Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Minusi poslovanja

Uber uzdrmao taksi-tržište, no u pola godine izgubio milijardu dolara

Uber
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.08.2016.
u 12:37

Uber je u samo šest mjeseci dogurao do nevjerojatnih gubitaka, no i prihodi su mu rasli isto – u drugom su kvartalu bili 1,1 mlrd. dolara.

Uber, kompanija koja je uzdrmala taksi-svijet i postavila temelje takozvane dijeljene ekonomije, u pola godine ubilježit će najmanje 1,2 milijarde dolara gubitka. Uber nije javno listana kompanija na burzi, no ipak, svako tromjesečje, dioničari održe videokonferenciju ne bi li se uputili u trenutačno financijsko stanje, a čovjek koji im odgovara na pitanja je Gautam Gupta, financijski direktor Ubera.

Upravo jučer Gupta je investitore obavijestio o gubicima koji su se nagomilali u drugom kvartalu, pa čak i u SAD-u. U prvom kvartalu Uber je imao 520 milijuna dolara gubitka prije kamata, oporezivanja, amortizacije. U drugom je pak gubitak znatno narastao i premašio 750 milijuna dolara, uključujući 100 milijuna u SAD-u, piše Bloomberg. Inače, Uberov gubitak i prihodi rasli su, svaki u svom smjeru, s obzirom na to da kompanija ulaže mnogo u nova tržišta i kupuje startupe.

Naime, i neto prihod tvrtke porastao je u drugom tromjesečju na oko 1,1 milijardu dolara, s 960 milijuna dolara u prvom tromjesečju. Kada je riječ o očekivanjima, gubici su planirani, barem kada je u pitanju američko tržište.

Velika skepsa

– Rijetko možete pronaći tehnološku kompaniju koja je u stanju izgubiti toliko novca u tako kratkom vremenu – ustvrdio je Aswath Damodaran, profesor biznisa na sveučilištu New York, koji je pisao s velikom dozom skepse o Uberovoj valuaciji, odnosno umijeću dobivanja golemih investicija. Tržišna kapitalizacija procijenjena na 69 milijardi dolara.

Uber je, podsjetimo, američka kompanija sa sjedištem u San Franciscu. Prigrlile su ga ponajprije mlađe generacije ili one tehnološki pismene jer omogućava – transparentan, efikasan i povoljan način kretanja kroz grad, iako je u pojedinim gradovima i državama dočekivan s otporom i na nož. Od prošle jeseni dostupan je, kao usluga UberX prema kojoj mogu voziti samo registrirani vozači, i u Zagrebu, te od početka lipnja u Splitu i Dubrovniku.

Tržište sve veće

Uber je tehnološka platforma ili aplikacija te se – samo jednim pritiskom tipke na svom pametnom telefonu može naručiti vozilo s vozačem, odnosno taksi.

Dostupan je u gotovo 500 gradova i u više od 70 država svijeta.     

>>Nina Jurišić za volanom: Klijenti su mi ponudili čak i kumstvo

Komentara 1

BA
baksi
15:01 27.08.2016.

Da bitno da su konkurenciju unistili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije