Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki veleposanik u Lencu

Ugovoren remont broda USS Mount Whitney vrijedan 21 milijun dolara

Viktor Lenac
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/7
29.09.2014.
u 14:55

Ovaj je zapovjedni brod ratne mornarice SAD-a na remontu u Lencu bio i 2011. godine.

Današnji posjet američkog veleposlanika Kennetha Mertona riječkom brodogradilištu Viktor Lenac najava je još jednog obimnog posla vrijednog 21 milijun dolara, za koji je ugovor potpisan 10. rujna.

U siječnju iduće godine u Lenac na remont i preinake ponovno stiže brod američke 6. flote Mount Whitney, potvrdio je Robert Škifić, predsjednik Uprave Lenca. Ovaj je zapovjedni brod ratne mornarice SAD-a na remontu u Lencu bio i 2011. godine.

Posao vrijedan 6,5 milijuna eura brodogradilište je tada dobilo na natječaju na koji se prijavilo nekoliko ponuđača iz Europe. Ovoga se puta na natječaj javilo šest mediteranskih brodogradilišta. Izrazivši nadu u nastavak suradnje Merton je naglasio kako je ovaj projekt od iznimnog značaja za brodogradilište Viktor Lenac i Grad Rijeku.

- Sa zadovoljstvom možemo reći da smo ponovno pobijedili na natječaju za zapovjedni brod američke 6. flote Mount Whitney, nakon 2011. godine. Ove smo godine ponovno zadobili njihovo povjerenje i dobili smo ugovor na 21 milijun dolara na šest mjeseci remonta i preinake. Jako smo se dobro pripremili za ovaj projekt, već godinu dana radimo na tome, sve je spremno, njihova je delegacija bila u Lencu prije tjedan dana i uvjerila se da je ovo brodogradilište apsolutno spremno za posao koji ćemo, nadam se i vjerujem, obaviti jednako dobro kao i prošli puta, a možda i bolje. Isto nas tako veseli da je za 2016. ponovno predviđen jedan ovako obiman remont, jedan dio preinake na samome brodu, gdje se nadamo da bi mogli pobijediti na tom natječaju, značilo bi to punu zaposlenost Lenca 2015. i 2016. godine - kazao je Škifić.USS Mount Whitney u brodogradilište V. Lenac dolazi 15. siječnja 2015. Novinare je zanimalo znači li tih šest mjeseci punu kapacitiranost zaposlenih u Lencu. - Lenac ima tri "kor biznisa" – konverzije, remont i novogradnja off shore platformi.

U ovom slučaju Mount Whitney će 85 dana zauzeti "Dok 11". Nama je ostali period slobodan za daljnje remonte i preinake. Brodogradilište kombinira sva tri "kor biznisa", jedino tako može sa ovim kapacitetima i strukturom zaposlenih biti pobjednik – kazao je Škifić. Govoreći o poslovanju brodogradilišta Škifić je kazao kako su prva tri ovogodišnja kvartala prošla pozitivno, što je u ovim teškim vremenima značajno, jer se situacija u zadnjih šest, sedam godina nije promijenila, cijene remonta i dalje su jako niske.

- Lenac je ove godine u remontu do sada imao preko 50 brodova, što je u odnosu na primjerice 2012. bio godišnji rezultat. Lenac će ove godine imati rekord u broju jedinica na remontu, međutim, niske cijene remonta koje sada možemo postići na tržištu jednostavno nam samo daju zadovoljstvo da smo pozitivni, za bolje rezultate moramo čekati bolja vremena za brodare i njihove mogućnosti za veće i izdašnije remonte. Lenac će ovu godinu sigurno završiti pozitivno, zaključio je Škifić. Ovaj ugovor još je jedna prilika Hrvatskoj da pokaže svoju stručnost , istodobno je znak američkog povjerenja hrvatskoj vještini, znaju i učinkovitosti.

>> Dobre vijesti iz Viktora Lenca i Uljanika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije