ne samo nekoliko dionica. Kraš, Atlantic Grupa, Podravka, pa i Viro kolateralne žrtve su te krize. Hoće li se kriza s tržišta kapitala preseliti u realni sektor, vidjet će se idućih dana, ali pravilo jest da burze najavljuju skorašnja događanja.

Dionica Leda 6287 kuna

Današnji pad burze nije iznenađenje jer se vrijednost dionica tvrtki iz prehrambene industrije topi od kada je bonitetna kuća Moody’s srušila rejting Agrokoru. Takvo stanje traje već od početka godine, ali je danas pad bio najintenzivniji jer su dionice Jamnice i Zvijezde u jednom trenutku izgubile više od 17 posto vrijednosti. Zvijezda se do kraja dana oporavila na ‘samo’ 3 posto pada, a Jamnica je završila dan s vrijednošću od svega 99.000 kuna po dionici. I dok smo prije nekoliko dana spominjali gubitak kompanija koje posluju unutar Agrokora od dvije milijarde kuna, danas se taj iznos povećao na čak tri milijarde kuna. Novac izgubljen na burzi dovoljan je da se isplati jedna velika obveznica. Na Zagrebačkoj burzi izgubljeno je 2,5 milijardi kuna, od čega se samo na Ledo odnosi 1,4 milijarde kuna. Cijena dionice Leda gotovo je prepolovljena pa se dionica kupuje već za 6287 kuna. Kroz pad dionica Mercatora izgubljeno je dodatnih 500 milijuna kuna na Ljubljanskoj burzi. Beogradska burza danas nije reagirala. Atlantic Grupa je zbog Agrokorova kolapsa izgubila nevjerojatnih 42 posto ukupne vrijednosti, odnosno 1,2 milijarde kuna, a Podravka 230 milijuna kuna.

>> 'Neka DORH istraži ima li makinacija oko Agrokorove bilance. Postavlja se i pitanje odgovornosti Zdravka Marića'

>> 'Problemi u Agrokoru su nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment'

Komentara 2

DU
Deleted user
23:29 29.03.2017.

podravkine dionice bi možda valjalo kupovati oni bi na kraju iz ovog kaosa mogli profitirati na ono što potražuju dodaju nešto malo pa se možda domognu povoljno onog što im treba

KL
klamerko
07:52 30.03.2017.

Todorić ispod stola ima dogovor s Rusima. Dogovor je da Todorić i Rusi zajedno insceniraju medijsku paniku kako bi dionice pale pa da ih Rusi pokupuju a zauzvrat će Rusi Todoriću oprostiti dug. Tako će i Rusi i Todorić biti namireni, a to što se srušila hrvatska ekonomija, brige njih (dapače, politički to i Todoriću i Rusima odgovara!). Ovo je isključivo psihološki napad na investitore. Tek kada će investitori prokužiti ovo što sam sada napisao tek onda će kriza stati. Nažalost, bojim se da me neće baš puno njih razumjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije