Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI UZLET

U Sisak dolaze tri velika investitora: 'To se nije dogodilo preko noći'

Poslovni uzlet
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/7
27.03.2015.
u 14:59

Nezaposlenost je u Sisku pala 10 posto što je, kako kaže gradonačelnica Ikić Baniček, rezultat i kvalitetnih državnih programa za poticanje zaposlenosti

Sisak je grad koji doživljava tranziciju iz teške industrije u proizvodnju novih tehnologija, jedna je od ključnih zaključaka okupljenih poduzetnika i političkih dužnosnika na Poslovnom uzletu u organizaciji Poslovnog dnevnika koji je u petak održan u tom gradu na tri rijeke. „Gospodarstvo je teško zamisliti bez velikih sustava, ali mali i srednji poduzetnici mu daju dublju dimenziju“, naglasio je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović dajući tako do znanja kome se obraća Poslovni uzlet. Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska, istaknula je da prepoznate prilike i dobri odnosi s poslovnom zajednicom čine onu razliku između uspješnih i neuspješnih gradova.

„To je upravo ono što radimo – povezujemo se i njegujemo dobre odnose s poduzetnicima i obrtnicima“, dodala je Ikić Baniček. Podsjetila je da su dolazak u Sisak najavila tri velika investitora. „To se nije dogodilo preko noći. Mjesecima smo ih zvali, i nerijetko doslovno vukli za rukav“, opisala je Ikić Baniček izrazivši zadovoljstvo što je recesija u Hrvatskoj prekinuta „nakon dugih šest godina“. Nezaposlenost je u Sisku pala 10 posto što je, kako kaže, rezultat i kvalitetnih državnih programa za poticanje zaposlenosti. Okupljenim poduzetnicima u dvorani u zgradi Poduzetničkog inkubatora Sisak (Pisak), poručila je da im se bitno educirati kako bi uspjeli na tržištu i bili konkurentniji.

Upravo se za to pokušava pobrinuti i gradska tvrtka Sisak projekt koju je direktor Julije Katančević opisao kao čvorište koje je na raspolaganju gradskim poduzećima i ulagačima, ali koja isto tako služi i kao pomoć poduzetnicima da razvijaju ideje i projekte te da ih kasnije i primjenjuju. „Grad Sisak se brine za pametno gospodarenje prostorom“, naglasio je Katančević nastavljajući da su u skladu s tim izgrađene dvije Poslovne zone u Sisak. One su, kako je rekao, u srži gradskih interesa te Grad želi da se napune poduzetnicima i radnicima. Poslovne zone Barutana i Pračno su već spremne za poduzetnike i punu proizvodnju koja se već odvija u njima. „Želimo da u njima poduzetnici otvaraju nova radna mjesta i stvaraju proizvode dodane vrijednosti“, kazao je Katančević. U pripremi je, pohvalio se Katančević i Centar kreativnih industrija koji bi trebao postati toliko željeni zamašnjak industrije. „Kao i sve velike rijeke, tako i veliki projekti teku iz provincije. Naši kreativci razasuti su po cijelom svijetu, a želimo ih dovesti u naš Centar kreativne industrije“, najavio je Katančević.

Osim toga, u razradi je i Tehnološki park Sisak, koji se prema priznanju Katančevića, planira već niz godina. Gradske vlasti sada žele realizirati tu ideju. „Imamo Metalurški fakultet i kvalitetne srednje škole pa sve to želimo multidisciplinarno povezati u tehnološkom parku koji će biti pokretač gospodarstva“, zaključio je željom Katančević.  

>> Za stvaranje poduzetničke klime najvažnije je zajedništvo

>> U iduća dva mjeseca očekuju vas besplatne edukacije i konferencije Poslovnog dnevnika

Komentara 5

TH
than
13:28 27.03.2015.

Sada pred izbore cemo se svacega naslusati. Jos samo nedostaju Peljeski most i kanal Dunav-Sava. Ali i do toga ce se opet doci.

DR
draxy
14:04 27.03.2015.

Pala je nezaposlenost a ujedno se smanjio i broj zaposlenih.To su novi ekonomski trendovi nepoznati u modernom svijetu pa bi smo formulu za taj uspjeh možda mogli izvoziti.

Avatar Feniks
Feniks
15:37 27.03.2015.

U prvom redu je stručnjak za "silikonsku" dolinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije